ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Sencha jest herbata bardzo znaną. Chociaż w Polsce jeszcze niewiele osób rozróżnia zielone herbaty od siebie. Większość osób, które kosztowały zielonej herbaty, miało do czynienia właśnie z Senchą.

Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie znana i można nawet powiedzieć pospolita. Jeśli próbowaliście mieszanek aromatyzowanych na bazie zielonej herbaty, to właśnie najprawdopodobniej była to herbata zielona Sencha.

Jednak zieloną herbatę Sencha warto pić w postaci czystej. Jest to szlachetna herbata o bardzo pięknych listkach i jak przystało ja japońską herbatę jej liści przypominają nieco trawę: wydłużone zwinięte wzdłuż i spłaszczone.

Herbata zielona Sencha Premium Organic
Herbata zielona Sencha Premium Organic

Różnica między senchą japońską a chińską

Nazwa Sencha oznacza po prostu herbata duszona. Odnosi się do sposobu produkcji tej herbaty. Należy wspomnieć tutaj o różnicach między herbatami japońskimi herbatami chińskimi. Herbaty japońskie po zbiorze muszą być poddane fermentacji, która zostaje przerwana. I w przypadku japońskich herbat, odbywa się w to strumieniu pary wodnej. Bardzo krótko 15-20 sekund trwa sparzanie parą wodną herbatę, co niszczy enzymy, które mogłoby powodować dalszą fermentację. Następnie również w strumieniu ciepłego powietrza herbata zielona jest suszona i rozdzielana w zależności od jakości liści i formowana. Sencha to duszona herbata japońska.

Gdyby była to herbata chińska, to podprażano by ją na sucho, czyli bez pary wodnej, a w czymś w rodzaju patelni lub kotła – w zależności od skali produkcji. Są maszyny, ale też ludzie mogą robić to ręcznie.

Herbata zielona Sencha Natsu
Herbata zielona Sencha Natsu

Herbata zielona Sencha najlepsza jest z pierwszego zbioru, wtedy jest to Sencha Superior First Flush. Ten zbiór się od kwietna do końca maja, czyli właśnie teraz. Ma to związek z chińskimi tradycjami.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Pierwsza Filiżanka Herbaty w Polsce

Historia herbaty w Polsce związana jest ściśle z postacią Ludwiki Marii Gonzagi, królowej Polski. W[...]

Otrzymaliśmy wyróżnienie od Ambasady Argentyny Embajada de la República Argentina en Polonia!

3 lipca 2023 r. Rafał Przybylok z Czajnikowy.pl otrzymał prestiżowe wyróżnienie za promocję Yerba mate[...]

Mrożona herbata na bazie słodkiego mango

8 łyżeczek herbaty owocowej słodkie mango zalać wrzącą wodą w litrowym dzbanku, dodać starty imbir[...]

Sir Edward Tea Black African test, opinie

W smaku w pierwszym uderzeniu otrzymujemy garbnikową moc, a po niej już tylko kwaśna metaliczność.[...]

Herbata dla Sportowców Jiao Gu Lan, zioło długowieczności: parzenie, właściwości

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w[...]

Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych

Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]

Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie

Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]

Herbata marokańska przepis na parzenie, pochodzenie

Herbata marokańska, czyli maghrebi to napój tradycyjnie pijany nie tylko w Maroko lecz także w[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.