ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Flawonoidy

Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które – jak potwierdzają naukowcy – przyczyniają się do dobrego zdrowia.  Są najsilniejszymi przeciwutleniaczami. Obejmują one występujące w herbacie polifenole, antocyjany i flawonoidy, które znajdziecie w większości owoców i liści.

Zgodnie z dokumentem Departamenty Rolnictwa Stanów zjednoczonych (USDA), średnia zawartość flawonoidów w 150ml zielonej herbaty wynosi 200,01mg, podczas gdy w tej samej objętości czerwonego wina znajdziemy ich 41,7mg, a w dużym jabłku (150g części jadalnej) zaledwie 21,75mg.

Oznacza to, że jedna filiżanka zielonej herbaty ma taką samą zawartość flawonoidów jak 4,79 lampki czerwonego wina lub 9,2 jabłka.

Filiżanka herbaty ma tyle flawonoidów, co 5 lampek wina
Filiżanka herbaty ma tyle flawonoidów, co 5 lampek wina

Warto również zaznaczyć, że zgodnie z dokumentami USDA, badanie na herbacie przeprowadza się po zaparzeniu 1grama liści herbaty na 100ml wody. Z naszego doświadczenia wynika, że takie proporcje dają raczej słaby herbaciany napar.

Źródło: USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods, Release 2.1 (2007)

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Kwas GABA gama aminomasłowy w zielonej herbacie

Kwas gama aminomasłowy nazywany skrótem GABA jest jednym ze składników herbaty. Osoby zajmujące się kulturystyką[...]

Jak zrobić własną czarną herbatę? Poradnik

Blendowanie herbaty, czyli mieszanie herbat z różnymi rzeczami jest bardzo powszechne i bardzo niemłode. Jeśli[...]

Yunnan Golden Jade. Połączenie złota z jadeitem

Yunnan Golden Jade to interesujące połączenie dwóch gatunków herbaty, zielonej i czarnej.  Jej nazwa odnosi[...]

Herbaciarnia Czajnik Zabrze

Herbaciarnia Czajnik Zabrze kontaktowe: telefon: 509 257 519, adres: Zabrze ul. Świętej Barbary 18A (wejście[...]

Wszystkie metody obróbki kawy: różnice, opinie

Metoda obróbki kawy (ang. processing) to sposób, w jaki wydobyto pestki wiśni kawowca z okrywającego[...]

Historia herbaty w Indiach

Od momentu założenia pierwszych upraw, Indie stawały się coraz większą potęgą herbacianą. Assam, Dardźiling i[...]

O: Orange, oznaczenie jakości herbaty

O: Orange to jedno z literowych oznaczeń jakości herbaty. Oznacza, że jest to herbata sporządzona[...]

12 prostych przepisów na mrożoną herbatę

Zalety przygotowywania zimnej herbaty metodą cold brew są wielu osobom znane już od lat. Herbata[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.