ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Jak przygotować swoją pierwszą kalebasę?

Yerba Mate można pić z różnych naczyń. Pijemy dla wygody z ceramicznych, ale najbardziej klasycznym, pomijając drewniane naczynia, jest kalebasa, czyli po prostu tykwa. Mamy tutaj taką świeżo kupioną, z której nie można jeszcze pić. Zauważyłem, że wiele osób robi błąd, bo kupuje kalebase i od razu zaczyna z niej pić. Potem stwierdza, że obrzydliwe – „jak ja nie cierpię Yerba Mate!”. Wtedy właśnie czuje nie smak Yerba Mate, tylko nie przygotowanej kalebasy

To co z nią musimy zrobić to currado, czyli szereg zabiegów, którymi musimy ją poddać zanim będzie nadawać się do użytku. Trzeba zwrócić uwagę na naturalną gąbkę, która wyścioła owoc w środku. Żeby się jej pozbyć potrzebujemy fusy z Yerby.

1. Zużyte fusy musimy napchać do kalebazy i wyjątkowo zalać wrzątkiem, pomoże nam to zmiękczyć gąbkę i ją później wybrać.

Trzeba robić to ostrożnie, żeby nie uszkodzić kalebasy. Zalewamy i zostawiamy na 24h.

Jak zobaczycie po tym czasie, sporo płynu ubyło z kalebazy. To święty Tomasz nam podpija.

2. Wylewamy wodę i płuczemy zimną wodą, żeby naczynie było czyste.

Można też dodać też wódki do wody, podobno to pomaga.

3. Teraz trzeba wygrzebać tę gąbkę, można użyć łyżeczki lub nabierki herbacianej.

I zaczynamy wydrapywać. Trzeba robić to bardzo dokładnie, starannie o ostrożnie. Kalebasa to owoc, więc jedna od drugiej mogą się różnić i czasem trzeba wszystko powtórzyć nawet kilka razy.

Tykwa oczywiście poci się podczas picia Yerby, nie są to duże ilości wody, ale jeśli zostawimy ją na na dokumentach to może się to źle dla nich skończyć. Tak wygląda wydrapana.

4. Ponownie zasypujemy naczynie yerbą i zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na 12h.

Matero namoczyło się i znów przelewamy je wodą, można ją jeszcze trochę wydrapać. Następnie parzymy normalnie Yerbę, 80°C. Żeby ułatwić sobie picie, przy wkładaniu bombilli należy zatkać wlot. Udało się! Zachęcam do przygotowania sobie tak kalebazy, picie Yerby z niej daje specyficzny smak.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Gyokuro – jedna z najszlachetniejszych na świecie

Gyokuro jest to uważana za najszlachetniejszą z japońskich, a czasem także za najszlachetniejszą na świecie[...]

1 Comments

Herbata ze Sri Lanki

Ceylon to słowo dobrze znane każdemu, kto pija herbatę chociażby za sprawą faktu, że wiele[...]

Herbata: Gdzie kupić, jak przechowywać, ile razy można parzyć

Gdzie kupować herbatę, w czym przechowywać herbatę, ile razy można parzyć herbatę. W nowym cyklu[...]

Co powinna mieć w sobie dobra owocowa herbata? Jakiej herbaty unikać w sklepie?

Należy unikać herbaty owocowej, która ma w składzie aspartam. Zbyt duże spożycie aspartamu może wywoływać[...]

Produkcja herbaty. Proces produkcji herbaty a kolory herbaty

Herbata, herbatka a może napar? Wszystko, co parzymy, a nie jest kawą, nazywamy herbatą. I[...]

Świąteczna kawa i herbata z sieciówki to bomba kaloryczna. Zobacz nasze przepisy

Świąteczne herbaty i kawy w sieciowych kawiarniach i fastfoodach potrafią być prawdziwą bombą kaloryczną. Picie[...]

Przepis na kluski ziemniaczane z zieloną herbatą

Do zrobienia klusek ziemniaczanych z zieloną herbatą będzie nam potrzebne: pół kilograma obranych ziemniaków, sól[...]

Przepis na czekoladki z zieloną herbatą Matcha. Jak zrobić czekoladę z Matcha?

Do przygotowania zielonych czekoladek z herbatą Matcha potrzebujemy: herbaty zielonej Matcha, dwie tabliczki białej czekolady[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.