Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego ziarna przyjdzie nam się zmierzyć z jakością wody używanej do parzenia, poszukiwaniem dobrego młynka, wybraniem ulubionej metody i sprzętu… Gdzieś na tej drodze pojawi się temat filtracji kawy.
Czy stosowanie filtrów do kawy jest konieczne?
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Jednym z czynników pozytywnej oceny zaparzonej kawy jest jej klarowność. Nie jest to wyłącznie wrażenie estetyczne: wpływa ona zarówno na smak jak i fizyczne odczucia podczas picia. Stosując klasyczną metodę zaparzenia kawy – pozostawienie fusów w naparze – nie jesteśmy w stanie uniknąć coraz silniejszego przeparzania się. Jest to wynikiem ciągłego kontaktu zmielonej kawy z wodą, który jest wzmacniany przez ruchy kubkiem, powodujące wzburzanie się drobin z dna. Taka kawa często wydaje się „brudna” w smaku, dostarczając z każdą kolejną minutą coraz bardziej agresywnych odczuć. Dzięki zastosowaniu filtracji kawy, pozbywamy się z naparu nawet najdrobniejszych cząsteczek, dzięki czemu kawa zachowuje przyjemny smak nawet po zupełnym ostudzeniu. Korzystanie z filtrów jest również korzystne dla naszego zdrowia. Dzięki niemu pozbywamy się z naparu diterpenów, zaburzających poziom cholesterolu, a kawa jest łagodniejsza dla żołądka. Dzięki braku pyłu w naparze, łatwiej utrzymać higienę jamy ustnej, a kawa mniej barwi zęby. Stosowanie filtracji, mimo, iż wydaje się niepozorne, jest milowym krokiem w kierunku jakości.
Jaki filtr do kawy stosować?
Prawie wszystkie metody parzenia kawy umożliwiają zastosowanie filtrów z różnych materiałów. Wybierać możemy między: papierem, materiałem i metalem. Każdy z wariantów ma swoje wady i zalety, które warto rozważyć jeszcze przed zakupem.
Filtry metalowe:
Głównym atutem metalowych filtrów jest możliwość wielokrotnego użycia i łatwość czyszczenia. Koszty zakupu najczęściej nie przekraczają 100zł. To bardzo atrakcyjna cena, biorąc pod uwagę, że jest to rozwiązanie na lata. Filtry znajdziemy w dwóch wariantach wykonania: w formie metalowych blaszek z mikro-otworami lub w formie bardzo drobnych siatek.
Głównym minusem wykorzystania metalowych filtrów jest blokowanie tylko większych drobin, a przepuszczanie pyłu. Pod tym względem blaszane rozwiązanie zdecydowanie przegrywa z filtrami z metalowej siatki. Te drugie wydają się być bardziej dokładne, niestety dzięki chropowatej powierzchni trudno utrzymać je w czystości, co negatywnie wpływa na smak.
Filtry materiałowe:
Zastosowanie filtracji materiałowej o gęstym splocie pozwala na bardzo dokładne usunięcie drobin kawy z naparu. Jest to rozwiązanie wielokrotnego użytku, dzięki czemu eliminujemy dodatkowe koszty i potrzebę ciągłego kupowania nowych filtrów. Zdecydowanym minusem ich stosowania jest trudność w utrzymaniu ich higieny. Drobinki kawy głęboko wchodzą w materiał, co wymaga prania filtra po każdym użyciu i przechowywania w zamrażalniku dla usunięcia zapachu.
Filtry papierowe:
Najbardziej powszechnym rozwiązaniem jest wykorzystanie filtrów papierowych. Zastosowanie gęstej bibuły pozbawia napar nawet najmniejszych drobin. Jest to rozwiązanie jednorazowe, dlatego nie musimy przejmować się czyszczeniem i przygotowywaniem do następnego użycia. Cena jakości filtracji i wygody użytkowania jest jednak stosunkowo wygórowana w porównaniu z filtrami z materiału czy metalu.
Fotografia główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Yerba mate CBSe, opinie
Yerba mate CBSe nie ma szczególnie długiej tradycji w porównaniu z dinozaurami yerbowego rynku, tym[...]
lip
Wąż do fajki wodnej: co wybrać
Jednym z bardzo ważnych elementów wpływających na jakość palenia fajki jest wąż. Potrafi na przykład[...]
paź
Czym różni się kofeina od teiny
Odpowiedź na pytanie czym różni się kofeina od teiny jest bardzo prosta: teina pochodzi z[...]
cze
Herbata: dlaczego nie czaj? Pochodzenie polskiego słowa herbata
Od lat herbata była znana jako zioło lecznicze, a nie jako napój codziennego użytku (a[...]
gru
Parzenie herbaty w czajniczku
Tajemnicą sukcesu parzenia herbaty sypanej w czajniku jest odpowiedni dobór herbaty oraz czajnika. Czajnik nie[...]
sie
Jak podrabiano herbatę? Fałszowanie herbaty, podróbki herbaty, historia
W 1818 roku popularność i zapotrzebowanie na herbatę w Anglii sięgnęły takiego poziomu, że opłacalne[...]
wrz
Ile czarnej herbaty można pić w ciąży?
Brytyjski NHS (National Health Service) zaleca kobietom brzemiennym nie przekraczać dawki kofeiny równej 200mg na[...]
lip
Co z tymi Darjeelingami?
Miłośnicy herbat czarnych z Darjeeling są od pewnego czasu zaniepokojeni. Zauważają pewne zmiany w aromacie[...]
paź