ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Alicja Płuciennik (jurassiccuisine.blogspot.com)

Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko na napary czy Ice Tea, ale dobrze komponuje się w różnych słodkościach. Mamy dla was opracowany przepis na pyszne greenie, którym zaskoczycie niejednego wytrawnego mateistę!

Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate
Przepis na ciasto z Yerba mate, greeny z Yerba mate

Przepis na ciasto z yerba mate

Składniki (proporcje na keksówkę lub małą kwadratową blaszkę):

  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 4 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 25 gramów brazylijskiej Yerba mate na chimarrao (np. Barao)
  • garść ulubionych dodatków: orzechów, suszonych owoców.

Sposób wykonania:

  1. masło topimy w rondlu razem z czekoladą, następnie dodajemy cukier i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę
  2. do przestudzonej masy dodajemy przesianą przez sitko (aby pozbyć się patyczków i większych kawałków) yerbę, mieszamy, dodajemy nasze ulubione dodatki (ja wrzuciłam posiekane suszone morele)
  3. ubijamy na sztywno białka jajek, dodajemy żółtka, gotową pianę stopniowo dodajemy do naszej masy, dokładnie mieszając
  4. ciasto wylewamy na wyłożona papierem blaszkę, pieczemy w temp 220 st. około 25 min.

Po ostygnięciu greenie jest gotowe! Smacznego!

UWAGA! W greenie nie ma glutenu, gdyż nie zawiera mąki. Opcjonalnie można jej dodać, ok. 1/2 szklanki.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak powstają odcinki Czajnikowy.pl?

Cześć, ja nazywam się Patryk Płuciennik i zazwyczaj jestem po drugiej stronie aparatu, ale dzisiaj[...]

1 Comments

Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha

Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha[...]

Jak długo można trzymać Yerba mate w naczyniu? Jakie robić odstępy między kolejnymi parzeniami?

Yerba Mate można parzyć kilka razy, a nawet kilkanaście razy. Ten sam susz można zalewać[...]

4 Comments

Prażona herbata Hojicha (japońska)

Herbata Hojicha powstała w 1920 roku w Kioto za sprawą pewnego sprzedawcy herbaty, któremu pozostała[...]

Domowy sposób na zgagę. Również dla kobiet w ciąży

Najprzyjemniejszym sposobem naszym zdaniem jest picie naparu rooibos. Czerwonokrzew afrykański jest niezwykle skuteczny przy problemach[...]

Herbata oolong Tie Guan Yin: parzenie, historia, właściwości

Herbata oolong, niebieska, lub turkusowa według innych systemów nazewnictwa. Zaliczana jest do niżej fermentowanych oolongów.[...]

Herbata zielona Hojicha, parzenie herbaty w Shiboridashi

Hojicha to japońska, dość młoda herbata, wyprodukowana pierwszy raz w 1920 roku w Kyoto. Hojicha[...]

Najpopularniejsze kwiatowe dodatki do herbaty

Najbardziej znaną i popularną mieszanką kwiatową jest herbata zielona z jaśminem. Warto tutaj od razu[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.