ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Joanna (Liu Mulan Blog)

Herbata Bai Hao Yin Zhen

Herbata: Bai Hao Yin Zhen
Pochodzenie: Fuding, Fujian, Chiny.
Zbiór: Wiosna 2013
Sprzedawca: Five Star Tea.

Degustowana przeze mnie herbata biała jest najwyższej jakości. Kupiłam ją w nieistniejącym już sklepie Five Star Tea. Mowa o Bai Hao Yin Zhen, która składa się w całości ze świeżych pączków z krzewu herbacianego. Herbata ta zbierana jest późnym rankiem, następnie zerwane pączki są układane w koszu i pozostawione na słońcu do zwiędnięcia. W ten sposób suszą się w niskiej temperaturze co pozwala na zachowanie między innymi tych pięknych włosków widocznych na liściach. Dodatkowo tak przetworzona herbata zawiera dużo przeciwutleniaczy.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Parzenie herbaty Bai Hao Yin Zhen

Liście przed parzeniem pachną obłędnie, trochę orzechowo. Do zaparzenia użyłam wody o temperaturze 75 stopni C, 3 gramy na 100 ml gaiwan.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Pierwsze parzenie trwało 2 minuty. Napar był koloru słomkowo-żółtego, aromat był delikatnie kwiatowy. Smak bardzo gładki, można powiedzieć, że lekko kremowy o przyjemnej słodkiej owocowej nucie.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Drugie parzenie było 3 minutowe. Napar był tego samego koloru co poprzednio, aromat tak samo. Smak jednak się rozwinął. Zdecydowanie bardziej wyczuwalna była owocowa nuta która pozostawiała na języku świetny posmak. Był to trochę smak liczi, trochę ananasa. Jednak nie był on na pierwszym planie a bardziej z tyłu taki typowy „aftertaste” .

Kolejne parzenie trwało 5 minut i utrzymało smak na tym samym poziomie.  Niektórzy twierdzą, że tą herbatę można parzyć wiele razy, ja jednak do tej pory zawsze kończyłam na 3. Może przy zmodyfikowanej temperaturze i czasie parzenia można wyciągnąć z niej więcej? Kto wie.

Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.
Bai Hao Yin Zhen 2013. Srebrne igły okryte białym puchem.

Wygląd liści po parzeniu to prawdziwa bajka. Piękne całe, lśniące pąki. To taka przysłowiowa wisienka na torcie, żebyśmy nie zapomnieli jak wspaniała była herbata, którą właśnie wypiliśmy.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Śmiertelna dawka kofeiny? 2 tygodnie pił 7 kaw dziennie

Adam przetestował na sobie duże codzienne dawki kofeiny z kawy. Przez pierwsze 2 tygodnie pił[...]

Matcha Japońska a Matcha Chińska: czym różni się zielona sproszkowana herbata Matcha

Dlaczego Matcha jest taka droga albo dlaczego Matcha jest taka tania: wiele osób zadaje sobie[...]

Japonia okiem herbacianego turysty (część 1)

Zaczynając zagłębiać się w herbaciany świat miałam jako taką wizję herbat japońskich oraz samej Japonii.[...]

Szósty smak herbaty? Kokumi

Jeśli ktoś zapytałby nas ile jest smaków odpowiedzielibyśmy z rozpędu, że cztery. Po chwili przypominamy[...]

Parzenie yerba mate wodą mineralną (gazowaną)

Nie ma żadnych przeciwskazań, by przygotować mate na wodzie gazowanej czy to na ciepło czy[...]

Herbata zielona Tai Ping Hou Kui – płaska herbata

Herbata zielona Tai Ping Hou Kui jest jendą z bardziej niezwykłych i rzadkich herbat. W[...]

Herbata koreańska. Zielona herbata z Korei, produkcja, zbiory, parzenie

Efektem tych licznych przygód jakie w Korei przeżyła herbata jest dzisiejszy jej smak. Jest to[...]

Kawa z Wasabi i mleczkiem w tubce

Przygotuj swoją ulubioną kawę, używając mniejszej niż zwykle ilości wody w celu zwiększenia intensywności naparu.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.