ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechny błędem popełnianym podczas parzenia jest zalewanie jej wrzątkiem.

Nie ma jednej temperatury, która będzie idealna dla wszystkich rodzajów kawy, jednak najczęściej sprawdzi się przedział od 90 do 96 stopni Celsjusza. Warto zatem kontrolować temperaturę i wykonać kilka prób z różnymi jej wartościami, aby znaleźć tą odpowiednią dla naszej kawy.

Parzenie kawy a temperatura wody - filiżanka kawy
Parzenie kawy a temperatura wody – filiżanka kawy

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Temperatura wody

Zastosowanie zbyt wysokiej temperatury będzie skutkowało przeparzeniem się naparu, uczyni go bardzo gorzkim, nieprzyjemnym w odczuciach fizycznych dla naszego języka czy gardła.

Zbyt niska temperatura grozi uzyskaniem naparu niedoparzonego, często charakteryzującego się cierpkością niedojrzałych owoców. Szukając odpowiedniej temperatury wody, warto mieć na uwadze również czas parzenia.

Parzenie kawy a temperatura wody - drip
Parzenie kawy a temperatura wody – drip

Metoda Cold brew

Upraszczając zależność, zmniejszanie temperatury wody powoduje wydłużenie procesu zaparzania. Użycie niższej energii (tutaj stopni Celsjusza), musimy zrekompensować dłuższym czasem jej działania. Natomiast wyższa jej wartość wymaga skrócenia czasu, aby osiągnąć odpowiedni stopień zaparzenia naszej kawy. Świetnym przykładem jest metoda cold brew, do której używa się zimnej wody. Ze względu na niską temperaturę, wydłuża się czas „parzenia” do kilku lub kilkunastu godzin. Kawa wykonana tą metodą charakteryzuje się niską kwasowością i mniejszą zawartością kofeiny.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbaciarnia Tea Pavilions Poznań

Herbaciarnia Tea Pavilions Poznań, dane kontaktowe: telefon: 601 435 921 adres: Poznań ul. Garbary 53

Herbata Dong Ding Oolong: recenzja, test, opinie

Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu - to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów[...]

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie

Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego[...]

Herbata zielona Bancha, parzenie herbaty zielonej Bancha

Zielona herbata Bancha wywodzi się z Japonii i nie jest produkowana jako „główny produkt”. Do[...]

Świeża herbata Darjeeling First Flush 2018, opinie, parzenie

Wiosna przynosi wiele wyczekiwanych zmian. Wszystko jest świeże i nowe. W herbacianym świecie, także czeka[...]

Earl grey

Earl Grey to czarna herbata aromatyzowana olejkiem bergamotowym. Bez wątpienia jest to najsłynniejsza herbata aromatyzowana[...]

Wietnamska herbata

Czas wojen odcisnął piętno na przemyśle herbacianym. Najpierw wojna Indochińska, a później wojna Wietnamska sprawiły,[...]

Savanah Rooibos z serca Afryki o smaku pomarańczy z cynamonem (Mokate, Biedronka), opinie

Smak Wild Earth Savanah jest bardzo pomarańczowy, a na końcu języka pozostaje słodycz lukrecji. Zdaje[...]

2 komentarzy do “Parzenie kawy a temperatura wody

  1. totentomek pisze:

    Bardzo podobają mi się wasze teksty i cieszę się, że prowadzicie blog.

    Jednak wydaje mi się, że cold brew ma więcej, a często nawet znacznie więcej kofeiny niż ciepłe parzenie. Czy moglibyście odnieść się do tej kwestii?

    h**ps://driftaway.coffee/coldbrew/ tu np. jest napisane;

    Cold Brew Usually Has More Caffeine

    In general, cold-brewed coffee is more caffeinated than hot-brewed coffee. The difference is especially noticeable when you use a full-immersion brew method to make toddy, which is why toddy is typically cut with either water or milk. Even a cold brew made with a drip method, though, can have more caffeine than a hot-brewed coffee.

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.