ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zaparzenie idealnej filiżanki kawy wymaga od nas drobiazgowości i dbania o szczegóły. Po znalezieniu ulubionego ziarna przyjdzie nam się zmierzyć z jakością wody używanej do parzenia, poszukiwaniem dobrego młynka, wybraniem ulubionej metody i sprzętu… Gdzieś na tej drodze pojawi się temat filtracji kawy.

Czy stosowanie filtrów do kawy jest konieczne?

Filtry papierowe do zaparzacza Gabi 100 szt.
Filtry papierowe do zaparzacza Gabi 100 szt.

Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.

Jednym z czynników pozytywnej oceny zaparzonej kawy jest jej klarowność. Nie jest to wyłącznie wrażenie estetyczne: wpływa ona zarówno na smak jak i fizyczne odczucia podczas picia. Stosując klasyczną metodę zaparzenia kawy – pozostawienie fusów w naparze – nie jesteśmy w stanie uniknąć coraz silniejszego przeparzania się. Jest to wynikiem ciągłego kontaktu zmielonej kawy z wodą, który jest wzmacniany przez ruchy kubkiem, powodujące wzburzanie się drobin z dna. Taka kawa często wydaje się „brudna” w smaku, dostarczając z każdą kolejną minutą coraz bardziej agresywnych odczuć. Dzięki zastosowaniu filtracji kawy, pozbywamy się z naparu nawet najdrobniejszych cząsteczek, dzięki czemu kawa zachowuje przyjemny smak nawet po zupełnym ostudzeniu. Korzystanie z filtrów jest również korzystne dla naszego zdrowia. Dzięki niemu pozbywamy się z naparu diterpenów, zaburzających poziom cholesterolu, a kawa jest łagodniejsza dla żołądka. Dzięki braku pyłu w naparze, łatwiej utrzymać higienę jamy ustnej, a kawa mniej barwi zęby. Stosowanie filtracji, mimo, iż wydaje się niepozorne, jest milowym krokiem w kierunku jakości.

Filtry papierowe do syfonu Hario 100 szt.
Filtry papierowe do syfonu Hario 100 szt.

Jaki filtr do kawy stosować?

Prawie wszystkie metody parzenia kawy umożliwiają zastosowanie filtrów z różnych materiałów. Wybierać możemy między: papierem, materiałem i metalem. Każdy z wariantów ma swoje wady i zalety, które warto rozważyć jeszcze przed zakupem.

Filtry metalowe:

Głównym atutem metalowych filtrów jest możliwość wielokrotnego użycia i łatwość czyszczenia. Koszty zakupu najczęściej nie przekraczają 100zł. To bardzo atrakcyjna cena, biorąc pod uwagę, że jest to rozwiązanie na lata. Filtry znajdziemy w dwóch wariantach wykonania: w formie metalowych blaszek z mikro-otworami lub w formie bardzo drobnych siatek.

Głównym minusem wykorzystania metalowych filtrów jest blokowanie tylko większych drobin, a przepuszczanie pyłu. Pod tym względem blaszane rozwiązanie zdecydowanie przegrywa z filtrami z metalowej siatki. Te drugie wydają się być bardziej dokładne, niestety dzięki chropowatej powierzchni trudno utrzymać je w czystości, co negatywnie wpływa na smak.

Filtry papierowe do drippera Hario V60-01 100 szt.
Filtry papierowe do drippera Hario V60-01 100 szt.

Filtry materiałowe:

Zastosowanie filtracji materiałowej o gęstym splocie pozwala na bardzo dokładne usunięcie drobin kawy z naparu. Jest to rozwiązanie wielokrotnego użytku, dzięki czemu eliminujemy dodatkowe koszty i potrzebę ciągłego kupowania nowych filtrów. Zdecydowanym minusem ich stosowania jest trudność w utrzymaniu ich higieny. Drobinki kawy głęboko wchodzą w materiał, co wymaga prania filtra po każdym użyciu i przechowywania w zamrażalniku dla usunięcia zapachu.

Filtry papierowe do drippera Hario V60-01 40 szt.

Filtry papierowe:

Najbardziej powszechnym rozwiązaniem jest wykorzystanie filtrów papierowych. Zastosowanie gęstej bibuły pozbawia napar nawet najmniejszych drobin. Jest to rozwiązanie jednorazowe, dlatego nie musimy przejmować się czyszczeniem i przygotowywaniem do następnego użycia. Cena jakości filtracji i wygody użytkowania jest jednak stosunkowo wygórowana w porównaniu z filtrami z materiału czy metalu.

Fotografia główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Wpływ cukru na właściwości prozdrowotne herbaty

Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja”[...]

Herbata w Hiszpanii

Sprawę od początku trzeba przedstawić jasno - Hiszpania to nie jest kraj herbaciany. Nie ma[...]

Jak przechowywać herbatę pu-erh? Czy yerba mate zawiera gluten?

W najnowszym odcinku Yerba czy herbata odpowiadamy na pytania: Jak pić yerba mate w szkole?[...]

Rozgrzewająca herbata na zimę. Przepisy na zimową herbatę z cytryną, goździkami, kardamonem, imbirem; jak zrobić?

Kiedy za oknem zimno i mroźno, dobrze jest rozgrzać się ciepłą herbatą. Przygotowaliśmy najlepsze przepisy[...]

Vitax Herbata Owocowa Żurawina & Malina: opinie, test

Na herbaciany warsztat wrzuciliśmy napar firmy Vitax „Żurawina i Malina”. Po ośmiu minutach parzenia otrzymujemy[...]

Napój izotoniczny z herbaty. Herbata zielona Long Jing na zimno

Long Jing już sam z siebie pozytywnie wpływa na nasz organizm. Dlatego swój napój izotoniczny[...]

Test herbaty McCafe z McDonald’s, opinie

Przetestowaliśmy sześć herbat z McCafe McDonald's. Pod lupę wzięliśmy: czarną herbatę Earl Grey, czarną herbatę[...]

Herbata zielona Hojicha

Hojicha to herbata jesiennych, późnych zbiorów. Liście tej herbaty mają mocny brązowy kolor, który jest[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.