ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Kilka dni temu świat obiegła informacja o tym, że picie gorącej herbaty może o blisko 90% zwiększać ryzyko płaskonabłonkowego raka przełyku (ESCC). CNN powołuje się na badania z 20 marca 2019 roku, które były przeprowadzane w latach 2004 – 2017 na grupie 50 045 badanych w wieku 40 – 75 lat w północnowschodnim Iranie (w dystrykcie Golestan).

CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku
CNN: Picie gorącej herbaty podwaja ryzyko raka przełyku

Z badania wynika, że codzienne wypijanie 700 ml herbaty (2 duże kubki) o temperaturze powyżej 60°C może zwiększać raka przełyku o 90%. Naukowcy zastrzegają, że nie namawiają do zaprzestania picia herbaty, a jedynie odczekania po zaparzeniu, aby napar ostygł.

Komentarz redakcji

To dobrze, że herbata jest ciągle pod czujnym okiem naukowców. Dzięki większej ilości badań jesteśmy w stanie jeszcze lepiej poznać właściwości i działanie herbaty. Zwrócić należy uwagę na fakt, że herbata o temperaturze powyżej 60°C jest naprawdę gorąca i większość osób uzna ją za zbyt ciepłą do picia. Z naszych doświadczeń wynika, że taka herbata najczęściej jest delikatnie siorbana, by następnie ochłodzić ją w jamie ustnej do niższej temperatury, by nadawała się do przełknięcia. W badaniu zakładano, że spożywa się jej 700 ml, a przecież herbata wraz z upływem czasu stygnie i raczej nikt jej nie podgrzewa (nie codziennie pijemy herbatę z termosu). Nie można też pominąć, że często spożywamy również inne napoje o wyższej (niż 60°C) temperaturze, jak kawa czy zupy.
Pamiętajmy, że herbatę zieloną parzymy wodą o temperaturze 70°C, a więc po odcedzeniu liści i przelaniu do kolejnego naczynia powinna być już bezpieczna. W przypadku herbaty, które najlepiej smakują zaparzone świeżym wrzątkiem wystarczy odczekać kilkanaście minut lub przelewając napar z naczynia do naczynia wytracamy za każdym razem około 5°C.

Jak ochłodzić herbatę do bezpiecznej temperatury? – Przeczytaj.

fot. Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Dlaczego herbata jest gorzka?

Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny[...]

Jaki młynek żarnowy do kawy wybrać? Porównanie młynka za 50 i 1000 zł

Kupowanie zmielonej kawy niesie za sobą wygodę użytkowania, a przy okazji zabiera konieczność inwestycji w[...]

3 Comments

Dobra herbata na mieście? Łatwo ją zepsuć!

Herbata coraz bardziej zyskuje na popularności, ale napić się dobrej filiżanki herbaty "na mieście" wcale[...]

Dlaczego herbata z Darjeeling jest coraz gorsza

Pogarszanie się jakości herbaty z Darjeeling nie umknęło uwadze entuzjastów herbaty. Czy rzeczywiście słynna herbata[...]

Schudłam pijąc yerba mate? Yerba mate efekty (utrata wagi)

Temat wspomagania procesu odchudzania przez yerba mate budzi żywe zainteresowanie i czasem mam nawet wrażenie,[...]

Przepis na serową herbatę. Jak zrobić mrożoną herbatę cheese tea?

Cheese tea, czyli herbata serowa, bo to o niej mowa, jest pomysłem nietypowym. Napój z[...]

Oznaczenie miału i pyłu herbacianego

Oznaczenia miału herbacianego FBOPF Flowery Broken Orange Pekoe Fannings. Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote[...]

Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh: część 4

Właściwości czerwonej herbaty Pu-erh. Czy można schudnąć pijąc czerwoną herbatę? Można!

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.