ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

1. Jakość wody przy parzeniu zielonej herbaty

Jakość wody znacząco wpływa na smak zielonej herbaty – twierdzą eksperci. Jaką wodę wybrać do parzenia zielonej herbaty: kranową, filtrowaną czy butelkową? Woda powinna przede wszystkim być uboga w wapń i składniki mineralne, a więc miękka. Nigdy nie należy używać wody destylowanej, która zdecydowanie da płaski smak zielonej herbacie.

Świetna waga do herbaty Boston
Świetna waga do herbaty Boston

2. Nie oszczędzaj na liściach zielonej herbaty

Jednym z najważniejszych czynników, wpływający na smak zielonej herbaty jest odpowiednia proporcja herbaty liściastej do użytej wody. Na początek użyj 1 łyżeczki liści herbaty na każde 160 ml wody. W zależności od preferencji maksymalnie użyj jednej łyżki stołowej.

Elegancki termometr do herbaty
Elegancki termometr do herbaty

3. Nie bój się używać termometru podczas zaparzania zielonej herbaty

Smak i słodycz zielonej herbaty zależy od wody w jakiej zaparzamy liściastą herbatę. Różne związki chemiczne w herbacie rozpuszczają się w różnej temperaturze. Zielona herbata parzona wodą o zbyt wysokiej temperaturze ma gorzki, ściągający smak. Jeżeli temperatura jest zbyt niska, herbata nie będzie miała bogatego smaku.

Często mówi się, że zieloną herbatę parzy się wodą, która jest bliska wrzenia. To błąd! W zależności od jakości herbaty parzy się ją wodą w temperaturze od 60 do 80° C.

Timer do herbaty. Czasomierz, stoper do parzenia herbaty
Timer do herbaty. Czasomierz, stoper do parzenia herbaty

4. Używaj stopera (timera) podczas zaparzania zielonej herbaty liściastej

Herbatę zieloną najczęściej parzy się od 1 do 3 minut. Dokładny czas zależy od rodzaju herbaty i twoich osobistych preferencji co do smaku herbaty. Drobne liście zaparzają się szybciej niż duże. Warto spróbować herbaty po upływie 60 sekund od początku parzenia, a potem co kilkanaście sekund, żeby znaleźć najlepszy smak.

Najczęściej kolejne parzenia zielonej herbaty powinny być nieco dłuższe.

Kubek Red z Sitkiem 0,35l
Kubek Red z Sitkiem 0,35l

5. Zaparzaj zieloną herbatę liściastą w naczyniach o dużej przestrzeni

Liście herbaty potrzebują miejsca podczas zaparzania – zwiększają się w trakcie parzenia. Jeśli nie masz odpowiedniego zaparzacza, najlepiej herbatę zaparzyć w kubku, a następnie odcedzić napar do kolejnego naczynia.

Tekst po polsku na podstawie: thedailytea.com/taste/how-to-brew-green-tea/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak zrobić Lipton Ice Tea Lemon, jak zrobić Lipton Ice Tea Green Tea

Na Waszą wyraźną prośbę przedstawiamy prostu sposób na zrobienie Ice Tea jak ze sklepu, jednocześnie[...]

Jak zrobić w domu pomarańczową herbatę. Przepis na herbatę w pomarańczy

Jeśli macie w domu czarną herbatę, która zwietrzała, przeszła innymi zapachami lub po prostu wam[...]

Jiao Gu Lan, zioło długowieczności

Jiao Gu Lan (Gymostemma pentaphyllum) zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności pochodzące z południowych Chin i[...]

Kawa: co warto wiedzieć? Definicje i terminy: speciality coffee, gatunki kawowca, body, smak kawy, świeżość kawy, mielenie kawy

Speciality coffee – kawa wysokiej jakości, której smak i aromat został oceniony przez profesjonalnych kiperów[...]

Czym różni się kofeina od teiny

Odpowiedź na pytanie czym różni się kofeina od teiny jest bardzo prosta: teina pochodzi z[...]

Skąd pochodzi herbata?

Herbata jako roślina pochodzi z południowej Azji. Konkretnie zaś z południowo-zachodnich Chin, Mjanmy (niegdysiejszej Birmy),[...]

Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh: część 5

Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh? Trzeba wiedzieć kilka rzeczy i zwracać uwagę na[...]

Herbaciarnia Herbata Bytom

Herbaciarnia Herbata Bytom dane kontaktowe: telefon: 534 666 772, adres: Bytom, ul. Rycerska 3

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.