Autorem tekstu jest Błażej Walczykiewicz
Jak często zdarza się słyszeć, że kawa którą lubimy pić po jakimś czasie popsuła się, nie smakuje już tak samo, producent sypie do paczki gorszą kawę w Polsce niż do tej z Niemiec czy Włoch? Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, że kawa sama i jej producent najczęściej wcale niczemu nie są winni.
Co ma wpływ na smak kawy?
1. Temperatura wody, w której parzymy kawę
Woda nie powinna być wrząca! Temperatura parzenia kawy powinna zawierać się w zakresie od 85 do 96 st. Celsjusza.
2. Objętość wody stosowanej do danej metody parzenia w stosunku do ilości używanej kawy
Proporcja ta najczęściej wynosi 60 gramów na 1000 ml wody. Zbyt duża ilość wody używana do przygotowania naparu może sprawić, że ów napar będzie zbyt wodnisty. Zbyt mała ilość wody przy tej samej ilości kawy spowoduje, że smak kawy będzie bez wyrazu. Najczęściej z nadmierną goryczką.
3. Stopień zmielenia kawy i jakość młynka
Zalecamy młynek żarnowy z kilkustopniową regulacją mielenia. Im drobniej zmielona kawa tym napar będzie mocniejszy w smaku. Analogicznie im grubiej zmielona kawa tym napar będzie łagodniejszy w smaku.
4. Jakość wody
Twardość wody: im twardsza woda tym napar bardziej goryczkowy i bez wyrazu. Stopień mineralizacji wody: mała ilość minerałów = kawa bardziej kwaskowa i mniej słodka; duża ilość minerałów = kawa zbyt goryczkowa i bez wyrazu. Zalecamy zatem filtrowanie wody,
5. Czas przechowywania kawy
Im starsza kawa tym bardziej wietrzeje i traci olejki eteryczne będące nośnikiem smaków i aromatów.
6. Zastosowana metoda parzenia oraz rodzaj kawy dopasowany do konkretnej metody
Czy ktoś kiedyś powiedział wam, że parzenie kawy będzie proste? Miał rację! Pamiętając kilka powyższych rad, będąc konsekwentnym i wkładając w to odrobinę zaangażowania każda filiżanka kawy będzie przyjemnym i ciekawym doświadczeniem: celebracją dobrego smaku i samopoczucia.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate, wartości odżywcze Yerba mate Cruz de Malta
Zawartość wartości odżywczych w Yerba mate Cruz de Malta. Wartości odżywcze w 50g Yerba mate[...]
lip
Zielona herbata a cukrzyca
Zielona herbata jest odpowiednim napojem dla osób z cukrzycą. Nie tylko będąc bogatym w prozdrowotne[...]
lip
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź
Skąd się biorą aromaty w herbacie? Chemia produkcji herbaty
Różne aromaty w herbacie czystej pochodzą, jak w przypadku wszystkiego co pachnie, ze związków chemicznych[...]
sie
Zalety białej herbaty, biała herbata właściwości lecznicze
Biała herbata zawiera dwa razy więcej antyoksydantów niż zielona herbata, liczne przeciwutleniacze sprawiają, że najintensywniej[...]
mar
Herbata żółta. Czar żółtej herbaty
W Polsce Żółte herbaty są najmniej znane, dlaczego? Głównie tłumaczy się to ich wysoką ceną,[...]
paź
Herbata z lipy. Kwiat lipy: właściwości, działanie, jak parzyć?
Napar z kwiatu lipy działa napotnie i przeciwgorączkowo, doskonale nadaje się jako pomoc w leczeniu[...]
sie
Jak podawać herbatę w cukierni i kawiarni? Ceramika do lokalu gastronomicznego
Na rynku jest wiele rozwiązań podawania herbaty w lokalu gastronomicznym, jednak ze względu na sposób[...]
sty