ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Wiele osób zaczyna dzień od kubka herbaty. Wielu z nas również sięga po kubek kawy zaraz po przebudzeniu, jeszcze przed śniadaniem. Czy to zdrowo? Osobną kwestią jest sprawa czy powinniśmy raczej pić z rana herbatę czy kawę, a osobną to, czy w ogóle powinniśmy tuż po przebudzeniu, na czczo pić cokolwiek zawierającego kofeinę.

Pooja Makhija – znana guru żywieniowa i autorka książek powiedziała nawet, że nie należy na czczo niczego pić poza ciepłą wodą. Herbata, podobnie jak kawa może zaburzyć pH żołądka oraz wpłynąć na odwodnienie, i tak już po nocy odwodnionego organizmu. Spodziewany „kop” kofeinowy również nie jest taki, jakbyśmy chcieli. Kofeina na czczo może doprowadzić do złego samopoczucia i podrażnienia układu pokarmowego. Zaleca się zatem zjedzenie śniadania zanim sięgnie się po pierwszą herbatę.

Do czego nie pić herbaty?

Nie należy, co warto podkreślić, popijać herbatą śniadania ani innych posiłków, ponieważ herbaciany napar może ograniczyć przyswajanie się substancji z posiłku. Szczególną uwagę zwraca się tutaj na żelazo, ale dotyczy to także miedzi czy chromu. Mało kto wie, że te dwa ostatnie metale są nam potrzebne dla zdrowia. Miedź podnosi odporność i chroni przed osteoporozą, zaś chrom reguluje metabolizm glukozy, białka i kwasów tłuszczowych.

Herbata czarna z różą 50g
Herbata czarna z różą 50g

Herbatę warto pić rano, ponieważ zawiera kofeinę, która ma korzystny wpływ na nasz nastrój, skupienie i wydajność pracy. Poza tym zawiera liczne substancje prozdrowotne chroniące nas przed stresem oksydacyjnym oraz nowotworami. Podnosi także naszą odporność.

Jak powinien wyglądać poranek zalecany przez dietetyków?

Powinniśmy po przebudzeniu się wypić szklankę ciepłej wody, następnie zjeść śniadanie i dopiero potem napić się herbaty. Dzięki takiej kolejności będziemy mogli wyciągnąć korzyści zarówno z napoju jak i ze śniadania. Pozwoli nam to zdrowo i w dobrym nastroju rozpocząć dzień.

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Clinical trial on the effect of regular tea drinking on iron accumulation in genetic haemochromatosis – J Kaltwasser, E Werner, K Schalk, C Hansen, R Gottschalk, and C Seidl

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z Azorów – Gorreana

Dzisiaj przygotowałam czarną herbatę Gorreana Pekoe. Herbatę Pekoe wytwarza się z drugiego liścia na pędzie.[...]

Smaki kawy: profil smakowy, nuty, aromaty

Zadziwiająco często spotykam się ze stwierdzeniem: "Ja kawy nie piję, ale uwielbiam jej zapach!". Ten[...]

Herbata Da Hong Pao oolong

Herbata Da Hong Pao to wyśmienity oolong wysokiej fermentacji o specyficznych, skręconych, ciemnych listkach. Jego[...]

Czy kawa zniknie z Ziemi? Koniec arabiki?

Kilka lat temu naukowcy z Brytyjskiego Royal Botanic Gardens dokonali komputerowej symulacji wpływu zmian klimatycznych[...]

Wypicie 200 ml yerba mate równie groźne jak wypalenie 100 papierosów?

Co pewien czas pojawiają się doniesienia o rakotwórczym działaniu yerba mate. Każde nowe wyniki badań[...]

Jak herbata wpływa na organizm

Wpływ na herbaty na organizm jest znaczący, a włączenie jej do zbilansowanej diety wskazane i[...]

Herbata z odchodów robaków

Istnieje pewna herbata, która budzi mieszane uczucia nawet wśród zaprawionych herbaciarzy. Jest to jedna z[...]

Jak zrobić shake bananowy z zieloną herbatą, przepis na matcha shake

Jak zrobić pyszny, zdrowy shake bananowy na bazie zielonej sproszkowanej herbaty Matcha? Przepis jest bardzo[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.