ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kilka dni temu świat obiegła informacja o tym, że picie gorącej herbaty może o blisko 90% zwiększać ryzyko płaskonabłonkowego raka przełyku (ESCC). CNN powołuje się na badania z 20 marca 2019 roku, które były przeprowadzane w latach 2004 – 2017 na grupie 50 045 badanych w wieku 40 – 75 lat w północnowschodnim Iranie (w dystrykcie Golestan).

CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku
CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku

Z badania wynika, że codzienne wypijanie 700 ml herbaty (2 duże kubki) o temperaturze powyżej 60°C może zwiększać raka przełyku o 90%. Naukowcy zastrzegają, że nie namawiają do zaprzestania picia herbaty, a jedynie odczekania po zaparzeniu, aby napar ostygł.

Komentarz redakcji

To dobrze, że herbata jest ciągle pod czujnym okiem naukowców. Dzięki większej ilości badań jesteśmy w stanie jeszcze lepiej poznać właściwości i działanie herbaty. Zwrócić należy uwagę na fakt, że herbata o temperaturze powyżej 60°C jest naprawdę gorąca i większość osób uzna ją za zbyt ciepłą do picia. Z naszych doświadczeń wynika, że taka herbata najczęściej jest delikatnie siorbana, by następnie ochłodzić ją w jamie ustnej do niższej temperatury, by nadawała się do przełknięcia. W badaniu zakładano, że spożywa się jej 700 ml, a przecież herbata wraz z upływem czasu stygnie i raczej nikt jej nie podgrzewa (nie codziennie pijemy herbatę z termosu). Nie można też pominąć, że często spożywamy również inne napoje o wyższej (niż 60°C) temperaturze, jak kawa czy zupy.
Pamiętajmy, że herbatę zieloną parzymy wodą o temperaturze 70°C, a więc po odcedzeniu liści i przelaniu do kolejnego naczynia powinna być już bezpieczna. W przypadku herbaty, które najlepiej smakują zaparzone świeżym wrzątkiem wystarczy odczekać kilkanaście minut lub przelewając napar z naczynia do naczynia wytracamy za każdym razem około 5°C.

Jak ochłodzić herbatę do bezpiecznej temperatury? – Przeczytaj.

fot. Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

3 rzeczy potrzebne do zaparzenia dobrej kawy

Przygotowanie idealnej kawy będzie wymagało precyzji i nie ma tu uniwersalnych przepisów. Każde ziarno potrzebuje[...]

Relaksująca biała herbata

Herbata biała uchodzi za odprężającą i wiele osób potwierdza to działanie. Za odprężające działanie herbaty[...]

Liść oliwny dla dzieci? Herbata z liścia oliwnego, zastosowanie, parzenie, właściwości

Według mnie największą zaletą jest ciekawy smak i piękna prezencja w filiżance. Liście oliwki można[...]

Yerba mate Selecta. Opinie

Selecta to stara, paragwajska yerba, która w 2020 roku świętowała swoje siedemdziesięciolecie. Początki Selecty sięgają[...]

Yerba mate Aguantadora. Przegląd marek yerba mate

Na pytanie o to, czym jest dla Argentyńczyka yerba matę Cristha Arnzten odpowiada, że mate[...]

Najlepsza herbata na depresję

Herbata zielona pozwala medytować w spokoju setkom mnichów buddysjkich. Otwiera umysł i relaksuje ciało. L-teanina[...]

Kiedy należy pić wodę do kawy? Przed, po czy w trakcie espresso?

Podawanie wody do espresso jest przez wielu traktowane jako obowiązek, a złamanie tej zasady często[...]

Rodzaje yerba mate: chimarrao, argentyńska, paragwajska, urugwajska

Co kraj to obyczaj. Okazuje się także, że co kraj to yerba mate. Nie trzeba[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.