ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

  • Herbata bubble tea zawiera średnio 55 gramów cukru (340 kcal)
  • Żeby spalić jeden kubek bubble tea, trzeba jeździć na rowerze przez 43 minuty
  • Bubble tea sprzedawana jest jako herbata (czasem nawet miejsca sprzedaży oznaczone są jako herbaciarnie), jednak produkt finalny niewiele ma wspólnego z tym napojem

Chociaż szał herbaty bąbelkowej (bubble tea) mamy w Polsce już raczej za sobą, wciąż cieszy się ona popularnością w centrach handlowych, a przy głównych ulicach wielkich miast powstają kolejne lokale, które wabią nas napojem na bazie zdrowej zielonej herbaty. Czy wielkie napisy zapewniające nas, że ugaszenie pragnienia z pomocą tej herbatki jest zdrowsze i lepsze niż gdybyśmy wybrali słodkie napoje w butelkach, mówią prawdę?

Ile kalorii ma bubble tea?

Okazuje się, że herbata bubble tea, którą można kupić z foodtrucków, czy na wyspach centrów handlowych może zawierać nawet od 300 do 400 kcal! A to za sprawą syropów oraz owocowych, słodkich kulek (czy nawet żelek), które dodawane są do bubble tea. Dystrybutorzy w procesie komponowania własnej bąbelkowej herbaty sugerują dodatki, które w dużych ilościach zdecydowanie są niezdrowe. Przeciętna ilość cukru na duży kubek bubble tea to nawet 90 gramów (18 łyżeczek cukru!) i 7 gramów tłuszczu.

Jak przygotować bubble tea w domu?

Pamiętajmy, że herbata bubble tea powstała na Tajwanie i oryginalnie służyła jako źródło energii, a nie jako wspaniały zamiennik słodkich napojów. Dlatego zachęcamy do rozsądnego spożywania bubble tea. Najlepiej jednak – by mieć najlepszą kontrolę na tym, co w bąbelkowej herbacie siedzi – przygotować ją sobie samemu, według przepisu Czajnikowy.pl.

Bubble Tea nie taka zdrowa. Lepiej zrobić samemu, niż kupować gotową
Bubble Tea nie taka zdrowa. Lepiej zrobić samemu, niż kupować gotową

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

7 rad jak kupić najlepszą kawę

Wybór kawy tylko pozornie wydaje się błahostką. Poszukując tej idealnej dla nas, na każdym kroku[...]

Crema na kawie: to znak jakości kawy?

Crema to święty Graal każdej wypełniającej filiżankę swoją oleistą materią, przekraczającą 8% TDS kawy. Bardziej[...]

Yerba mate suave

Yerba Mate: Suave. Oznaczenie typu yerba mate cechującej się dużymi listkami i ograniczoną zawartością kofeiny.[...]

Jak zrobić najlepszą przelewową kawę w domu? Zaparzacz Gabi

Wyjątkowość Gabi polega na wyeliminowaniu zmiennych wynikających z techniki parzenia kawy. Dzięki zastosowaniu dyspensera wody[...]

Obróbka kawy: od ziarenka po filiżankę. Jak obróbka kawy wpływa na smak i jakość?

Od wieków wiedza na temat sposobu jej uzyskania z owoców krzewu kawowca, jak i proces[...]

Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]

M: Mixed, oznaczenie jakości herbaty

M: Mixed jest to literowe oznaczenie jakości herbaty. Litera „M” lub słowo „Mixed” informuje, że[...]

Skąd się wzięła seledynowa ceramika herbaciana?

Już w IX w produkowano w Chinach charakterystyczną ceramikę o dość grubych ściankach i szaro-zielonym[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.