ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Sencha jest herbata bardzo znaną. Chociaż w Polsce jeszcze niewiele osób rozróżnia zielone herbaty od siebie. Większość osób, które kosztowały zielonej herbaty, miało do czynienia właśnie z Senchą.

Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie znana i można nawet powiedzieć pospolita. Jeśli próbowaliście mieszanek aromatyzowanych na bazie zielonej herbaty, to właśnie najprawdopodobniej była to herbata zielona Sencha.

Jednak zieloną herbatę Sencha warto pić w postaci czystej. Jest to szlachetna herbata o bardzo pięknych listkach i jak przystało ja japońską herbatę jej liści przypominają nieco trawę: wydłużone zwinięte wzdłuż i spłaszczone.

Herbata zielona Sencha Premium Organic
Herbata zielona Sencha Premium Organic

Różnica między senchą japońską a chińską

Nazwa Sencha oznacza po prostu herbata duszona. Odnosi się do sposobu produkcji tej herbaty. Należy wspomnieć tutaj o różnicach między herbatami japońskimi herbatami chińskimi. Herbaty japońskie po zbiorze muszą być poddane fermentacji, która zostaje przerwana. I w przypadku japońskich herbat, odbywa się w to strumieniu pary wodnej. Bardzo krótko 15-20 sekund trwa sparzanie parą wodną herbatę, co niszczy enzymy, które mogłoby powodować dalszą fermentację. Następnie również w strumieniu ciepłego powietrza herbata zielona jest suszona i rozdzielana w zależności od jakości liści i formowana. Sencha to duszona herbata japońska.

Gdyby była to herbata chińska, to podprażano by ją na sucho, czyli bez pary wodnej, a w czymś w rodzaju patelni lub kotła – w zależności od skali produkcji. Są maszyny, ale też ludzie mogą robić to ręcznie.

Herbata zielona Sencha Natsu
Herbata zielona Sencha Natsu

Herbata zielona Sencha najlepsza jest z pierwszego zbioru, wtedy jest to Sencha Superior First Flush. Ten zbiór się od kwietna do końca maja, czyli właśnie teraz. Ma to związek z chińskimi tradycjami.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak parzyć herbatę na zimno? Zimne parzenie herbaty. Cold brew

Do zimnego parzenia herbaty można użyć właściwie każdej herbaty (również Yerba mate), jaką tylko lubicie.[...]

Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata

Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]

Herbata biała Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Bai Hao Yin Zhen składa się w całości ze świeżych pączków z krzewu herbacianego. Herbata[...]

Cukry i białko w herbacie, zawartość cukru i białka w herbacie

Mimo, że liście herbaty posiadają dużo białka (nawet 29,1% dla herbaty zielonej Gyokuro) i cukru[...]

Zaparzacz do herbaty Youfubei idealny do biura, opinie

Youfubei wygląda z daleka jak french press, ale składa się z dwóch części, które sprawiają,[...]

1 Comments

Herbata na każdą porę roku

W lecie możemy pić właściwie każdą herbatę. Paradoksalnie najlepiej ugasi pragnienie gorącą herbata, a nie[...]

Czym jest herbateizm? Filozofia herbaty

Pierwotnie herbata była traktowana jako lek, dopiero w XV wieku w Japonii picie tego złotego[...]

Przepis na Herbatę po Śląsku. Ślōnski Tyj

Jak zrobić herbatę po śląsku? Przepis jest prosty. Do gorącej wody wrzucamy herbatę i podgrzewamy[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.