ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Herbata owocowa, a właściwie napar owocowy, ponieważ w takich mieszankach nie pojawia się herbata jako taka, to nic innego jak kompozycja suszonych owoców z częstym dodatkiem różnych ziół.

Odpowiedź na pytanie czy takie napary są zdrowe nasuwa się nam więc sama. Są zdrowe tak samo jak owoce, sok owocowy czy kompot. Zawierają witaminy, a czasem dzięki ziołowym dodatkom, mogą także mieć różne pozytywne właściwości. Nie są słodzone i nie posiadają żadnych składników drażniących.

  • Polecić można herbatki owocowe dzieciom jako zdrową alternatywę dla kupowanych, gotowych napojów. Dobrze sprawdzą się także przed snem.
  • Ciekawym rozwiązaniem jest przygotowanie ich na zimno, podobnie jak herbata dają się parzyć metodą cold brew, czyli poprzez zalanie zimną wodą na kilka godzin.

Na co należy zwrócić uwagę wybierając napar dla siebie? Przede wszystkim czytajmy skład.

  • Kiedy kupujemy herbatki owocowe w torebkach, często kierujemy się ceną. Ta zaś idzie w dół wraz ze zwiększeniem udziału hibiskusa w ich składzie. Już pobieżne spojrzenie na skład różnych naparów owocowych w sklepie uświadomi nam, że często jest to prawie sam hibiskus. W takich sytuacjach możemy spotkać czasem na liście składników aromaty, które mają na celu zrównoważyć dużą jego ilość.
  • W niektórych bywały także dodatki barwników oraz słodzików takich jak aspartam.
  • Jeśli lubimy hibiskus i szukamy naparów bardziej orzeźwiających warto upewnić się, że innych owoców również będzie tam sporo. Jeśli zaś wolimy napary słodsze, poszukajmy raczej takich bez hibiskusa, na przykład z kandyzowanymi owocami.

W składzie mieszanek owocowych znajdziemy właściwie wszelkie owoce, które da się wysuszyć, a czasem takie, których suszenie wydawałoby się trudne, jak choćby arbuz. Pojawić się tam mogą również owoce kandyzowane, które podnoszą słodycz naparu. Bardzo często obecny w takich mieszankach jest kwiat hibiskusa, który gwarantuje naparowi głęboki, czerwony kolor, miło kojarzący się z owocami oraz dający kwaśny smak, również doskonale korespondujący ze smakiem owoców. Bywa niestety tak, że w wielu herbatkach owocowych jest to główny składnik i właściwie pijemy napar z hibiskusa z owocami. Dodatek ten jest tak powszechny, że możemy podzielić napary owocowe na te posiadające w składzie hibiskus i pozostałe, w których czasem może pojawić się niewielki dodatek buraka. Ma on na celu dokładnie to samo co hibiskus, zabarwienie naparu na czerwono, aby wyglądał apetyczniej. Ciekawostką jest fakt, że czasem burak może się pojawić w kupowanych w restauracjach kompotach jabłkowych. Wygotowany burak daje tak intensywnie czerwony kolor, że niewielka jego ilość sprawia, że kompot prezentuje się lepiej, zaś jego smak całkowicie stłumiony zostaje przez jabłka.

Herbata owocowa pina colada organiczna
Herbata owocowa pina colada organiczna

Czasem w składzie „owocówek” znajdziemy inne dodatki, które mają wpłynąć pozytywnie na smak i kolor naparu, wybór jest bardzo szeroki. Może to być na przykład krokosz barwierski, który już od średniowiecza zastępował w kuchni kosztowny szafran, nadając potrawom odpowiednią barwę. Możemy znaleźć także miętę, która czyni herbatkę bardziej orzeźwiającą, podobnie trawa cytrynowa. Nierzadko możemy mieć do czynienia z korzennymi dodatkami, takimi jak cynamon czy goździki, zwłaszcza przy kompozycjach zimowych i świątecznych z cytrusami. Może pojawić się kwiat lawendy, słonecznika, bławatka czy róży. Ciekawostką jest także barwiąca napar na niebiesko klitoria ternateńska, bardzo modna w ostatnim czasie.

Wśród owoców także mamy wielkie pole do popisu. Powszechnie spotykamy w takich mieszankach jabłko, truskawki, maliny, wszelkie cytrusy, brzoskwinie, płatki kokosa, papaję, ananasa i mango.

Herbata owocowa róża z limonką organiczna
Herbata owocowa róża z limonką organiczna

Ogólnie rzecz ujmując, jeśli wybierzemy herbatkę owocową o dobrym składzie, możemy pić ją do woli praktycznie bez ograniczeń i to całą rodziną i cały rok.

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Czerwona herbata Pu-Erh Guarana: opinie, test

W smaku przebija się najbardziej jeżyna i porzeczką, delikatnie na końcu języka czuję malinę a[...]

Przepis na Doodh Pati Chai

Doodh Pati Chai to herbata zaparzana mlekiem z cukrem, a właściwie podgotowywana w mleku. Tradycja[...]

Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh: część 5

Jak rozpoznać dobrej jakości czerwoną herbatą Pu-erh? Trzeba wiedzieć kilka rzeczy i zwracać uwagę na[...]

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z[...]

Palo santo do yerba mate

Bezsprzeczną zaletą naczyń z palo santo jest niezwykle współgrający z aromatem yerba mate zapach żywicy.[...]

Herbata biała Yin Zhen parzona na zimno i klasycznie

Yin Zhen to bez wątpienia słynna herbata. Zaliczana do jednej z dziesięciu wielkich herbat chińskich,[...]

Herbata z konopi, właściwości, parzenie. Herbata konopna hemp tea

Napar z liści konopi jest to nowość na Polskim rynku i zarazem obiekt kontrowersji. Na[...]

4 Comments

Prawdziwa herbata gruzińska. Herbata w Gruzji

W Gruzji produkowało się i nadal produkuje się głównie herbatę czarną. Od lat 80 metodą[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.