ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Flawonoidy

Flawonoidy to naturalnie występujące substancje, które – jak potwierdzają naukowcy – przyczyniają się do dobrego zdrowia.  Są najsilniejszymi przeciwutleniaczami. Obejmują one występujące w herbacie polifenole, antocyjany i flawonoidy, które znajdziecie w większości owoców i liści.

Zgodnie z dokumentem Departamenty Rolnictwa Stanów zjednoczonych (USDA), średnia zawartość flawonoidów w 150ml zielonej herbaty wynosi 200,01mg, podczas gdy w tej samej objętości czerwonego wina znajdziemy ich 41,7mg, a w dużym jabłku (150g części jadalnej) zaledwie 21,75mg.

Oznacza to, że jedna filiżanka zielonej herbaty ma taką samą zawartość flawonoidów jak 4,79 lampki czerwonego wina lub 9,2 jabłka.

Filiżanka herbaty ma tyle flawonoidów, co 5 lampek wina
Filiżanka herbaty ma tyle flawonoidów, co 5 lampek wina

Warto również zaznaczyć, że zgodnie z dokumentami USDA, badanie na herbacie przeprowadza się po zaparzeniu 1grama liści herbaty na 100ml wody. Z naszego doświadczenia wynika, że takie proporcje dają raczej słaby herbaciany napar.

Źródło: USDA Database for the Flavonoid Content of Selected Foods, Release 2.1 (2007)

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Herbata z Kolumbii. Kolumbijska herbata

Obecnie pod uprawami znajduje się tam 51 hektarów, roczna produkcja osiąga wielkość 82 ton herbaty[...]

Jak wybrać dobrą czerwoną herbatę pu-erh?

Przede wszystkim nie możemy na herbacie widzieć pleśni, nierównomiernych przebarwień i plam, nie powinna też[...]

10 Wielkich Herbat Chińskich: Lu An Gua Pian

Liu An Gua Pian (lub Lu An Gua Pian) można przetłumaczyć jako pestkę melona z[...]

Zbiory herbaty w Darjeeling

Odkąd Dr. Archibald Campbell zasadził pierwsze krzewy herbaciane w Darjeelingu w roku 1839 do połowy[...]

Latte art – wzory krok po kroku: tulipan

Aby wykonać latte art tulipan, w pierwszej kolejności należy zadbać o to, aby stworzyć odpowiednią[...]

Najlepsza herbata na przeziębienie. Herbata z liści maliny na grypę

Jesteśmy coraz bliżej sezonu deszczowo-grypowego, a malina jest jednym z najbardziej znanych ziół stosowanych w[...]

Hojicha – prażona japońska herbata

Hojicha to chyba najbardziej znana prażona japońska herbata. Należy zauważyć, że proces podprażania jest to[...]

1 Comments

Zielona herbata z cytryną – czy warto ją dodawać?

Dodanie cytryny do samego naparu bez fusów jest całkowicie bezpieczne. Bezpieczne i jak się okazuje[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.