Wiele osób zaczyna dzień od kubka herbaty. Wielu z nas również sięga po kubek kawy zaraz po przebudzeniu, jeszcze przed śniadaniem. Czy to zdrowo? Osobną kwestią jest sprawa czy powinniśmy raczej pić z rana herbatę czy kawę, a osobną to, czy w ogóle powinniśmy tuż po przebudzeniu, na czczo pić cokolwiek zawierającego kofeinę.
Pooja Makhija – znana guru żywieniowa i autorka książek powiedziała nawet, że nie należy na czczo niczego pić poza ciepłą wodą. Herbata, podobnie jak kawa może zaburzyć pH żołądka oraz wpłynąć na odwodnienie, i tak już po nocy odwodnionego organizmu. Spodziewany „kop” kofeinowy również nie jest taki, jakbyśmy chcieli. Kofeina na czczo może doprowadzić do złego samopoczucia i podrażnienia układu pokarmowego. Zaleca się zatem zjedzenie śniadania zanim sięgnie się po pierwszą herbatę.
Do czego nie pić herbaty?
Nie należy, co warto podkreślić, popijać herbatą śniadania ani innych posiłków, ponieważ herbaciany napar może ograniczyć przyswajanie się substancji z posiłku. Szczególną uwagę zwraca się tutaj na żelazo, ale dotyczy to także miedzi czy chromu. Mało kto wie, że te dwa ostatnie metale są nam potrzebne dla zdrowia. Miedź podnosi odporność i chroni przed osteoporozą, zaś chrom reguluje metabolizm glukozy, białka i kwasów tłuszczowych.
Herbatę warto pić rano, ponieważ zawiera kofeinę, która ma korzystny wpływ na nasz nastrój, skupienie i wydajność pracy. Poza tym zawiera liczne substancje prozdrowotne chroniące nas przed stresem oksydacyjnym oraz nowotworami. Podnosi także naszą odporność.
Jak powinien wyglądać poranek zalecany przez dietetyków?
Powinniśmy po przebudzeniu się wypić szklankę ciepłej wody, następnie zjeść śniadanie i dopiero potem napić się herbaty. Dzięki takiej kolejności będziemy mogli wyciągnąć korzyści zarówno z napoju jak i ze śniadania. Pozwoli nam to zdrowo i w dobrym nastroju rozpocząć dzień.
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Clinical trial on the effect of regular tea drinking on iron accumulation in genetic haemochromatosis – J Kaltwasser, E Werner, K Schalk, C Hansen, R Gottschalk, and C Seidl
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Sztuka herbaciana a filozofia
Herbata ma to do siebie, że nawet tańsza, niskiej jakości może być po prostu dobra.[...]
kwi
Herbata bezkofeinowa. Herbata bez teiny. Dekofeinizacja herbaty – jak to się robi?
Herbata bez kofeiny jest doskonałym rozwiązaniem dla osób, które kochają herbatę, ale chcą uniknąć nadmiernego[...]
lip
Herbata z prowincji Darjeeling, Steinthal: parzenie, opinie
Ogród Steinthal jest jednym z ponad 80 słynnych indyjskich ogrodów herbacianych. Położony jest w zachodniej[...]
lut
Ciepła herbata uspokaja, chociaż ma właściwości pobudzające: badania 2020
Naukowcy z City University London w najnowszych badaniach dowiedli, że ciepła herbata pomaga zredukować stres[...]
lut
Co wpływa na jakość parzenia herbaty?
Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]
lip
S: Souchong, oznaczenie jakości herbaty
Souchong jest to oznaczenie jakości herbaty. Skrót literowy dla tej grupy herbat to „S”. Oznacza,[...]
Przegląd yerba mate: Amanda (ostrokrzew paragwajski), opinie
Yerba mate Amanda jest dobra, choć nie powalająca. Z całą pewnością warta uwagi dzięki swym[...]
lut
Test najpopularniejszej kawy z marketu
Zgodnie z Waszymi sugestiami sprawdziliśmy, jak smakuje kawa dostępna w każdym markecie. Adam z pomocą[...]
1 Comments
maj