Cold brew to metoda parzenia polegająca na zalaniu suszu herbacianego zimną wodą i macerowania jej w ten sposób do uzyskania odpowiednio intensywnego naparu.
Parzenie herbaty to rozpuszczanie we wrzątku substancji rozpuszczalnych w wodzie. Wpływ na to jak substancje te przedostają się do naparu mają parametry parzenia, czyli stosunek ilości suszu herbacianego do objętości wody, temperatura wody oraz czas parzenia. Po za tym nie bez znaczenia jest jakość wody, zwłaszcza jej mineralizacja oraz wielkość liści. Podstawowymi trzema parametrami możemy z łatwością manipulować.
Na zwiększenie mocy naparu, czyli na większą ilość rozpuszczonych w wodzie substancji wpływ ma większa ilość suszu, wyższa temperatura oraz dłuższy czas parzenia. Czynniki zmniejszające moc naparu to odwrotnie, zmniejszenie ilości suszu, niższa temperatura parzenia i krótszy czas parzenia.
Jak łatwo zauważyć, jeśli zwiększymy ilość suszu powinniśmy parzyć krócej. Jeśli obniżymy temperaturę parzenia powinniśmy wydłużyć czas. Ta właśnie zależność powoduje, że parzenie na zimno wymaga całych godzin maceracji, ponieważ woda nie była wcale podgrzana.
Herbata cold brew – długość parzenia
Wszystko to jest kwestia gustu. Powinniśmy dobrać długość parzenia do naszych osobistych preferencji smakowych. Generalnie przepis zaleca macerować herbatę od 2 godzin do maksymalnie 10 w lodówce. Można także pozostawić herbatę w temperaturze pokojowej i po przecedzeniu schłodzić. Wtedy powinna być gotowa nawet po godzinie. Najkrócej parzyć powinno się herbaty zielone, najdłużej zaś można potrzymać oolongi i białe.
Świeżość herbaty cold brew
Całkiem inną kwestią jest jak długo można pozostawić zaparzone cold brew po przygotowaniu. Należy je wypić na świeżo. Tak samo jak zaparzona na ciepło herbata traci na smaku i aromacie, gdy ostygnie i postoi kilka godzin, tak samo domowe cold brew najsmaczniejsze będzie na świeżo. Herbata trzymana w lodówce nie powinna się bardzo szybko psuć, ale tracić na smaku i właściwościach, jak najbardziej, zwłaszcza, że chyba każdy trzyma w lodówce inne rzeczy poza herbatą. Ta łatwo łapie obce zapachy.
Najlepiej jest nastawić herbatę wieczorem na noc, by od rana cieszyć się naparem. Jeśli jednak nie wypijemy jej do kolejnego wieczora, lepiej jest nastawić na kolejną noc świeżą, niż przechowywać ją jeszcze jeden dzień. Warto nastawić jej nieco mniej i robić to częściej niż ogromną ilość przechowywać dłuższy czas.
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Tea: a nerd’s eye view – Virginia Untermohlen Lovelace MD, National Restaurant News – The 3 things you need to know about cold brew tea right now
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Najlepszy filtr do aeropressu: jaki wybrać?
Aby uzyskać niezapomniany smak kawy, najlepszą możliwą wersję naparu, trzeba przykładać wagę do bardzo wielu[...]
lut
Oznaczenie miału i pyłu herbacianego
Oznaczenia miału herbacianego FBOPF Flowery Broken Orange Pekoe Fannings. Herbata drobno kruszona zawierająca nieliczne złote[...]
mar
Czy lepiej parzyć pod przykryciem, czy warto wylewać pierwsze parzenie, czy można pić herbatę w ciąży. Yerba czy herba #4
W czwartym wydaniu programu Yerba czy herba odpowiadamy na pytania: Czy lepszy jest szklany gaiwan[...]
1 Comments
gru
Jak przechowywać herbatę pu-erh? Czy yerba mate zawiera gluten?
W najnowszym odcinku Yerba czy herbata odpowiadamy na pytania: Jak pić yerba mate w szkole?[...]
lis
Herbata dla Horeca
Lokale gastronomiczne stają w obliczu ważnego wyzwania jakim jest dopasowanie serwowanej przez siebie herbaty do[...]
wrz
Parzenie zielonej herbaty: Kyoto Kukicha
Znakomity słomkowy, orzeźwiający napar! Przepiękna zieleń tej herbaty i zapach działały na wszystkie zmysły. Trzy[...]
lut
Jak wyczyścić dzbanek zaparzacz IngenuiTEA?
Czyszczenie zaparzacza IgenuiTEA jest bardzo proste. Można bez problemu myć go w zmywarce: wystarczy zdjąć[...]
kwi
Herbata na pasożyty
Problem pasożytów, jak się uważa jest częstszy niż się wydaje. Zaniechano już zaleceń lekarskich, by[...]
wrz