Autorką tekstu jest Joanna Liu Mulan Blog
Yunnan Golden Jade
To interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej. Jej nazwa odnosi się do chińskiej tradycji łączenia jadeitu ze złotem.
Lubie tę herbatę z kilku powodów, jednym z nich jest spory zakres temperaturowy i czasowy parzenia jej. Dziś pokusiłam się o mały eksperyment związany z temperaturą, zaczęłam od 80 stopni i schodziłam w dół.
Do parzenia wykorzystałam jedno z najmniej w Polsce znanych naczyń – chińskie Cebei. To naczynie to po części gaiwan a po części czajnik o zgrabnej pojemności 170 ml. Wsypałam do niego 3 gramy herbaty i rozpoczęłam parzenie trwające jedną minutę.
Napar był słodki, a przy tym miał lekko ogórkowy aromat. Świetne połączenie, idealnie wyważone i zbalansowane.
Drugie parzenie już przy temperaturze wynoszącej 75 stopni trwało jedną minutę i trzydzieści sekund. Fenomenalna słodycz, którą nadawała czarna herbata dalej była wyczuwalna na pierwszym planie. To ciekawe, bo było jej w tej mieszance było zdecydowanie mniej. Jednak niższa temperatura sprawiła, że zielona herbata powoli dorównywała czarnej intensywnością smaku.
Trzecie parzenie, przy 70 stopniach i dwóch minutach, wyprowadziło na pierwszy plan smak zielonej herbaty. Czarna jedynie dodawała delikatnie swoją jedwabistą słodycz.
Po zaparzeniu poddałam głębszej analizie liście, w większości są to wysokiej jakości pąki herbaciane. Według producenta ta mieszanka składa się w 60% z herbaty zielonej i w 40 % z herbaty czarnej.
Jak oceniam połączenie tych dwóch herbat? Oczywiście uważam, ze jest w równie dobrym guście jak połączenie jadeitu ze złotem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Święto Herbaty 2013. Będziemy tam!
Będziemy na Święcie Herbaty w Cieszynie 6 lipca 2013 r. To już kolejny rok, kiedy[...]
cze
Rekord Guinnessa w parzeniu herbaty pobity!
10 stycznia 2016 roku w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przekazaliśmy na licytację zestawy herbat.[...]
sty
Parzenie czerwonej herbaty Pu-erh: część 3
Jak prawidłowo parzyć czerwoną herbatę, żeby była smaczna i posiadała swoje wszystkie cenne właściwości? Zobacz!
Ciśnieniowe parzenie herbaty
Jak zabrać się do parzenia herbaty w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim potrzebna nam jest odpowiednia[...]
lis
Herbata Earl grey. Czarna herbata z bergamotką
Earl Grey to mieszanka angielska i jedna z bardziej znanych na świecie herbat aromatyzowanych. Nazwa[...]
3 Comments
gru
Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie
Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]
1 Comments
gru
W poszukiwaniu herbaty: Maroko
Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która[...]
paź
Degustator herbaty – analiza sensoryczna (część 1)
Sensorysta to dość mało znany zawód. Niewielu jest także samych sensorystów, a tak na dobrą[...]
cze