Wynalazcą french pressa jest Włoch Attilio Calimani, który w 1929 roku opatentował to proste w obsłudze urządzenie do parzenia kawy. Nazwę bohatera odcinka zawdzięczamy temu, że to właśnie Francuzi spopularyzowali w Europie oddzielanie fusów od naparu i podjęli pierwsze próby stworzenia takiego akcesorium.
Parzenie kawy za pomocą French Pressa
Rozpoczynamy od przelania naczynia wrzątkiem, aby zapobiec zbyt szybkiej utracie temperatury. W tym samym czasie przygotowujemy odpowiednią porcję ziaren (6g kawy na 100g wody) i mielimy ją na grubość drobinek cukru. Zbyt drobne zmielenie spowoduje przeparzanie się naparu i za szybkie opadnięcie drobinek na dno, natomiast zbyt gruby stopień zmielenia będzie skutkował naparem o płaskim smaku i niskiej intensywności. Gdy jesteśmy gotowi do rozpoczęcia parzenia wylewamy wrzątek z french pressa, wsypujemy kawę i zalewamy wodą o temperaturze 96 stopni Celsjusza. Po upływie 4 minut przełamujemy łyżką kożuch i ściągamy pozostałą piankę za pomocą łyżek.
Autorem tekstu jest Adam Laska, właściciel marki Kafar (kafar.info), który prowadzi szkolenia związane z przygotowywaniem kawy.
Zostawiamy następnie urządzenie na ok.5 minut, aby drobinki kawy opadły. To bardzo ważne, ponieważ jednym z dużych minusów tej metody jest przedostawanie się pyłu do filiżanki, co czyni kawę „brudną” w smaku. W tym czasie kawa i tak jest zbyt gorąca do picia, warto więc być cierpliwym. Po czterech minutach wkładamy tłok – jedynie do wysokości powierzchni kawy. Nie należy wciskać go zbyt głęboko, aby nie wzburzyć fusów. Następnie bardzo delikatnie przelewamy napar do osobnego dzbanka, aby zapobiec przeparzeniu się kawy.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Poradnik: czy można schudnąć pijąc odchudzającą herbatę czerwoną Pu-Erh?
Mi udało się schudnąć w 30 dni 4,3 kg. Mamy 175 cm wzrostu, na początku[...]
2 Comments
kwi
Badanie dotyczące preferencji konsumenckich spożycia herbaty liściastej w Polsce
Zapraszamy do wypełnienia krótkiej ankiety dotyczącej spożycia i zakupu herbaty liściastej w Polsce. Z góry[...]
lut
Herbata ze Szczytu Wzgórza. Chiya
Herbata ze Szczytu Wzgórza jest herbatą czarną (w nomenklaturze wschodniej czerwoną) pochodzącą z regionu Ilam,[...]
paź
Dlaczego herbata z Darjeeling jest coraz gorsza
Pogarszanie się jakości herbaty z Darjeeling nie umknęło uwadze entuzjastów herbaty. Czy rzeczywiście słynna herbata[...]
lip
Rekord Guinnessa w parzeniu herbaty pobity!
10 stycznia 2016 roku w ramach Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy przekazaliśmy na licytację zestawy herbat.[...]
sty
Earl grey
Earl Grey to czarna herbata aromatyzowana olejkiem bergamotowym. Bez wątpienia jest to najsłynniejsza herbata aromatyzowana[...]
wrz
Jak przechowywać liście herbaty pomiędzy kolejnymi parzeniami?
Wiele osób pyta, jak długo można przechowywać liście do następnego parzenia. - Czy można zostawić[...]
lip
Odprężająca herbata jaśminowa z kwiatami. Jaśminowa herbata relaksuje
Jaśmin to bardzo przyjemna roślina. Uważajmy jednak, by nie mylić go z jaśminowcem wonnym (Philadelphus[...]
cze