1. Jakość wody przy parzeniu zielonej herbaty
Jakość wody znacząco wpływa na smak zielonej herbaty – twierdzą eksperci. Jaką wodę wybrać do parzenia zielonej herbaty: kranową, filtrowaną czy butelkową? Woda powinna przede wszystkim być uboga w wapń i składniki mineralne, a więc miękka. Nigdy nie należy używać wody destylowanej, która zdecydowanie da płaski smak zielonej herbacie.
2. Nie oszczędzaj na liściach zielonej herbaty
Jednym z najważniejszych czynników, wpływający na smak zielonej herbaty jest odpowiednia proporcja herbaty liściastej do użytej wody. Na początek użyj 1 łyżeczki liści herbaty na każde 160 ml wody. W zależności od preferencji maksymalnie użyj jednej łyżki stołowej.
3. Nie bój się używać termometru podczas zaparzania zielonej herbaty
Smak i słodycz zielonej herbaty zależy od wody w jakiej zaparzamy liściastą herbatę. Różne związki chemiczne w herbacie rozpuszczają się w różnej temperaturze. Zielona herbata parzona wodą o zbyt wysokiej temperaturze ma gorzki, ściągający smak. Jeżeli temperatura jest zbyt niska, herbata nie będzie miała bogatego smaku.
Często mówi się, że zieloną herbatę parzy się wodą, która jest bliska wrzenia. To błąd! W zależności od jakości herbaty parzy się ją wodą w temperaturze od 60 do 80° C.
4. Używaj stopera (timera) podczas zaparzania zielonej herbaty liściastej
Herbatę zieloną najczęściej parzy się od 1 do 3 minut. Dokładny czas zależy od rodzaju herbaty i twoich osobistych preferencji co do smaku herbaty. Drobne liście zaparzają się szybciej niż duże. Warto spróbować herbaty po upływie 60 sekund od początku parzenia, a potem co kilkanaście sekund, żeby znaleźć najlepszy smak.
Najczęściej kolejne parzenia zielonej herbaty powinny być nieco dłuższe.
5. Zaparzaj zieloną herbatę liściastą w naczyniach o dużej przestrzeni
Liście herbaty potrzebują miejsca podczas zaparzania – zwiększają się w trakcie parzenia. Jeśli nie masz odpowiedniego zaparzacza, najlepiej herbatę zaparzyć w kubku, a następnie odcedzić napar do kolejnego naczynia.
Tekst po polsku na podstawie: thedailytea.com/taste/how-to-brew-green-tea/
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Szlachetna herbata produkowana z udziałem koników polnych
Na Tajwanie istnieje owad z rodziny koników polnych, którego wdzięczna łacińska nazwa brzmi Jacobiasca formosana.[...]
sie
Wielki Test Ekspresowych Herbat
Wielki test ekspresówek! Parzyliśmy i ocenialiśmy dostępne na rynku herbaty ekspresowe. Zobacz na subiektywny test!
lut
Herbata z różą i różane konfitury, czyli wszystkie zalety róży
Wiosna zakwita nam różami. Są to nie tylko piękne, ale i pożyteczne rośliny. Sezon w[...]
maj
Kostki lodu z zielonej herbaty, przepis
Kostki lodu z zielonej herbaty to bardzo dobry sposób na ochłodzenie naszej zielonej herbaty, którą[...]
sie
Herbata zielona Soti Natural, opinie, test. Przepis na ice tea z Gyokuro
Któż z nas nie zna tego wyjątkowego napoju jakim jest ice tea? Kto z nas[...]
sie
Herbaciarnia Czajnik Gliwice
Herbaciarnia Czajnik Gliwice kontaktowe: telefon: 889 002 445, adres: Gliwice, ul. Fredry 4
mar
Jak używać gaiwana do herbaty? Poradnik
Najpopularniejszym naczyniem herbaciarza jest gaiwan. Można by powiedzieć nawet, że jest to swego rodzaju oznaka[...]
kwi
Herbata czarna Darjeeling
Darjeeling jest herbatą czarną (choć pojawiają się głosy, że w zasadzie bliżej jej do oolongów)[...]
1 Comments
mar