Roślina z rodziny jasnotowatych występująca dziko w różnych częściach Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Znana jest w Grecji, Albanii, Bułgarii i Macedonii, Turcji i niektórych krajach Afryki. Dziko rosnący gojnik występuje na wysokości powyżej 1000 m n.p.m. gdzie tworzy splątane skupiska liczące średnio kilkanaście krzewów. Surowcem zielarskim gojnika są kwiaty, liście i łodygi, które zbiera się w drugim roku życia rośliny.
Znana jest pod różnymi nazwami. Grecy mówią na nią Olympus Tea, w Turcji Adachaj a w Angli Sheperd’s Tea czyli herbatka pasterzy.
Suszony gojnik jest popularnym ziołem na Bałkanach oraz w rejonie morza śródziemnego gdzie stosowany jest nie tylko do przygotowania naparu lecz także jako przyprawa w kuchni. Największą popularnością cieszy się w Grecji i dlatego często nazywany jest herbatką grecką.
Herbata na problemy z nerkami
Gojnik znany jest już od pierwszego wieku naszej ery gdy Pedanius Dioscorides opisał go w swym dziele medycznym „materia Medica”. Początkowo było to zioło podawane żołnierzom dla przyspieszenia gojenia ran oraz w celu szybkiej regeneracji sił. Nazwa siceritis pochodząca od greckiego słowa seetheros oznaczającego żelazo wzięła swoje źródło właśnie od tego, że greccy żołnierze uważali tę roślinę za lek dla cierpiących od ostrego żelaza, czyli po prostu rannych. Poza przyśpieszaniem gojenia, gojnik wykazuje działanie przeciwbólowe oraz bakteriobójcze. Obecnie stosuje się go w przypadku przeziębień i grypy oraz przy problemach z górnymi drogami oddechowymi. Jest skuteczny przy chorobach nerek oraz problemami z drogami moczowymi oraz z układem pokarmowym. Mówi się, że poprawia kondycję zarówno fizyczną jak i psychiczną. Pomaga także regulować ciśnienie krwi i temperaturę ciała.
Jego nazwa siceritis nie tylko wiąże się z bronią białą, ponieważ roślina ta zawiera znaczne ilości żelaza dzięki czemu pozwala wyrównać poziom tego pierwiastka w ciele jak i działa korzystnie na układ krążenia oraz na układ odpornościowy. Pozwala szybko zwalczyć objawy zmęczenia.
Gojnik zawiera także flawonoidy, monoterpenoidy, diterpenoidy, fenylopropanole, oraz przeciwutleniacze, których obecność i działanie potwierdziły uniwersytety w Holandii oraz Grecji i na Bałkanach gdzie gojnik występuje rodzimie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
72 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Zielona czy czerwona herbata na odchudzanie?
Badając osoby z nadwagą, którym wprowadzono do diety ekstrakt herbaty pu-erh dowiedziono, że samo jej[...]
wrz
Patyki, liście i pył w yerba mate – test smaku poszczególnych frakcji
Po co w yerba mate łodyżki? Przywykliśmy do obecności łodyżek w suszu yerba mate do[...]
sie
10 wielkich herbat chińskich
Dziesięć wielkich herbat to lista zawierająca najsłynniejsze i najbardziej cenione herbaty chińskie. Tradycja przygotowywania spisu[...]
kwi
Herbata organiczna, bio, ekologiczna (eco) i fair trade: co oznaczają te słowa i certyfikaty?
Coraz częściej wybieramy produkty opatrzone licznymi certyfikatami, które gwarantują nam wyższą jakość żywności oraz ich[...]
1 Comments
wrz
Zielona herbata a choroby
Zielona herbata jest ciąge poddawana wielu eksperymentom na ludziach, zwierzętach oraz w laboratoriach. Wyniki badań[...]
lut
Niebieska herbatka ze Ślazu Dzikiego
Od dawna używamy ślazu do celów zielarskich. Dzięki znacznej zawartości śluzu, bo według niektórych źródeł[...]
1 Comments
wrz
Kawa we Francji
Espresso jest kawą, którą Francuzi piją najchętniej, a spożywają jej nieumiarkowane ilości. Wstąpimy więc dziś[...]
mar
Herbata czerwona pu-erh
Czerwona herbata to napar przyrządzany z liści herbaty Camellia Sinensis. Liście zostały poddane częściowej fermentacji.[...]
1 Comments
mar