ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Powszechnie znany chmiel ma swoje zasłużone miejsce w zielarstwie i ziołolecznictwie.  Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się, która chętnie będzie się wiła nawet tam gdzie jej nie chcemy. W Polsce rośnie dziko i w uprawie chmiel zwyczajny (Humulus lupulus). Początkowo najprawdopodobniej występował on w stanie dzikim w południowej Europie, Ameryce Północnej i na Bliskim Wschodzie, jednak rozsprzetrzenił się wraz z człowiekiem (poprzez uprawę i dziczenie) niemal w całej Eurazji.

Szyszki chmielu
Szyszki chmielu

Chmiel zwyczajny jest rośliną wieloletnią, pnącą się i wymagającą silnych podpór. Gdy nie ma w swoim zasięgu niczego do wspinania zacznie się płożyć. Pędy chmielowe potrafią osiągnąc nawet 8 m.

Chmiel to dość ciekawa roślina, bo dwupienna, co oznacza, że na jednej roślinie rosną tylko kwiaty męskie lub tylko kwiaty żeńskie. Powszechnie znane szyszki chmielowe to kwiatostany żeńskie i to właśnie one są wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym, choć w zielarstwie i kosmetyce wykorzystuje się także kwiatostany męskie i pędy.
Uprawa chmielu najlepiej uda się na glebach żyznych, w miejscu słonecznym. Charakterystyczne są uprawy na wyskoich słupach i linkach wspomagający wzrost rośliny.

Suszone szyszki chmielu
Suszone szyszki chmielu

Pod względem chemicznym w chmielu znajdziemy między innymi kwasy goryczowe, glikozydy flawonolowe, katechiny i olejki eteryczne.

Napar chmielowy. Właściwości naparu z chmielu

Przygotowuje się go zaparzając łyżeczkę suszonych szyszek żeńskich gorącą wodą (około 95 stopni) w czasie 8-10 minut. Otrzymamy jasny żółty napar o gorzkim, mało przyjemnym smaku i aromacie. Choć może to być znaczna bariera by się do chmielu przekonać, z każdym łykiem napar smakuje jakby lepiej.

Gorzki smak podpowiada nam, że chmiel ma pozytywne działanie na układ pokarmowy i pobudza trawienie i apetyt. Nie zaleca się jego słodzenia.

Chmiel zwyczajny
Chmiel zwyczajny

Główną jednak siłą szyszek chmielu jest ich działanie uspokajające i nasenne (Encyklopedia “Plantas medicinales. El dioscorides renovada” podaje, że napar chmielowy może mieć nawet bardzo lekkie działanie halucynogenne). Napar polecany jest więc w okresach napięcia nerwowego i przy przejściowych problemach z zasypianiem.

Szyszki chmielu mają działanie moczopędne, poleca się je osobom z problemami układu moczowego. Również pozytywnie wpływają na gruczoł krokowy. Napar chmielowy ma także działanie przeciwbakteryjne. Stosuje się go do przemywania trudno gojących się ran oraz owrzodzeń.

Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu
Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu

Co ciekawe, przygotowana z szyszek chmielu kąpiel ma działanie odpręające, nasenne i tonizujące. Podobnie jak już sam zapach suszonych szyszeczek chmielowych, który można “zachowywać” w poduszeczkach aromatycznych.

Najszybszym skojarzeniem z chmielem jest oczywiście piwo. To właśnie do jego produkcji chmiel jest najpowszechniej wykorzystywany. Warto jednak przełamać ten schemat i spróbować chmielowego naparu, by przekonać się jak wiele korzyści może nam on przynieść i to mimo swojego specyficznego smaku i zapachu.

Źródła:”Wielka Księga ziół” Lesley Bremness”, Właściwości lecznicze chmielu zwyczajnego (Humulus lupulus L.)” Marta Mielczarek, Joanna Kołodziejczyk, *Beata Olas” Plantas medicinales. El Dioscorides renovad” Pio Font Quer, ziolowyporadnik.pl, powisle.pl, Wikipedia

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty

Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.

Zbiory herbaty w Darjeeling

Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839 do połowy[...]

Podróż herbaty: najlepsza herbata na świecie

Za kolebkę herbaty uważa się ogólnie Chiny, lecz głównie dlatego, że kultura picia jest tam[...]

1 Comments

Urc i mięta Nana – tradycyjne herbatki z Armenii

Ormianie kochają herbatę, ponieważ tak jak w Polsce pije się kawę o wszystkich porach dnia,[...]

Domowy sposób na zgagę. Również dla kobiet w ciąży

Najprzyjemniejszym sposobem naszym zdaniem jest picie naparu rooibos. Czerwonokrzew afrykański jest niezwykle skuteczny przy problemach[...]

Yerba mate suave

Yerba Mate: Suave. Oznaczenie typu yerba mate cechującej się dużymi listkami i ograniczoną zawartością kofeiny.[...]

Jak zrobić czarkę do herbaty z gliny?

Aby zrobić czarkę, potrzebna jest glina. Glinę najpierw trzeba odpowietrzyć, bo często w jej środku[...]

Herbaciarnia Czajownia Kraków

Herbaciarnia Czajownia Kraków dane kontaktowe: telefon: 664 299 306, adres: Kraków, ul.Józefa 25

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.