ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

Moje pierwsze spotkanie z herbatą pochodzącą z Wietnamu. Czarna herbata Golden Tippy Organic parzona nad oceanem w ostatnie pogodne dni jesieni. Zapraszam!

Herbata z Wietnamu

Wietnam to państwo położone na Półwyspie Indochińskim i graniczące z Chinami, Laosem i Kambodżą. Kraj ten ma formę wydłużoną z północy na południe w wyniku czego znajdziemy w nim dwie strefy klimatyczne charakteryzujące się zmiennością monsunową. Warto zauważyć, że Wietnam zaraz po Brazylii jest drugim największym producentem kawy. Może poszczycić się także swoim udziałem w herbacianej historii i kulturze.

Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: parzenie w terenie
Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: parzenie w terenie

Herbata Vietnam Golden Tippy

Vietnam Golden Tippy to herbata czarna pochodząca z północy kraju, a konkretnie z prowincji Ha Giang, położonej na granicy z Chinami. Wyprodukowano ją w rodzinnej fabryce Cao Bo, zgodnie z wszystkimi wymogami koniecznymi do otrzymania miana Organic.

Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: liście i gaiwan
Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: liście i gaiwan

Susz pachnie słodko, delikatnie i bardzo przyjemnie. Ma w sobie coś z karmelu i słodkich jabłek. Listki są ciemne, mocno skręcone. Na ich tle przebijają się złote tipsy, czyli pączki herbaciane. Jest to przyjemna dla oka herbata.

Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: pierwsze parzenie
Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: pierwsze parzenie

Jak wspomniałam na wstępnie, herbatę tę zabrałam w teren, na jedno z ostatnich parzeń przy w dobrej i ciepłej pogodzie. Bardzo lubię parzyć herbaty na świeżym powietrzu, bo odkrywają swoje zupełnie inne oblicze. Inaczej smakuje herbata zaparzona zimą, a inaczej latem, inaczej napar przygotowany nad morzem a inaczej ten zaparzony w górach.

Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: parzenie w terenie
Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: parzenie w terenie

Wybór padł na parzenie na zimno. Gaiwan, herbata, ilość wody i czas – wszystko na oko. Pierwsze parzenie dało wspaniały bursztynowy kolor. W smaku słodka, karmelowa i bardzo smaczna. Bardzo lubię, gdy herbata zaskakuje mnie tak pozytywnie. Drugi napar, choć słabszy również wyszedł ciekawy i przyjemny.

Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: kolor naparu
Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: kolor naparu

Po kilku tygodniach postanowiłam wrócić do tej herbaty. Tym razem przygotowałam ją w domu, z zegarkiem, termometrem i odmierzoną ilością wody. 125 ml, woda w temperaturze 95 stopni. 3,5 g suszu. Dwa parzenia 1 i 2 minuty.

Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: drugie parzenie
Herbata Vietnam Golden Tippy organiczna: drugie parzenie

W ogrzanym gaiwanie herbata pachniała karmelem, słodko.

  • Pierwsze, jednominutowe parzenie dało napar w kolorze bursztynu, jedwabisty w ustach i o smaku nieco słodkim, nieco karmelowym, nieco gorzkim. Zupełnie inny napar niż ten parzony na zimno.
  • Drugie parzenie, 2 minuty, dało napar nieco ciemniejszy, w którym w smaku dało się wyczuć jabłka i inne słodkie owoce.

Gdybym miała wybrać, to zdecydowałabym się na parzenie na zimno, które zaskoczyło mnie bardzo pozytywnie. Tradycyjne parzenie na ciepło również jest smaczne i doskonale sprawdzi się, zwłaszcza jesienią i zimną. Pierwsze spotkanie z herbatą wietnamską wyszło bardzo ciekawie. Herbata pokazała jak bardzo jest zmienna. Zdecydowanie warto dać jej szansę, czy to w terenie, czy to w domowym zaciszu.

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Najnowsze badania dotyczące herbaty

Herbata powoduje przyrost komórek mózgowych, co dotąd uważano za niemożliwe. Powszechnie twierdzono, że komórki mózgowe,[...]

Długotrwałe spożycie herbaty zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym

Przeprowadzone badania na mieszkańcach prowincji Fujian w Chinach dowodzą, że długotrwałe spożycie herbaty (tj. picie[...]

Jaka herbata na ból głowy

Ból głowy może dotykać nas w różnych sytuacjach i mieć różne przyczyny. Może to być[...]

Herbata w Niemczech

Bracia Grimm i obłoczki ze śmietanki, czyli początki herbaty w Niemczech Większość z nas zna[...]

Żółta herbata: właściwości i parzenie

Do właściwości żółtej herbaty zaliczyć można przede wszystkim jej niewielką zawartość kofeiny, której ma poniżej[...]

Przegląd yerba mate: Kraus (ostrokrzew paragwajski), opinie

W mojej subiektywnej ocenie Kraus jest to jedna z lepszych yerba mate na rynku, zajmuje[...]

Delter Coffee Press – opis

Delter coffee press jest kolejnym sprzętem starającym się sprostać oczekiwaniom świadomych konsumentów kawy. Tym razem[...]

Termometr do herbaty, termometr do Yerba mate: czy warto kupić? Zalety termometru

Czy warto kupić termometr do herbaty lub Yerba mate? Termometr na początku przygody z Yerba[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.