Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego ziarna przyjdzie nam się zmierzyć z jakością wody używanej do parzenia, poszukiwaniem dobrego młynka, wybraniem ulubionej metody i sprzętu… Gdzieś na tej drodze pojawi się temat filtracji kawy.
Czy stosowanie filtrów do kawy jest konieczne?
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Jednym z czynników pozytywnej oceny zaparzonej kawy jest jej klarowność. Nie jest to wyłącznie wrażenie estetyczne: wpływa ona zarówno na smak jak i fizyczne odczucia podczas picia. Stosując klasyczną metodę zaparzenia kawy – pozostawienie fusów w naparze – nie jesteśmy w stanie uniknąć coraz silniejszego przeparzania się. Jest to wynikiem ciągłego kontaktu zmielonej kawy z wodą, który jest wzmacniany przez ruchy kubkiem, powodujące wzburzanie się drobin z dna. Taka kawa często wydaje się „brudna” w smaku, dostarczając z każdą kolejną minutą coraz bardziej agresywnych odczuć. Dzięki zastosowaniu filtracji kawy, pozbywamy się z naparu nawet najdrobniejszych cząsteczek, dzięki czemu kawa zachowuje przyjemny smak nawet po zupełnym ostudzeniu. Korzystanie z filtrów jest również korzystne dla naszego zdrowia. Dzięki niemu pozbywamy się z naparu diterpenów, zaburzających poziom cholesterolu, a kawa jest łagodniejsza dla żołądka. Dzięki braku pyłu w naparze, łatwiej utrzymać higienę jamy ustnej, a kawa mniej barwi zęby. Stosowanie filtracji, mimo, iż wydaje się niepozorne, jest milowym krokiem w kierunku jakości.
Jaki filtr do kawy stosować?
Prawie wszystkie metody parzenia kawy umożliwiają zastosowanie filtrów z różnych materiałów. Wybierać możemy między: papierem, materiałem i metalem. Każdy z wariantów ma swoje wady i zalety, które warto rozważyć jeszcze przed zakupem.
Filtry metalowe:
Głównym atutem metalowych filtrów jest możliwość wielokrotnego użycia i łatwość czyszczenia. Koszty zakupu najczęściej nie przekraczają 100zł. To bardzo atrakcyjna cena, biorąc pod uwagę, że jest to rozwiązanie na lata. Filtry znajdziemy w dwóch wariantach wykonania: w formie metalowych blaszek z mikro-otworami lub w formie bardzo drobnych siatek.
Głównym minusem wykorzystania metalowych filtrów jest blokowanie tylko większych drobin, a przepuszczanie pyłu. Pod tym względem blaszane rozwiązanie zdecydowanie przegrywa z filtrami z metalowej siatki. Te drugie wydają się być bardziej dokładne, niestety dzięki chropowatej powierzchni trudno utrzymać je w czystości, co negatywnie wpływa na smak.
Filtry materiałowe:
Zastosowanie filtracji materiałowej o gęstym splocie pozwala na bardzo dokładne usunięcie drobin kawy z naparu. Jest to rozwiązanie wielokrotnego użytku, dzięki czemu eliminujemy dodatkowe koszty i potrzebę ciągłego kupowania nowych filtrów. Zdecydowanym minusem ich stosowania jest trudność w utrzymaniu ich higieny. Drobinki kawy głęboko wchodzą w materiał, co wymaga prania filtra po każdym użyciu i przechowywania w zamrażalniku dla usunięcia zapachu.
Filtry papierowe:
Najbardziej powszechnym rozwiązaniem jest wykorzystanie filtrów papierowych. Zastosowanie gęstej bibuły pozbawia napar nawet najmniejszych drobin. Jest to rozwiązanie jednorazowe, dlatego nie musimy przejmować się czyszczeniem i przygotowywaniem do następnego użycia. Cena jakości filtracji i wygody użytkowania jest jednak stosunkowo wygórowana w porównaniu z filtrami z materiału czy metalu.
Fotografia główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Biała herbata z Malawi – Malawi Thyolo Peony
Herbata Malawi Thyolo Peony to biała, ręcznie produkowana herbata. Liście od razu przykuwają uwagę -[...]
kwi
Herbata Dong Ding Oolong: recenzja, test, opinie
Załatwiamy sprawę w pierwszym zdaniu - to jest naprawdę uroczy oolong. Spędziłem już kilka wieczorów[...]
mar
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem
Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]
kwi
Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków
Herbaciarnia Demmers Teahouse Kraków dane kontaktowe: telefon: 12 423 16 60, 12 429 51 13,[...]
Herbata Ahmad Tea Green Tea, opinie
Zielona herbata Ahmad Tea z dodatkiem Chun Me. Napar pachnie bardzo przyjemnie zieloną herbatą i[...]
sie
Oznaczenia jakości herbaty. Angielski system oznaczania jakości herbaty
Oznaczenia jakości herbaty nie są identyczne na całym świecie. Co więcej nie biorą pod uwagę[...]
lut
Jak parzyć japońską herbatę zieloną? Przewodnik
Czy wiesz, że herbata zielona jest najpopularniejszą herbatą w Azji? Jest najczęściej pita wśród herbat[...]
cze
Yerba mate Lord Nelson z maliną i żurawiną, ananasem, trawą cytryną (Lidl) opinie i test
Przetestowaliśmy yerba mate sypaną, którą można znaleźć w Lidlu. W teście znalazły się: yerba mate[...]
lis