ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechny błędem popełnianym podczas parzenia jest zalewanie jej wrzątkiem.

Nie ma jednej temperatury, która będzie idealna dla wszystkich rodzajów kawy, jednak najczęściej sprawdzi się przedział od 90 do 96 stopni Celsjusza. Warto zatem kontrolować temperaturę i wykonać kilka prób z różnymi jej wartościami, aby znaleźć tą odpowiednią dla naszej kawy.

Parzenie kawy a temperatura wody - filiżanka kawy
Parzenie kawy a temperatura wody – filiżanka kawy

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Temperatura wody

Zastosowanie zbyt wysokiej temperatury będzie skutkowało przeparzeniem się naparu, uczyni go bardzo gorzkim, nieprzyjemnym w odczuciach fizycznych dla naszego języka czy gardła.

Zbyt niska temperatura grozi uzyskaniem naparu niedoparzonego, często charakteryzującego się cierpkością niedojrzałych owoców. Szukając odpowiedniej temperatury wody, warto mieć na uwadze również czas parzenia.

Parzenie kawy a temperatura wody - drip
Parzenie kawy a temperatura wody – drip

Metoda Cold brew

Upraszczając zależność, zmniejszanie temperatury wody powoduje wydłużenie procesu zaparzania. Użycie niższej energii (tutaj stopni Celsjusza), musimy zrekompensować dłuższym czasem jej działania. Natomiast wyższa jej wartość wymaga skrócenia czasu, aby osiągnąć odpowiedni stopień zaparzenia naszej kawy. Świetnym przykładem jest metoda cold brew, do której używa się zimnej wody. Ze względu na niską temperaturę, wydłuża się czas „parzenia” do kilku lub kilkunastu godzin. Kawa wykonana tą metodą charakteryzuje się niską kwasowością i mniejszą zawartością kofeiny.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie

W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje[...]

Herbata na polskich ziemiach w literaturze

Początkowo herbata dotarła do nas drogą morską, a właściwie lądową z zachodu Europy (na pokładzie[...]

2 Comments

Yerba mate endulzada

Yerba Mate: Endulzada. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Pojawia się przy yerba mate która[...]

Czym jest cierpliwa herbata? Misty Green – zielona herbata

Misty Green jest dobrą startową herbatą, na której można spokojnie eksperymentować i uczyć się prawidłowego[...]

Przepis na herbatę Yoginów [zwiastun]

Joga to nie tylko modna na zachodzie gimnastyka pozwalająca zachować zdrowie i dobrą formę, ale[...]

Zaparzacz do herbaty Youfubei idealny do biura, opinie

Youfubei wygląda z daleka jak french press, ale składa się z dwóch części, które sprawiają,[...]

1 Comments

Zielona Sproszkowana Herbata Matcha

Matcha to tradycyjna zielona herbata japońska produkowana z herbaty Tencha. Proces produkcji tej herbaty jest[...]

Tea & Coffee World Cup 2016

Po raz pierwszy w Krakowie, w dniach: 10-12 maja 2016 roku odbędą się najważniejsze światowe[...]

2 komentarzy do “Parzenie kawy a temperatura wody

  1. totentomek pisze:

    Bardzo podobają mi się wasze teksty i cieszę się, że prowadzicie blog.

    Jednak wydaje mi się, że cold brew ma więcej, a często nawet znacznie więcej kofeiny niż ciepłe parzenie. Czy moglibyście odnieść się do tej kwestii?

    h**ps://driftaway.coffee/coldbrew/ tu np. jest napisane;

    Cold Brew Usually Has More Caffeine

    In general, cold-brewed coffee is more caffeinated than hot-brewed coffee. The difference is especially noticeable when you use a full-immersion brew method to make toddy, which is why toddy is typically cut with either water or milk. Even a cold brew made with a drip method, though, can have more caffeine than a hot-brewed coffee.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.