ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kilka dni temu świat obiegła informacja o tym, że picie gorącej herbaty może o blisko 90% zwiększać ryzyko płaskonabłonkowego raka przełyku (ESCC). CNN powołuje się na badania z 20 marca 2019 roku, które były przeprowadzane w latach 2004 – 2017 na grupie 50 045 badanych w wieku 40 – 75 lat w północnowschodnim Iranie (w dystrykcie Golestan).

CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku
CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku

Z badania wynika, że codzienne wypijanie 700 ml herbaty (2 duże kubki) o temperaturze powyżej 60°C może zwiększać raka przełyku o 90%. Naukowcy zastrzegają, że nie namawiają do zaprzestania picia herbaty, a jedynie odczekania po zaparzeniu, aby napar ostygł.

Komentarz redakcji

To dobrze, że herbata jest ciągle pod czujnym okiem naukowców. Dzięki większej ilości badań jesteśmy w stanie jeszcze lepiej poznać właściwości i działanie herbaty. Zwrócić należy uwagę na fakt, że herbata o temperaturze powyżej 60°C jest naprawdę gorąca i większość osób uzna ją za zbyt ciepłą do picia. Z naszych doświadczeń wynika, że taka herbata najczęściej jest delikatnie siorbana, by następnie ochłodzić ją w jamie ustnej do niższej temperatury, by nadawała się do przełknięcia. W badaniu zakładano, że spożywa się jej 700 ml, a przecież herbata wraz z upływem czasu stygnie i raczej nikt jej nie podgrzewa (nie codziennie pijemy herbatę z termosu). Nie można też pominąć, że często spożywamy również inne napoje o wyższej (niż 60°C) temperaturze, jak kawa czy zupy.
Pamiętajmy, że herbatę zieloną parzymy wodą o temperaturze 70°C, a więc po odcedzeniu liści i przelaniu do kolejnego naczynia powinna być już bezpieczna. W przypadku herbaty, które najlepiej smakują zaparzone świeżym wrzątkiem wystarczy odczekać kilkanaście minut lub przelewając napar z naczynia do naczynia wytracamy za każdym razem około 5°C.

Jak ochłodzić herbatę do bezpiecznej temperatury? – Przeczytaj.

fot. Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata Bio Chai Latte, opinie

Herbata Bio Chai Latte jak i podobne jej produkty przeżywają ostatnimi czasy rozkwit na naszym[...]

Jak dodać herbacie smaku? Aromatyzowanie czerwonej herbaty pu-erh

Pu-erh, szczególnie te o lepszej jakości, mają sporą grupę swoich wielbicieli i słusznie, bo ma[...]

Herbaty dobre na trawienie po świętach

Święta są okazją do nieco bardziej swobodnego podejścia do jedzenia. Wstrzymujemy na kilka dni diety,[...]

Miód – substytut cukru

Sezon jesienny zwraca naszą uwagę ku pewnemu zdrowemu i lubianemu dodatkowi do herbaty, którym często[...]

Źółta herbata Kekecha – parzenie na ciepło i na zimno

Kekecha pachniała wspaniale - kakaowo, słodko, ciężko i żywicznie. Napar zaczarował mnie zupełnie kolorem -[...]

80% yerba mate na rynku niezdane do picia? Komentarz Czajnikowy.pl

Dalecy jesteśmy od bagatelizowania zagrożenia metalami ciężkimi w mate, ale uważamy, że obawy są przesadzone.[...]

2 Comments

Herbaciarnia Sowa Ząbki

Herbaciarnia Sowa Ząbki dane kontaktowe: telefon: 506 925 085, 605 947 970, adres: Ząbki, ul.[...]

Zielona aromatyzowana herbata Sakura

Już wiosna. Chętniej sięgamy po świeże, lekkie smaki. Z wytęsknieniem wypatrujemy pierwszych kwiatów i słońca.[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.