Autorką tekstu jest Alicja Płuciennik (jurassiccuisine.blogspot.com)
Kolejny przysmak dla fanów Yerba Mate. Jak się okazuje, ostrokrzew paragwajski nadaje się nie tylko na napary czy Ice Tea, ale dobrze komponuje się w różnych słodkościach. Mamy dla was opracowany przepis na pyszne greenie, którym zaskoczycie niejednego wytrawnego mateistę!
Przepis na ciasto z yerba mate
Składniki (proporcje na keksówkę lub małą kwadratową blaszkę):
- 1 tabliczka białej czekolady
- 4 jajka
- 1/2 kostki masła
- 1 szklanka cukru
- 25 gramów brazylijskiej Yerba mate na chimarrao (np. Barao)
- garść ulubionych dodatków: orzechów, suszonych owoców.
Sposób wykonania:
- masło topimy w rondlu razem z czekoladą, następnie dodajemy cukier i mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę
- do przestudzonej masy dodajemy przesianą przez sitko (aby pozbyć się patyczków i większych kawałków) yerbę, mieszamy, dodajemy nasze ulubione dodatki (ja wrzuciłam posiekane suszone morele)
- ubijamy na sztywno białka jajek, dodajemy żółtka, gotową pianę stopniowo dodajemy do naszej masy, dokładnie mieszając
- ciasto wylewamy na wyłożona papierem blaszkę, pieczemy w temp 220 st. około 25 min.
Po ostygnięciu greenie jest gotowe! Smacznego!
UWAGA! W greenie nie ma glutenu, gdyż nie zawiera mąki. Opcjonalnie można jej dodać, ok. 1/2 szklanki.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Jak zaparzyć yerba mate bez termometru
Yerba mate uchodzi za napój trudny do przygotowania czym zraża do siebie niektórych początkujących entuzjastów[...]
cze
Kocanka piaskowa
Napar z kocanki pachnie nieco żywicznie, w smaku zaś jest nieco przyprawowy, kojarzy się z[...]
lip
Koronawirus z Wuhan (2019-nCoV) a herbata. Czy herbata jest bezpieczna?
Przez ostatnie tygodnie media żyją nowym groźnym wirusem, który pojawił się w Wuhan (Chiny). Obecnie[...]
1 Comments
sty
Termos na Yerba Mate, Yerbomos, dobry sposób na Mate w plenerze
Dziś chciałem Wam pokazać połączenie matero z termosem, czyli Yerbomos. Na dole mamy wielowarstwową ściankę,[...]
4 Comments
cze
Parzenie herbaty z technicznego punktu widzenia, parzenie herbaty technicznie
Większość herbaty produkowanej na świecie jest po prostu jednym z towarów, a więc jest przedmiotem[...]
maj
Herbaciany grzaniec
Jesienią oraz w okresie przedświątecznym wielu z nas poszukuje rozgrzewających napojów. Jednym z pomysłów jest[...]
lis
Ruanda FOP Rukeri – czarna herbata: parzenie, opinie
Herbatę zaparzyłam wodą o temperaturze 95 stopni. Użyłam 3 gramy suszu i parzyłam przez 2[...]
sie
Jak zaparzać aeropress? Opinie
Jak zrobić najlepszą kawę z aeropressu? Wygrzej urządzenie. Włóż papierowy filtr do sitka, przelej gorącą[...]
lis