ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata w Korei pojawiła się według legendy już w I w naszej ery. Duży na nią wpływ mieli Chińczycy oraz ich sposób uprawy, obróbki oraz parzenia i picia herbacianych liści.

Herbata prasowana w Korei

W pierwszym tysiącleciu naszej ery w Chinach rozwinęła się technika produkowania herbaty prasowanej w różnego rodzaju tabliczki, które to później należało podprażyć w ogniu i rozkruszyć, a następnie zalać wodą i ubić bambusową trzepaczką. W Korei pojawił się podobny sposób przygotowywania herbaty, choć przyznać trzeba, że dziś zupełnie już zaginął i jedynie rekonstruktorzy i pasjonaci zajmują się jeszcze wytwarzaniem słynnej ddok cha.

Duży wpływ na taka sytuację miała okupacja japońska, która przywróciła, co prawda, zainteresowanie herbatą, lecz zupełnie już zatarła chińskie ślady kultury herbacianej. Ddok cha to Koreański odpowiednik herbaty prasowanej w Chinach, lecz nie do końca podobny do swego oryginału. Samo słowo ma przypominać dźwięk ubijania herbaty za pomocą drewnianych narzędzi.

Rodzaje ddok cha

Rozróżnia się dwa podstawowe rodzaje ddok cha. Pierwszy na wzór chińskich Pu-Erhów prasowany jest w duże ciastka zawierające nierozdrobnione liście, mniejsza forma ma przypominać monety wieszane w Chinach na sznurku. Takie ciastko jest dużo mniejsze, ma dziurkę w środku oraz przygotowane jest z liści roztartych na pastę. Aby przygotować swoją własną ddok cha musimy wybrać herbatę, najlepiej zieloną herbatę koreańską ponieważ nie mamy dostępu do świeżych liści prosto z krzewu.

Prasowana koreańska herbata ddok cha - liście herbaty
Prasowana koreańska herbata ddok cha – liście herbaty

Przygotowanie herbaty ddok cha

Wybieramy herbatę zieloną Daejak, ponieważ ma duże i piękne liście. Sama nazwa oznacza herbatę o wielkich liściach. Związane jest to z tym, że herbata ta pochodzi z późniejszego zbioru gdy liście są już dojrzałe i duże. Jej smak przywodzi na myśl miód wielokwiatowy, z nutą kukurydzy.

Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i użyć fusów, można je zamrozić lub sparować w bambusowym parniku lub zwyczajnie w sitku nad garnkiem z wrzątkiem.

Prasowana koreańska herbata ddok cha - formowanie herbaty
Prasowana koreańska herbata ddok cha – formowanie herbaty

Tak zmiękczone liście rozbija się i uciera w moździerzu, aż przypominać będą lepką pastę. Pozostaje już tylko nadać kształt i wysuszyć nasze liście. Użyć można różnego rodzaju foremek. Polecam zastosować jako formę jednorazowe kubki do napojów ponieważ łatwiej wydostać z nich herbatę rozcinając kubek. Po zrobieniu dziurki i wysuszeniu ddok cha jest gotowa. Może posłużyć jako prezent lub ozdoba. Można także ją zaparzyć lecz oryginalnie powinna poleżeć kilka lat jak herbata czerwona by nabrać nowych walorów smakowych.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Gatunek herbaty, odmiana, kultywar, hybryda, klon: czym są?

Czasem trudno zorientować się w zawiłym świecie określeń różnych odmiany herbaty, zwłaszcza, że poza odmianami[...]

Parametry parzenia herbat – jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą

Na co zwrócić uwagę parząc różne rodzaje herbaty? Jak prawidłowo parzyć herbatę liściastą? Jak zapewne[...]

Po czym poznać dobrą kawiarnię? Porady

Będąc z dala od domu, poszukując miejsca serwującego dobrą kawę, jesteśmy skazani na metodę "prób[...]

Ciśnieniowe parzenie herbaty

Jak zabrać się do parzenia herbaty w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim potrzebna nam jest odpowiednia[...]

Po jakim czasie można zrobić następne parzenia zielonej herbaty?

Wiele osób zastanawia się po jakim czasie można zaparzyć kolejny raz te same liście herbaty?[...]

Gdzie wybrać się na dobrą kawę i herbatę w Warszawie? (odcinek 2)

Zapraszamy na drugi odcinek przewodnika po dobrych lokalach, w których napijecie się najlepszej kawy i[...]

Herbata miętowa: rodzaje. Mięta do picia – działanie

„Miętowy” zapach mięty to nic innego jak olejek eteryczny, który w niej występuje i zawiera[...]

Biała wędzona herbata Pai mu tan Lapsang Fuding, parzenie

O Lapsang Souchung pewnie większość z nas słyszała lub nawet jej próbowała. To dość specyficzna[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.