Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz
Jak często zdarza się słyszeć, że kawa którą lubimy pić po jakimś czasie popsuła się, nie smakuje już tak samo, producent sypie do paczki gorszą kawę w Polsce niż do tej z Niemiec czy Włoch? Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że kawa sama i jej producent najczęściej wcale niczemu nie są winni.
Co ma wpływ na smak kawy?
1. Temperatura wody, w której parzymy kawę
Woda nie powinna być wrząca! Temperatura parzenia kawy powinna zawierać się w zakresie od 85 do 96 st. Celsjusza.
2. Objętość wody stosowanej do danej metody parzenia w stosunku do ilości używanej kawy
Proporcja ta najczęściej wynosi 60 gramów na 1000 ml wody. Zbyt duża ilość wody używana do przygotowania naparu może sprawić, że ów napar będzie zbyt wodnisty. Zbyt mała ilość wody przy tej samej ilości kawy spowoduje, że smak kawy będzie bez wyrazu. Najczęściej z nadmierną goryczką.
3. Stopień zmielenia kawy i jakość młynka
Zalecamy młynek żarnowy z kilkustopniową regulacją mielenia. Im drobniej zmielona kawa tym napar będzie mocniejszy w smaku. Analogicznie im grubiej zmielona kawa tym napar będzie łagodniejszy w smaku.
4. Jakość wody
Twardość wody: im twardsza woda tym napar bardziej goryczkowy i bez wyrazu. Stopień mineralizacji wody: mała ilość minerałów = kawa bardziej kwaskowa i mniej słodka; duża ilość minerałów = kawa zbyt goryczkowa i bez wyrazu. Zalecamy zatem filtrowanie wody,
5. Czas przechowywania kawy
Im starsza kawa tym bardziej wietrzeje i traci olejki eteryczne będące nośnikiem smaków i aromatów.
6. Zastosowana metoda parzenia oraz rodzaj kawy dopasowany do konkretnej metody
Czy ktoś kiedyś powiedział wam, że parzenie kawy będzie proste? Miał rację! Pamiętając kilka powyższych rad, będąc konsekwentnym i wkładając w to odrobinę zaangażowania każda filiżanka kawy będzie przyjemnym i ciekawym doświadczeniem: celebracją dobrego smaku i samopoczucia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Naturalny słodzik do herbaty Stewia zamiast cukru
Stewia to roślina, która występuje dziko i jest uprawiana w Ameryce Południowej. Teraz uprawa się[...]
mar
Przepis na przyprawy zrobione z herbaty do łososia
Na początek chciałbym Wam polecić bardzo wdzięczną herbatę wędzoną lapsang souchong, która niezwykle łatwo jest[...]
lis
Standardy oceniania herbaty, standardy testowania herbaty, standardy próbowania herbaty
Bazując na zagranicznych standardach w próbowaniu herbat, przygotowaliśmy polskie standardy w próbowaniu, ocenianiu herbaty.
cze
Chasen
Czym jest chasen? Chasen to bambusowy pędzel służący do przygotowywania herbaty matcha. Wykonany jest z[...]
kwi
Jak zrobić samemu napój izotoniczny i napój energetyzujący, przepis
Definicja jest prostsza niż mogłoby się wydawać. Jedno i drugie przeznaczone jest do picia w[...]
lip
Zielona herbata na kamienie nerkowe. Picie herbaty niszczy kamienie nerkowe
Picie herbaty może zapobiegać tworzeniu się bolesnych kamieni nerkowych. Badania pokazują, że związki zawarte w[...]
1 Comments
sty
Herbata kwitnąca
Koncepcja kwitnącej herbaty przeniknęła już mocno do kultury masowej i kojarzy nam się przede wszystkim[...]
wrz
Chińska ceremonia herbaciana Gongfu cha. Ściągawka
Teraz, gdy zaczynam zgłębiać wiedzę herbacianą, wszystko zaczyna nabierać coraz większego sensu. Dzisiaj chciałabym zaproponować[...]
lis