Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Moje pierwsze spotkanie z herbatą pochodzącą z Wietnamu. Czarna herbata Golden Tippy Organic parzona nad oceanem w ostatnie pogodne dni jesieni. Zapraszam!
Herbata z Wietnamu
Wietnam to państwo położone na Półwyspie Indochińskim i graniczące z Chinami, Laosem i Kambodżą. Kraj ten ma formę wydłużoną z północy na południe w wyniku czego znajdziemy w nim dwie strefy klimatyczne charakteryzujące się zmiennością monsunową. Warto zauważyć, że Wietnam zaraz po Brazylii jest drugim największym producentem kawy. Może poszczycić się także swoim udziałem w herbacianej historii i kulturze.
Herbata Vietnam Golden Tippy
Vietnam Golden Tippy to herbata czarna pochodząca z północy kraju, a konkretnie z prowincji Ha Giang, położonej na granicy z Chinami. Wyprodukowano ją w rodzinnej fabryce Cao Bo, zgodnie z wszystkimi wymogami koniecznymi do otrzymania miana Organic.
Susz pachnie słodko, delikatnie i bardzo przyjemnie. Ma w sobie coś z karmelu i słodkich jabłek. Listki są ciemne, mocno skręcone. Na ich tle przebijają się złote tipsy, czyli pączki herbaciane. Jest to przyjemna dla oka herbata.
Jak wspomniałam na wstępnie, herbatę tę zabrałam w teren, na jedno z ostatnich parzeń przy w dobrej i ciepłej pogodzie. Bardzo lubię parzyć herbaty na świeżym powietrzu, bo odkrywają swoje zupełnie inne oblicze. Inaczej smakuje herbata zaparzona zimą, a inaczej latem, inaczej napar przygotowany nad morzem a inaczej ten zaparzony w górach.
Wybór padł na parzenie na zimno. Gaiwan, herbata, ilość wody i czas – wszystko na oko. Pierwsze parzenie dało wspaniały bursztynowy kolor. W smaku słodka, karmelowa i bardzo smaczna. Bardzo lubię, gdy herbata zaskakuje mnie tak pozytywnie. Drugi napar, choć słabszy również wyszedł ciekawy i przyjemny.
Po kilku tygodniach postanowiłam wrócić do tej herbaty. Tym razem przygotowałam ją w domu, z zegarkiem, termometrem i odmierzoną ilością wody. 125 ml, woda w temperaturze 95 stopni. 3,5 g suszu. Dwa parzenia 1 i 2 minuty.
W ogrzanym gaiwanie herbata pachniała karmelem, słodko.
- Pierwsze, jednominutowe parzenie dało napar w kolorze bursztynu, jedwabisty w ustach i o smaku nieco słodkim, nieco karmelowym, nieco gorzkim. Zupełnie inny napar niż ten parzony na zimno.
- Drugie parzenie, 2 minuty, dało napar nieco ciemniejszy, w którym w smaku dało się wyczuć jabłka i inne słodkie owoce.
Gdybym miała wybrać, to zdecydowałabym się na parzenie na zimno, które zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie. Tradycyjne parzenie na ciepło również jest smaczne i doskonale sprawdzi się, zwłaszcza jesienią i zimną. Pierwsze spotkanie z herbatą wietnamską wyszło bardzo ciekawie. Herbata pokazała jak bardzo jest zmienna. Zdecydowanie warto dać jej szansę, czy to w terenie, czy to w domowym zaciszu.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Kawa z europejskiej plantacji. Czy warto kupować kawę na wakacjach?
Kluczowe pytanie to: gdzie leży granica między rzetelnym sprzedawcą serwującym najlepszy produkt na jaki go[...]
sie
Yerba mate cedron
Yerba Mate: Cedron. Zioło pochodzące z ameryki łacińskiej dodawane często do mieszanej yerba mate con[...]
Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea z Czarnej Herbaty domowym sposobem
Do zrobienia mrożonej herbaty użyjemy czarnej herbaty Ceylon, raczej nie polecam herbaty First Flush, raczej[...]
kwi
Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4
W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]
1 Comments
gru
Mrożona herbata z czarnym bzem, przepis
Do przygotowania pysznego syropu z czarnego bzu, który będzie świetnym dodatkiem do mrożonej herbaty potrzebujemy:[...]
cze
Herbata w Polsce odchodzi do lamusa? Badania pokazują, że wprost przeciwnie!
15 grudnia obchodzony jest na świecie Międzynarodowy Dzień Herbaty. Tego dnia warto zastanowić się nad[...]
gru
Yerba Mate dla początkujących: parzenie, wybór matero, co zrobić po zakupie
lut
Historia i tradycja parzenia herbaty w Polsce
Pierwsza pisana informacja o herbacie w Polsce pochodzi z listu króla Jana Kazimierza do Ludwiki[...]
lip