Roślina z rodziny jasnotowatych występująca dziko w różnych częściach Bałkanów i Bliskiego Wschodu. Znana jest w Grecji, Albanii, Bułgarii i Macedonii, Turcji i niektórych krajach Afryki. Dziko rosnący gojnik występuje na wysokości powyżej 1000 m n.p.m. gdzie tworzy splątane skupiska liczące średnio kilkanaście krzewów. Surowcem zielarskim gojnika są kwiaty, liście i łodygi, które zbiera się w drugim roku życia rośliny.
Znana jest pod różnymi nazwami. Grecy mówią na nią Olympus Tea, w Turcji Adachaj a w Angli Sheperd’s Tea czyli herbatka pasterzy.
Suszony gojnik jest popularnym ziołem na Bałkanach oraz w rejonie morza śródziemnego gdzie stosowany jest nie tylko do przygotowania naparu lecz także jako przyprawa w kuchni. Największą popularnością cieszy się w Grecji i dlatego często nazywany jest herbatką grecką.
Herbata na problemy z nerkami
Gojnik znany jest już od pierwszego wieku naszej ery gdy Pedanius Dioscorides opisał go w swym dziele medycznym „materia Medica”. Początkowo było to zioło podawane żołnierzom dla przyspieszenia gojenia ran oraz w celu szybkiej regeneracji sił. Nazwa siceritis pochodząca od greckiego słowa seetheros oznaczającego żelazo wzięła swoje źródło właśnie od tego, że greccy żołnierze uważali tę roślinę za lek dla cierpiących od ostrego żelaza, czyli po prostu rannych. Poza przyśpieszaniem gojenia, gojnik wykazuje działanie przeciwbólowe oraz bakteriobójcze. Obecnie stosuje się go w przypadku przeziębień i grypy oraz przy problemach z górnymi drogami oddechowymi. Jest skuteczny przy chorobach nerek oraz problemami z drogami moczowymi oraz z układem pokarmowym. Mówi się, że poprawia kondycję zarówno fizyczną jak i psychiczną. Pomaga także regulować ciśnienie krwi i temperaturę ciała.
Jego nazwa siceritis nie tylko wiąże się z bronią białą, ponieważ roślina ta zawiera znaczne ilości żelaza dzięki czemu pozwala wyrównać poziom tego pierwiastka w ciele jak i działa korzystnie na układ krążenia oraz na układ odpornościowy. Pozwala szybko zwalczyć objawy zmęczenia.
Gojnik zawiera także flawonoidy, monoterpenoidy, diterpenoidy, fenylopropanole, oraz przeciwutleniacze, których obecność i działanie potwierdziły uniwersytety w Holandii oraz Grecji i na Bałkanach gdzie gojnik występuje rodzimie.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos hemp 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
86 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Wanilia: właściwości. Wanilia przyprawa do herbaty
Laski wanilii wszyscy znamy. Znamy też jej charakterystyczny aromat, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko[...]
lut
Minerały w herbacie, substancje mineralne w herbacie, zawartość wapnia, fosforu, żelaza i sodu w herbacie
Zawartość wapnia w herbacie waha się od 2 do 3mg na 100ml naparu herbacianego. Największą[...]
1 Comments
cze
Parzenie herbaty Darjeeling Risheehat 2013
Aromat herbaty Darjeeling Risheeha jest wyraźny, mocny, kwiatowy z nutą owocową. Smak z kolei bardzo[...]
kwi
Lapacho: Przepis na herbatę Inków, jak parzyć herbatę Lapacho
Jest to kora drzewa Lapacho i nazywana jest także herbatą Inków. Wywodzi się z medycyny[...]
1 Comments
mar
Wpływ cukru na właściwości prozdrowotne herbaty
Nie trudno sobie wyobrazić, że słodzenie herbaty nie jest zdrowe. Okiem herbaciarza jest to „profanacja”[...]
sie
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh: część 2
Rodzaje i przygotowanie czerwonej herbaty Pu-erh. Pu-erh czerwona herbata rodzaje przygotowanie.
kwi
Ile można pić herbaty dziennie
Ile można wypić herbaty w ciągu dnia? Najczęściej określa się ilość około 3-4 filiżanek dziennie za[...]
lis
Związki chemiczne w herbacie, polifenole, aminokwasy, enzymy, pigmenty, węglowodany, alkaloidy, minerały, substancje lotne
Najważniejszymi związkami w świeżych liściach herbaty odpowiedzialnymi za odpowiedni produkt końcowy są: polifenole, aminokwasy, enzymy,[...]
cze