Chmiel zwyczajny. Napar z chmielu
Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Powszechnie znany chmiel ma swoje zasłużone miejsce w zielarstwie i ziołolecznictwie. Rodzaj chmielu, którego nazwa łacińska to Humulus, należy do rodziny konopiowatych. Jest rośliną pnącą się, która chętnie będzie się wiła nawet tam gdzie jej nie chcemy. W Polsce rośnie dziko i w uprawie chmiel zwyczajny (Humulus lupulus). Początkowo najprawdopodobniej występował on w stanie dzikim w południowej Europie, Ameryce Północnej i na Bliskim Wschodzie, jednak rozsprzetrzenił się wraz z człowiekiem (poprzez uprawę i dziczenie) niemal w całej Eurazji.
Chmiel zwyczajny jest rośliną wieloletnią, pnącą się i wymagającą silnych podpór. Gdy nie ma w swoim zasięgu niczego do wspinania zacznie się płożyć. Pędy chmielowe potrafią osiągnąc nawet 8 m.
Chmiel to dość ciekawa roślina, bo dwupienna, co oznacza, że na jednej roślinie rosną tylko kwiaty męskie lub tylko kwiaty żeńskie. Powszechnie znane szyszki chmielowe to kwiatostany żeńskie i to właśnie one są wykorzystywane w przetwórstwie spożywczym, choć w zielarstwie i kosmetyce wykorzystuje się także kwiatostany męskie i pędy.
Uprawa chmielu najlepiej uda się na glebach żyznych, w miejscu słonecznym. Charakterystyczne są uprawy na wyskoich słupach i linkach wspomagający wzrost rośliny.
Pod względem chemicznym w chmielu znajdziemy między innymi kwasy goryczowe, glikozydy flawonolowe, katechiny i olejki eteryczne.
Napar chmielowy. Właściwości naparu z chmielu
Przygotowuje się go zaparzając łyżeczkę suszonych szyszek żeńskich gorącą wodą (około 95 stopni) w czasie 8-10 minut. Otrzymamy jasny żółty napar o gorzkim, mało przyjemnym smaku i aromacie. Choć może to być znaczna bariera by się do chmielu przekonać, z każdym łykiem napar smakuje jakby lepiej.
Gorzki smak podpowiada nam, że chmiel ma pozytywne działanie na układ pokarmowy i pobudza trawienie i apetyt. Nie zaleca się jego słodzenia.
Główną jednak siłą szyszek chmielu jest ich działanie uspokajające i nasenne (Encyklopedia “Plantas medicinales. El dioscorides renovada” podaje, że napar chmielowy może mieć nawet bardzo lekkie działanie halucynogenne). Napar polecany jest więc w okresach napięcia nerwowego i przy przejściowych problemach z zasypianiem.
Szyszki chmielu mają działanie moczopędne, poleca się je osobom z problemami układu moczowego. Również pozytywnie wpływają na gruczoł krokowy. Napar chmielowy ma także działanie przeciwbakteryjne. Stosuje się go do przemywania trudno gojących się ran oraz owrzodzeń.
Co ciekawe, przygotowana z szyszek chmielu kąpiel ma działanie odpręające, nasenne i tonizujące. Podobnie jak już sam zapach suszonych szyszeczek chmielowych, który można “zachowywać” w poduszeczkach aromatycznych.
Najszybszym skojarzeniem z chmielem jest oczywiście piwo. To właśnie do jego produkcji chmiel jest najpowszechniej wykorzystywany. Warto jednak przełamać ten schemat i spróbować chmielowego naparu, by przekonać się jak wiele korzyści może nam on przynieść i to mimo swojego specyficznego smaku i zapachu.
Źródła:”Wielka Księga ziół” Lesley Bremness”, Właściwości lecznicze chmielu zwyczajnego (Humulus lupulus L.)” Marta Mielczarek, Joanna Kołodziejczyk, *Beata Olas” Plantas medicinales. El Dioscorides renovad” Pio Font Quer, ziolowyporadnik.pl, powisle.pl, Wikipedia
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos słodkie espresso 50g
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
17 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
92 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
35 Produkty
Przeczytaj również
4 najlepsze sposoby na mrożoną herbatę – przepisy
Pierwszą herbatę zaparzyłam bezpośrednio kostkami lodu. Choć trzeba nieco poczekać a i ilość otrzymanej herbaty[...]
lip
Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie
Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]
1 Comments
cze
Herbata oolong Lao Ming Mastergrade Oolong, parzenie herbaty oolong
Joanna z bloga Liu Mulan odwiedziła Czajnikowy i zaparzyła nam Lao Ming Mastergrade Oolong z[...]
lis
Herbata w Iranie. Historia perskiej herbaty
Pierwsze krzewy herbaciane pojawiły się w Iranie w 1901 roku, po tym gdy irański ambasador[...]
wrz
Czy herbata z pomarańczą jest zdrowa?
Pomarańcza zawiera od 0,6 do 1% kwasu cytrynowego. Dla porównania w cytrynie znajdziemy go pomiędzy[...]
sie
Herbata irańska
Irańczycy lubią herbatę słodką i mocną. Podobną do tej, jaką piją się w Turcji. W[...]
cze
6 wielkich gór – gdzie uprawiana jest najlepsza czerwona herbata?
Jak wiadomo herbata Pu-Erh, czyli herbata czerwona w naszej europejskiej nomenklaturze, a czarna u Chińczyków,[...]
lut
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty
Jak parzyć herbatę aromatyzowaną: liczenie oddechów, ceramika, picie herbaty
lut