ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Poncz to korzenny napój pochodzący z Indii. Samo słowo pañc oznacza pięć i niektórzy dowodzą, że Polskie słowo pięć również pochodzi z języka indyjskiego. Piątka w nazwie odnosi się do pięciu podstawowych składników jakie tradycyjnie wchodziły w skład ponczu w Indiach. Były to herbata, cukier, wino, cytryna i dowolny inny owoc. Od Hindusów picie ponczu przejęli marynarze, którym do niedawna jeszcze podawano dzienne racje alkoholu. Zastąpienie wina, piwa czy rumu ponczem podniosło nie tylko trzeźwość załogi ponieważ napój ten był słabszy, lecz także odporność marynarzy na szkorbut. Dodatek cytryny dostarczał im codzienną dawkę witaminy C, której brak narażał ludzi morza na częste choroby.

Obecnie poncz może mieć wiele postaci. Znamy go jako alkoholowy napój podawany w dużej wazie. Przygotowany może być na ciepło jak i na zimno, a w jego składzie może znaleźć się praktycznie wszystko. Również alkohol zmienia się w zależnościom przepisu.

Proponujemy zatem na święta poncz bożonarodzeniowy bez alkoholu, a więc świetny dla całej rodziny. Wrócimy tutaj także w przepisie nieco do źródeł oryginalnych ponieważ niewiele osób dzisiaj pamięta, że oryginalnie w ponczu znaleźć powinna się herbata.

Przygotowanie świątecznego ponczu:

  • Czarna herbata o mocnym naparze – około 2 szklanki
  • Korzenne dodatki (ilość i kompozycja według uznania): gałka muszkatołowa, cynamon, goździki, laska wanilii, anyż, ziele angielskie
  • Sok jabłkowy – 1 szklanka
  • Sok żurawinowy – 1 szklanka
  • Pomarańcza 1/2
  • Cytryna 1/2
  • Jabłko 1/2
  • Woda – 2 szklanki
  • Miód – około 2 łyżki

Na początek zagotowujemy wodę i dodajemy według uznania przyprawy, warto je pokruszyć nieco w moździerzu, a wanilię rozkroić. Całość gotujemy około 15 minut do uzyskania odwaru. Osobno zaparzoną mocną herbatę dolewamy do odwaru z korzeni wraz z sokami. Dodajemy pokrojone w ćwiartki lub ósemki owoce. Pamiętać należy by wcześniej je dokładnie umyć i wyparzyć skórki. Całość gotujemy jeszcze chwilę. Na koniec dodajemy miód.

W ten sposób przygotowany poncz można pozostawić na lekkim ogniu lub podgrzewaczu by wciąż był gotowy, a jeśli ktoś nie lubi ponczu bezalkoholowego można śmiało zastąpić owocowe soki winem lub rumem.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 1)

Zapraszamy na pierwszy odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Herbata na polskich ziemiach w literaturze

Początkowo herbata dotarła do nas drogą morską, a właściwie lądową z zachodu Europy (na pokładzie[...]

2 Comments

Czym słodzić herbatę zamiast cukru? Czym można posłodzić herbatę?

Cukier idzie w parze z herbatą niemalże od samego początku przyjaźni ludzi zachodu z chińskim[...]

2 Comments

Herbata matcha: antyoksydanty (zawartość i porównanie)

Wiemy, że herbata matcha to bardzo zdrowa herbata o wspaniałych właściwościach. Czy zastanawialiście się jednak,[...]

Najstarsze herbaciane drzewo świata

Nie lada kłopot pojawia się, gdy chcemy precyzyjnie określić, które z drzew herbacianych jest najstarsze[...]

Jak przechowywać herbatę w domu?

Najczęściej herbata zakupiona w herbaciarni czy innym sklepie jest opakowana w papierowy lub foliowy woreczek.[...]

Co oznacza Clonal (Cl) i China (Ch) na herbacie Darjeeling?

Po znalezieniu na opakowaniu herbaty Dareeling słowa "China" zastanawiasz się czy dobrze znasz się na[...]

Herbata z hibiskusa, hibiskus

Herbata z hibiskusa, hibiskus parzenie. Parzenie: 1 łyżka hibiskusa na 150 ml wody, woda o[...]

2 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.