ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

1. Jakość wody przy parzeniu zielonej herbaty

Jakość wody znacząco wpływa na smak zielonej herbaty – twierdzą eksperci. Jaką wodę wybrać do parzenia zielonej herbaty: kranową, filtrowaną czy butelkową? Woda powinna przede wszystkim być uboga w wapń i składniki mineralne, a więc miękka. Nigdy nie należy używać wody destylowanej, która zdecydowanie da płaski smak zielonej herbacie.

Świetna waga do herbaty Boston
Świetna waga do herbaty Boston

2. Nie oszczędzaj na liściach zielonej herbaty

Jednym z najważniejszych czynników, wpływający na smak zielonej herbaty jest odpowiednia proporcja herbaty liściastej do użytej wody. Na początek użyj 1 łyżeczki liści herbaty na każde 160 ml wody. W zależności od preferencji maksymalnie użyj jednej łyżki stołowej.

Elegancki termometr do herbaty
Elegancki termometr do herbaty

3. Nie bój się używać termometru podczas zaparzania zielonej herbaty

Smak i słodycz zielonej herbaty zależy od wody w jakiej zaparzamy liściastą herbatę. Różne związki chemiczne w herbacie rozpuszczają się w różnej temperaturze. Zielona herbata parzona wodą o zbyt wysokiej temperaturze ma gorzki, ściągający smak. Jeżeli temperatura jest zbyt niska, herbata nie będzie miała bogatego smaku.

Często mówi się, że zieloną herbatę parzy się wodą, która jest bliska wrzenia. To błąd! W zależności od jakości herbaty parzy się ją wodą w temperaturze od 60 do 80° C.

Timer do herbaty. Czasomierz, stoper do parzenia herbaty
Timer do herbaty. Czasomierz, stoper do parzenia herbaty

4. Używaj stopera (timera) podczas zaparzania zielonej herbaty liściastej

Herbatę zieloną najczęściej parzy się od 1 do 3 minut. Dokładny czas zależy od rodzaju herbaty i twoich osobistych preferencji co do smaku herbaty. Drobne liście zaparzają się szybciej niż duże. Warto spróbować herbaty po upływie 60 sekund od początku parzenia, a potem co kilkanaście sekund, żeby znaleźć najlepszy smak.

Najczęściej kolejne parzenia zielonej herbaty powinny być nieco dłuższe.

Kubek Red z Sitkiem 0,35l
Kubek Red z Sitkiem 0,35l

5. Zaparzaj zieloną herbatę liściastą w naczyniach o dużej przestrzeni

Liście herbaty potrzebują miejsca podczas zaparzania – zwiększają się w trakcie parzenia. Jeśli nie masz odpowiedniego zaparzacza, najlepiej herbatę zaparzyć w kubku, a następnie odcedzić napar do kolejnego naczynia.

Tekst po polsku na podstawie: thedailytea.com/taste/how-to-brew-green-tea/

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dziesięć porad jak zrobić lepsze wzory na kawie latte art

Crema, która pojawia się na kawie zaraz po wykonaniu espresso, stanowi idealny podkład do zrobienia[...]

Zielona kawa: parzenie zielonej kawy

Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej[...]

Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony

Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]

Ile czasu między kolejnymi parzeniami herbaty?

Herbatę parzy się wielokrotnie. Chodzi oczywiście o wielokrotne zaparzenie tej samej porcji liści. Informacja taka[...]

Herbata zielona Sencha, parzenie zielonej herbaty, właściwości zielonej herbaty

Herbata zielona Sencha stanowi 80% produkcji w Japonii, jest to herbata bardzo dobra, choć powszechnie[...]

Oznaczenie procesów jakim poddano liście

Oznaczenia jakie pojawiają się w kodzie herbaty dotyczą procesów jakimi poddano liście B Broken herbata[...]

Zalety białej herbaty, biała herbata właściwości lecznicze

Biała herbata zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, liczne przeciwutleniacze sprawiają, że najintensywniej[...]

Herbata śródziemnomorska

Herbata Śródziemnomorska jako najatrakcyjniejszy składnik podaje listki oliwki (Olea europaea). Jak to? Herbata z oliwką?[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.