Herbata w Korei pojawiła się według legendy już w I w naszej ery. Duży na nią wpływ mieli Chińczycy oraz ich sposób uprawy, obróbki oraz parzenia i picia herbacianych liści.
Herbata prasowana w Korei
W pierwszym tysiącleciu naszej ery w Chinach rozwinęła się technika produkowania herbaty prasowanej w różnego rodzaju tabliczki, które to później należało podprażyć w ogniu i rozkruszyć, a następnie zalać wodą i ubić bambusową trzepaczką. W Korei pojawił się podobny sposób przygotowywania herbaty, choć przyznać trzeba, że dziś zupełnie już zaginął i jedynie rekonstruktorzy i pasjonaci zajmują się jeszcze wytwarzaniem słynnej ddok cha.
Duży wpływ na taka sytuację miała okupacja japońska, która przywróciła, co prawda, zainteresowanie herbatą, lecz zupełnie już zatarła chińskie ślady kultury herbacianej. Ddok cha to Koreański odpowiednik herbaty prasowanej w Chinach, lecz nie do końca podobny do swego oryginału. Samo słowo ma przypominać dźwięk ubijania herbaty za pomocą drewnianych narzędzi.
Rodzaje ddok cha
Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje ddok cha. Pierwszy na wzór chińskich Pu-Erhów prasowany jest w duże ciastka zawierające nierozdrobnione liście, mniejsza forma ma przypominać monety wieszane w Chinach na sznurku. Takie ciastko jest dużo mniejsze, ma dziurkę w środku oraz przygotowane jest z liści roztartych na pastę. Aby przygotować swoją własną ddok cha musimy wybrać herbatę, najlepiej zieloną herbatę koreańską ponieważ nie mamy dostępu do świeżych liści prosto z krzewu.
Przygotowanie herbaty ddok cha
Wybieramy herbatę zieloną Daejak, ponieważ ma duże i piękne liście. Sama nazwa oznacza herbatę o wielkich liściach. Związane jest to z tym, że herbata ta pochodzi z późniejszego zbioru gdy liście są już dojrzałe i duże. Jej smak przywodzi na myśl miód wielokwiatowy, z nutą kukurydzy.
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i użyć fusów, można je zamrozić lub sparować w bambusowym parniku lub zwyczajnie w sitku nad garnkiem z wrzątkiem.
Tak zmiękczone liście rozbija się i uciera w moździerzu, aż przypominać będą lepką pastę. Pozostaje już tylko nadać kształt i wysuszyć nasze liście. Użyć można różnego rodzaju foremek. Polecam zastosować jako formę jednorazowe kubki do napojów ponieważ łatwiej wydostać z nich herbatę rozcinając kubek. Po zrobieniu dziurki i wysuszeniu ddok cha jest gotowa. Może posłużyć jako prezent lub ozdoba. Można także ją zaparzyć lecz oryginalnie powinna poleżeć kilka lat jak herbata czerwona by nabrać nowych walorów smakowych.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata świąteczna – najlepszy przepis. Jak zrobić świąteczną herbatę na prezent?
Do Świąt została jeszcze chwila, w której można przygotować jedną z powyższych mieszanek. W ładnej[...]
gru
Cold brew macerowana kawa czy Cold Brew Tower?
Pewnie niewielu wie, że historia cold brew sięga XVI wieku, kiedy to w Japońskim Kyoto[...]
sie
Jaki młynek żarnowy do kawy wybrać? Porównanie młynka za 50 i 1000 zł
Kupowanie zmielonej kawy niesie za sobą wygodę użytkowania, a przy okazji zabiera konieczność inwestycji w[...]
3 Comments
sty
Po czym poznać dobrą herbatę? Herbaty dobrej jakości
Jakość to cecha, którą kierujemy się przy dokonywaniu wyborów w czasie zakupów niemalże wszystkiego. Często[...]
cze
Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)
Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]
sie
Kiszone cytryny do herbaty, przepis
Każdy, kto skosztuje czarnej herbaty lub rooibosa, zaprawionego plasterkami miodowych cytryn i odrobiną syropu z[...]
lis
Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata
Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]
gru
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty
lut