Dużo mówi się o kwestii powiązania herbaty z cytryną a chorobą Alzheimera. Chociaż naukowo potwierdzono, że kwas cytrynowy pochodzący z cytryny jest w stanie związać zawarty w liściach herbaty glin i przekształcić go w cytrynian glinu, który nie tylko jest rozpuszczalny w wodzie, w odróżnieniu od samego glinu, który z liści do naparu nie przechodzi, to jeszcze jest przyswajalny przez nasz organizm. Glin zaś ma zdolność do sprzyjania zachorowaniu na chorobę Alzheimera.
Media masowe zrobiły z tych badań wielką sensację, zacierając nieco proporcje. Wiele osób zaczęło dość panicznie reagować na myśl o tym popularnym dodatku do herbaty, obawiając się choroby. Wypicie herbaty z przyswajalną postacią glinu nie zaszkodzi nam. Chodzi tutaj o wieloletnie, regularne picie takiej herbaty.
Ważne jest by podkreślić kwestię najistotniejszą, czyli fakt, że herbata z dodatkiem cytryny nie zawiera cytrynianu glinu, jeśli kwas cytrynowy nie będzie miał kontaktu z liśćmi herbacianymi. Większość z nas przygotowuje herbatę z cytryną dodając ją, lub jej sok już do gotowego naparu. Raczej nie wrzucamy cytryny do herbaty, w której są jeszcze fusy czy torebka. A to jest warunkiem wytrącenia się glinu do naparu, ponieważ z liści nie wydostaje się on do naparu.
Herbata z pomarańczą – czy to bezpieczne połączenie?
Pojawia się kwestia czy bezpieczna jest herbata z pomarańczą. Pomija się zwykle takie dodatki jak pomarańcza czy limonka, ponieważ nie są zbyt popularne. Raczej niewiele osób dodaje do herbaty inne cytrusy niż cytrynę.
Problem jednak istnieje. Pomarańcza zawiera od 0,6 do 1% kwasu cytrynowego. Dla porównania w cytrynie znajdziemy go pomiędzy 4 a 8%, zaś w limonce 8%. Jest to ilość nawet ośmiokrotnie niższa niż w cytrynie, niemniej nie można powiedzieć, że pomarańcza go nie zawiera. Kwas cytrynowy obecny jest zresztą w większości owoców.
Pamiętajmy zatem, że jeśli lubimy do herbaty dorzucić sobie plasterek pomarańczy, czy wycisnąć jej sok, również powinniśmy robić to dopiero po przecedzeniu naparu.
- Dla równowagi, istnieją także badania pokazujące, że sama herbata dzięki zawartym polifenolom, ma właściwości zapobiegające chorobie Alzheimera. Jest to ważna informacja dla osób, które mogą obawiać się tej choroby i jej związku z herbatą.
- Stwierdzono także, że prawidłowo zaparzona herbata z dodatkiem cytryny praktycznie nie podnosi poziomu glinu w naszym organizmie.
- Sama pomarańcza jest owocem zdrowym i zawiera sporo cennych dla naszego ciała substancji, a co za tym idzie jej dodatek do herbaty jest dobrym i zdrowym pomysłem.
- Pomarańcze zawierają witaminę C, witaminy z grupy B oraz beta karoten. Zawierają także flawonoidy oraz błonnik.
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Association of Tea Consumption with Risk of Alzheimer’s Disease and Anti-Beta-Amyloid Effects of Tea – Curt Anthony Polito, Zhuo-Yu Cai, Yun-Long Shi, Xu-Min Li, Rui Yang,1 Meng Shi, Qing- Sheng Li, Shi-Cheng Ma, Li-Ping Xiang, Kai-Rong Wang, Jian-Hui Ye, Jian-Liang Lu, Xin-Qiang Zheng, Yue-Rong Liang, Plasma levels of aluminium after tea ingestion in healthy volunteers – P N Drewitt, K R Butterworth, C D Springall, S R Moorhouse
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Vilcacora (Koci Pazur) wzmacnia odporność, zwalcza wirusy i grzyby, wspomaga leczenie raka
Vilcacora jest powszechnie znana w tradycyjnej medycynie peruwiańskiej. Leczy z dolegliwości trawiennych, zapalenia stawów, przez[...]
paź
Filiżanka herbaty ma tyle przeciwutleniaczy co 5 lampek wina lub 9 dużych jabłek
Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które - jak potwierdzają naukowcy - przyczyniają się do dobrego[...]
cze
Herbata Da Hong Pao: Herbata Oolong, Česká čajovna
Herbata Da Hong Pao oryginalnie pochodzi z gór Wuyi Shan, rośnie na przełęczą Dziewięciu Smoków.[...]
lip
Herbata Goishicha i Kombucha z Japonii
Goishicha to herbata japońska pochodząca z Otoyo w prefekturze Kochi. Jest to herbata fermentowana, której[...]
mar
Herbata czarna Darjeeling z pierwszego zbioru – parzenie tradycyjne i cold brew
Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First[...]
lip
Herbata ziołowa na alergię: pokrzywa, parzenie
Obecnie doceniamy pokrzywę za inne, bardziej udokumentowane właściwości prozdrowotne w tym zdolność do ograniczania uciążliwych[...]
kwi
Gorzka herbata. Chiński ostrokrzew. Herbata Kuding Cha
Kuding to napar ziołowy, który zwyczajowo w Chinach nazywa się herbatą i do nich zalicza[...]
lis
Herbata Ceylon
Ceylon OP Dimbula Uduwela to smaczna i świeża herbata pita samodzielnie, czy z dodatkiem mleka[...]
lis