ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Posiadanie młynka do kawy w domu kojarzy nam się z zamierzchłymi czasami naszych dziadów. Do dziś w wielu domach znajdziemy te stare drewniane urządzenia. Czy warto mielić kawę w domu? Młynki przestały być nam potrzebne wraz z popularyzacją zmielonej kawy w sklepach. Producent obiecuje nam, że próżniowe opakowanie pozwoli na zachowanie świeżości na długo oraz wygodę stosowania.

Czy zmielenie kawy powoduje utratę aromatów?

Prawda jest jednak brutalna… procesu ulatniania się aromatów kawy nie da się zatrzymać a naszym zadaniem jest toczenie nierównej walki o to, aby jak najwięcej z nich przemycić do naszych filiżanek. Zmielenie kawy powoduje gwałtowne przyspieszenie utraty aromatów a więc najlepszym sposobem przechowywania jest zachowanie jej jak najdłużej w ziarnach. W całym procesie robienia kawy, nie akcesoria do parzenia ale młynek jest kluczowy aby osiągnąć dobry efekt.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Dobry młynek do kawy. Rozkręcany młynek
Dobry młynek do kawy. Rozkręcany młynek

Jakość młynka do kawy

Również ma duże znaczenie, ponieważ nie tylko to, czy mielimy kawę na krótko przez zaparzeniem jest kluczowe, ale przede wszystkim czy wielkość drobinek jest równa. Stare zardzewiałe młynki po babci, nie spełnią swojego zadania. Dużym błędem jest również stosowanie młynków udarowych, które siekają kawę zamiast mielić. To rozwiazanie sprawia, że różnice wielkości są zbyt duże przez co kawa zawsze będzie się przeparzała. Podczas cięcia, ziarna się nagrzewają, co jest dla niech bardzo niedobre.

Dobry młynek do kawy ziarnistej
Dobry młynek do kawy ziarnistej

Młynki żarnowe

Dobry efekt dadzą tylko młynki żarnowe, dzięki którym mamy możliwość regulacji grubości. W tym przypadku cena najczęściej świadczy o jakości wykonania, która przekłada się na stabilność żaren i równość przemiału.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata zielona Gunpowder, zielona herbata, parzenie. Herbata jak proch strzelniczy

Gunpowder to zielona herbata, a jej zwinięte w kulki listki przypominają proch strzelniczy. Dawniej była[...]

Yerba mate Latte, przepis na Mate Latte. Yerba mate z mlekiem

Yerba mate Latte można przygotować zarówno na ciepło, jak i na zimno. Taki napój świetnie[...]

Pierwsza rozpuszczalna herbata? Cha Gao, herbaciana pasta z pu-erha

Cha Gao to najprawdopodobniej pierwsza herbata rozpuszczalna. By w paru słowach wyjaśnić czym jest Cha[...]

Herbata zielona Aracha

Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]

5 porad, jak zaparzyć idealnie zieloną herbatę liściastą

Jakość wody znacząco wpływa na smak zielonej herbaty - twierdzą eksperci. Jaką wodę wybrać do[...]

Mam 10,11,12,13,14,15,16 lat. Czy mogę pić yerba mate? Od ilu lat można pić yerba mate?

Yerba mate, czyli ostrokrzew paragwajski to napój bardzo popularny w Argentynie i Paragwaju. Yerba mate[...]

Prezent dla yerbiarza. Co kupić fanowi yerba mate?

Święta zbliżają się wielkimi krokami i najwyższa pora pomyśleć o gwiazdkowych prezentach. Wiele osób chciałoby[...]

Yerba mate con palo

Yerba Mate: Con palo. Oznaczenie spotykane na opakowaniach yerba mate. Dotyczy yerba mate zawierającej gałązki[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.