ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)

Herbata Bai Hao Yin Zhen

Herbata: Bai Hao Yin Zhen
Pochodzenie: Fuding, Fujian, Chiny.
Zbiór: Wiosna 2013
Sprzedawca: Five Star Tea.

Degustowana przeze mnie herbata biała jest najwyższej jakości. Kupiłam ją w nieistniejącym już sklepie Five Star Tea. Mowa o Bai Hao Yin Zhen, która składa się w całości ze świeżych pączków z krzewu herbacianego. Herbata ta zbierana jest późnym rankiem, następnie zerwane pączki są układane w koszu i pozostawione na słońcu do zwiędnięcia. W ten sposób suszą się w niskiej temperaturze co pozwala na zachowanie między innymi tych pięknych włosków widocznych na liściach. Dodatkowo tak przetworzona herbata zawiera dużo przeciwutleniaczy.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Parzenie herbaty Bai Hao Yin Zhen

Liście przed parzeniem pachną obłędnie, trochę orzechowo. Do zaparzenia użyłam wody o temperaturze 75 stopni C, 3 gramy na 100 ml gaiwan.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Pierwsze parzenie trwało 2 minuty. Napar był koloru słomkowo-żółtego, aromat był delikatnie kwiatowy. Smak bardzo gładki, można powiedzieć, że lekko kremowy o przyjemnej słodkiej owocowej nucie.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Drugie parzenie było 3 minutowe. Napar był tego samego koloru co poprzednio, aromat tak samo. Smak jednak się rozwinął. Zdecydowanie bardziej wyczuwalna była owocowa nuta która pozostawiała na języku świetny posmak. Był to trochę smak liczi, trochę ananasa. Jednak nie był on na pierwszym planie a bardziej z tyłu taki typowy „aftertaste” .

Kolejne parzenie trwało 5 minut i utrzymało smak na tym samym poziomie.  Niektórzy twierdzą, że tą herbatę można parzyć wiele razy, ja jednak do tej pory zawsze kończyłam na 3. Może przy zmodyfikowanej temperaturze i czasie parzenia można wyciągnąć z niej więcej? Kto wie.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Wygląd liści po parzeniu to prawdziwa bajka. Piękne całe, lśniące pąki. To taka przysłowiowa wisienka na torcie, żebyśmy nie zapomnieli jak wspaniała była herbata, którą właśnie wypiliśmy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Picie herbaty – co daje? Wydłuża życie?

Wyniki badań były jeszcze lepsze, ponieważ na choroby serca zapadało nawet 31% mniej badanych, zaś[...]

Herbata oolong – poradnik

Kolorów herbaty jak wiadomo jest sześć. Nie zawsze jest to takie oczywiste, a czasem niezbędne[...]

Przystanek Śniadanie Katowice

13 kwietnia Czajnikowy.pl parzył herbatę na Pierwszym Przystanku Śniadanie (Katowice). Dla naszych gości przygotowaliśmy herbatę[...]

Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2

Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.

Herbata Da Hong Pao oolong

Herbata Da Hong Pao to wyśmienity oolong wysokiej fermentacji o specyficznych, skręconych, ciemnych listkach. Jego[...]

Herbata jaśminowa

Zielona herbata jaśminowa najpopularniejsza w Chinach to herbata typu Sencha. Poza aromatem jaśminu ma w[...]

Lipton dodaje do herbaty ekspresowej sok z herbaty. Bogaty smak z herbacianą esencją: powód do dumy czy wstydliwy patent?

Czy zastanawialiście się dlaczego herbata Lipton tak szybko się zaparza? Dlaczego zaraz po włożeniu torebki[...]

Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)

Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.