Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą, że Polskie słowo pięć również pochodzi z języka indyjskiego. Piątka w nazwie odnosi się do pięciu podstawowych składników jakie tradycyjnie wchodziły w skład ponczu w Indiach. Były to herbata, cukier, wino, cytryna i dowolny inny owoc. Od Hindusów picie ponczu przejęli marynarze, którym do niedawna jeszcze podawano dzienne racje alkoholu. Zastąpienie wina, piwa czy rumu ponczem podniosło nie tylko trzeźwość załogi ponieważ napój ten był słabszy, lecz także odporność marynarzy na szkorbut. Dodatek cytryny dostarczał im codzienną dawkę witaminy C, której brak narażał ludzi morza na częste choroby.
Obecnie poncz może mieć wiele postaci. Znamy go jako alkoholowy napój podawany w dużej wazie. Przygotowany może być na ciepło jak i na zimno, a w jego składzie może znaleźć się praktycznie wszystko. Również alkohol zmienia się w zależnościom przepisu.
Proponujemy zatem na święta poncz bożonarodzeniowy bez alkoholu, a więc świetny dla całej rodziny. Wrócimy tutaj także w przepisie nieco do źródeł oryginalnych ponieważ niewiele osób dzisiaj pamięta, że oryginalnie w ponczu znaleźć powinna się herbata.
Przygotowanie świątecznego ponczu:
- Czarna herbata o mocnym naparze – około 2 szklanki
- Korzenne dodatki (ilość i kompozycja według uznania): gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, laska wanilii, anyż, ziele angielskie
- Sok jabłkowy – 1 szklanka
- Sok żurawinowy – 1 szklanka
- Pomarańcza 1/2
- Cytryna 1/2
- Jabłko 1/2
- Woda – 2 szklanki
- Miód – około 2 łyżki
Na początek zagotowujemy wodę i dodajemy według uznania przyprawy, warto je pokruszyć nieco w moździerzu, a wanilię rozkroić. Całość gotujemy około 15 minut do uzyskania odwaru. Osobno zaparzoną mocną herbatę dolewamy do odwaru z korzeni wraz z sokami. Dodajemy pokrojone w ćwiartki lub ósemki owoce. Pamiętać należy by wcześniej je dokładnie umyć i wyparzyć skórki. Całość gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy miód.
W ten sposób przygotowany poncz można pozostawić na lekkim ogniu lub podgrzewaczu by wciąż był gotowy, a jeśli ktoś nie lubi ponczu bezalkoholowego można śmiało zastąpić owocowe soki winem lub rumem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?
Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]
lut
Yerba mate barbacua
Yerba Mate: Barbacua. Oznaczenie Yerba Mate określające mate poddaną prażeniu lecz nadal zielona w odróżnieniu[...]
Herbata z melisy poprawia zdolność koncentracji. Melisa dobra na opryszczkę
Melisa uważana przez Greków za leczniczą już 2000 lat temu. W średniowieczu używano jej, żeby[...]
wrz
Herbata Czarna
Czarna herbata pochodzi z rośliny camelia sinensis i w zależności od gatunku i regionu uprawy[...]
kwi
Herbata ziołowa Przeciw Grypie. Najlepsza herbata ziołowa na przeziębienie
Tymianek, dziewanna, czarny bez, lipa to zioła, które świetnie działają na nasz organizm w czasie[...]
gru
Przepis na herbatę na lato. Pyszne smoothie z zieloną herbatą i ananasem. Ananacha
Do przygotowania zdrowego i energetycznego smoothie z herbatą będziemy potrzebowali: ananasa (najlepiej świeży, ale może[...]
cze
Czy herbata podnosi cholesterol
Herbata nie podnosi poziomu cholesterolu. Cholesterol występuje w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego i jedynie w[...]
lis
Wstęp do parzenia herbaty
Chociaż pijemy dużo herbaty, plasując się na 31 pozycji w światowym rankingu (dwa oczka wyżej[...]
sie