Żeń-szeń, herbata z żeń-szenia. Rozgrzewający afrodyzjak
Nazwa żeń-szeń pochodzi o chińskiego: renshen. Żeń-szeń to korzeń, roślina wieloletnia. Sam korzeń przypomina kształtem człowieka i z tego powodu przypisywano mu znakomite działanie na cały ludzki organizm. Kiedyś wierzono, że jeśli roślina dobrze działa na poszczególne części ciała człowieka, to ma ich kształt. I tak na przykład: fasola miała być dobra na nerki. Żeń-szeń znany jest ludzkości od 4000 lat. Już wtedy Chińczycy zaczęli doceniać jego lecznicze i zdrowotne właściwości. Żeń-szeń trafił z Japonii do Europy w 1610 roku.
Należy zwrócić uwagę, że żeń-szeń jest bardzo silnym afrodyzjakiem dla mężczyzn. Już Ludwik XIV był leczony z niedyspozycji seksualnych za pomocą żeń-szenia. Było to w czasach, kiedy żeń-szeń był rośliną królewską, a jego wartość jeszcze w XIX wieku była wyceniana na 14 razy więcej niż złoto. 1 kg żeń-szenia był 14 razy droższy niż 1 kg złota.
Żeń-szeń daje nam masę energii i poprawia pracę mózgu, zwłaszcza osobom starszym poprawia pamięć. Starochińska medycyna kwalifikuje żeń-szeń jako roślinę gorącą, stąd najlepiej pić napar z żeń-szenia w okresach zimnych: jesienią i zimą. Taki napar znakomicie rozgrzewa i wzmacnia odporność.
Skąd wielka wartość żeń-szenia?
Żeń-szeń to roślina wieloletnia: po roku na powierzchni ziemi pojawia się tylko jeden zielony listek, a dopiero po 10 latach pojawiają się kolejne liście i pączek. Najstarszy żeń-szeń (obecnie w muzeum w Chinach) szacuje się na 200 lat. Dlatego żeń-szeń jest taki unikatowy i Chińczycy błyskawicznie przypisali mu dodatkowe właściwość jaką jest osiągnięcie długowieczności przez regularne picie naparu z żeń-szenia. Najbardziej cenionym żeń-szeniem jest taki dziko rosnący w chińskich lasach, natomiast najpopularniejszy jest obecnie żeń-szeń syberyjski.
Smak żeń-szenia można określić jako chrzanowo-pietruszkowy, a parzenie go jest bardzo proste: parzymy go wrzątkiem pod przykryciem około 8 minut.
W Europie bardzo popularne są od XIX wieku, żeńszeniowe nalewki. To chyba taka kultura, która zalewa wszystko alkoholem i później pije dla zdrowia, tymczasem w Chinach parzono go klasycznie wodą i wypijano ze smakiem.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
70 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Herbata Rooibos
Rooibos nie jest herbatą. Jest to roślina niespokrewniona z herbatą. Herbata czyli Camellia sinensis jest[...]
1 Comments
lut
Prasowana koreańska herbata Ddok Cha
Herbatę należy na początek zmiękczyć. Można to zrobić na kilka sposobów, możemy liście zaparzyć i[...]
wrz
Herbata z mlekiem i kakao, przepis
Jak zrobić dobrą herbatę z mlekiem i kakao? Najpierw zagotowujemy mleko z wodą (w proporcji[...]
kwi
Dlaczego herbata się pieni, mętnieje i ma kożuch?
Często widzimy w naszej filiżance czy kubku, że z herbatą dzieją się różne zaskakujące nas[...]
paź
Na co wpływa terroir w kawie?
Terroir jest czynnikiem, który decyduje o tym, że ta sama roślina uprawiana w podobnych warunkach,[...]
kwi
Garbniki w herbacie. Czym są garbniki?
Garbniki , nazywane także taninami, to substancje naturalnie występujące w roślinach, należące do grupypolifenoli (zawierają[...]
maj
Zielona herbata En Shi Yu Lu. Chińska herbata Gyokuro
Polecam spróbować En Shi Yu Lu, żeby samemu odkryć jak wiele smaków może mieć jedna[...]
sty
Herbata na polskich ziemiach w literaturze
Początkowo herbata dotarła do nas drogą morską, a właściwie lądową z zachodu Europy (na pokładzie[...]
2 Comments
lis