1. Jakość wody przy parzeniu zielonej herbaty
Jakość wody znacząco wpływa na smak zielonej herbaty – twierdzą eksperci. Jaką wodę wybrać do parzenia zielonej herbaty: kranową, filtrowaną czy butelkową? Woda powinna przede wszystkim być uboga w wapń i składniki mineralne, a więc miękka. Nigdy nie należy używać wody destylowanej, która zdecydowanie da płaski smak zielonej herbacie.
2. Nie oszczędzaj na liściach zielonej herbaty
Jednym z najważniejszych czynników, wpływający na smak zielonej herbaty jest odpowiednia proporcja herbaty liściastej do użytej wody. Na początek użyj 1 łyżeczki liści herbaty na każde 160 ml wody. W zależności od preferencji maksymalnie użyj jednej łyżki stołowej.
3. Nie bój się używać termometru podczas zaparzania zielonej herbaty
Smak i słodycz zielonej herbaty zależy od wody w jakiej zaparzamy liściastą herbatę. Różne związki chemiczne w herbacie rozpuszczają się w różnej temperaturze. Zielona herbata parzona wodą o zbyt wysokiej temperaturze ma gorzki, ściągający smak. Jeżeli temperatura jest zbyt niska, herbata nie będzie miała bogatego smaku.
Często mówi się, że zieloną herbatę parzy się wodą, która jest bliska wrzenia. To błąd! W zależności od jakości herbaty parzy się ją wodą w temperaturze od 60 do 80° C.
4. Używaj stopera (timera) podczas zaparzania zielonej herbaty liściastej
Herbatę zieloną najczęściej parzy się od 1 do 3 minut. Dokładny czas zależy od rodzaju herbaty i twoich osobistych preferencji co do smaku herbaty. Drobne liście zaparzają się szybciej niż duże. Warto spróbować herbaty po upływie 60 sekund od początku parzenia, a potem co kilkanaście sekund, żeby znaleźć najlepszy smak.
Najczęściej kolejne parzenia zielonej herbaty powinny być nieco dłuższe.
5. Zaparzaj zieloną herbatę liściastą w naczyniach o dużej przestrzeni
Liście herbaty potrzebują miejsca podczas zaparzania – zwiększają się w trakcie parzenia. Jeśli nie masz odpowiedniego zaparzacza, najlepiej herbatę zaparzyć w kubku, a następnie odcedzić napar do kolejnego naczynia.
Tekst po polsku na podstawie: thedailytea.com/taste/how-to-brew-green-tea/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Czy cascara to herbata? Kofeina w cascarze
W smaku cascara jest delikatnie słodka, w aromacie wyczuwa się rodzynki, czereśnie czy jabłka. Przy[...]
lip
Czerwona herbata pu-erh mini toucha
Kiedy robi się chłodniej po upalnych dniach, miło jest usiąść z czymś ciepłym w kubku.[...]
lip
Herbata Dong Ding Oolong: recenzja, test, opinie
Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu - to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów[...]
mar
Herbata na kaca. Najlepsza czerwona i zielona herbata na kaca
Od tysięcy lat herbata jest stosowana jako lek. Chyba tylko napoje alkoholowe odgrywały bardziej znacząca[...]
2 Comments
sty
Test herbaty odchudzającej, czerwonej herbaty Pu-Erh, 30 dni piłem tę herbatę
Test herbaty odchudzającej, czerwonej herbaty Pu-Erh, 30 dni piłem tę herbatę
kwi
Ciśnieniowe parzenie herbaty
Jak zabrać się do parzenia herbaty w ekspresie ciśnieniowym? Przede wszystkim potrzebna nam jest odpowiednia[...]
lis
10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian
Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]
kwi
Jak radzić sobie ze smogiem? Herbata na smog
Smog to sztuczne zjawisko atmosferyczne, które polega na wysokim stężeniu szkodliwych zanieczyszczeń powietrza, związanych z[...]
lis