ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Cold brew to metoda parzenia polegająca na zalaniu suszu herbacianego zimną wodą i macerowania jej w ten sposób do uzyskania odpowiednio intensywnego naparu.

Parzenie herbaty to rozpuszczanie we wrzątku substancji rozpuszczalnych w wodzie. Wpływ na to jak substancje te przedostają się do naparu mają parametry parzenia, czyli stosunek ilości suszu herbacianego do objętości wody, temperatura wody oraz czas parzenia. Po za tym nie bez znaczenia jest jakość wody, zwłaszcza jej mineralizacja oraz wielkość liści. Podstawowymi trzema parametrami możemy z łatwością manipulować.

Na zwiększenie mocy naparu, czyli na większą ilość rozpuszczonych w wodzie substancji wpływ ma większa ilość suszu, wyższa temperatura oraz dłuższy czas parzenia. Czynniki zmniejszające moc naparu to odwrotnie, zmniejszenie ilości suszu, niższa temperatura parzenia i krótszy czas parzenia.

Jak łatwo zauważyć, jeśli zwiększymy ilość suszu powinniśmy parzyć krócej. Jeśli obniżymy temperaturę parzenia powinniśmy wydłużyć czas. Ta właśnie zależność powoduje, że parzenie na zimno wymaga całych godzin maceracji, ponieważ woda nie była wcale podgrzana.

Herbata rooibos Kalahari naturalna
Herbata rooibos Kalahari naturalna

Herbata cold brew – długość parzenia

Wszystko to jest kwestia gustu. Powinniśmy dobrać długość parzenia do naszych osobistych preferencji smakowych. Generalnie przepis zaleca macerować herbatę od 2 godzin do maksymalnie 10 w lodówce. Można także pozostawić herbatę w temperaturze pokojowej i po przecedzeniu schłodzić. Wtedy powinna być gotowa nawet po godzinie. Najkrócej parzyć powinno się herbaty zielone, najdłużej zaś można potrzymać oolongi i białe.

Świeżość herbaty cold brew

Całkiem inną kwestią jest jak długo można pozostawić zaparzone cold brew po przygotowaniu. Należy je wypić na świeżo. Tak samo jak zaparzona na ciepło herbata traci na smaku i aromacie, gdy ostygnie i postoi kilka godzin, tak samo domowe cold brew najsmaczniejsze będzie na świeżo. Herbata trzymana w lodówce nie powinna się bardzo szybko psuć, ale tracić na smaku i właściwościach, jak najbardziej, zwłaszcza, że chyba każdy trzyma w lodówce inne rzeczy poza herbatą. Ta łatwo łapie obce zapachy.

Najlepiej jest nastawić herbatę wieczorem na noc, by od rana cieszyć się naparem. Jeśli jednak nie wypijemy jej do kolejnego wieczora, lepiej jest nastawić na kolejną noc świeżą, niż przechowywać ją jeszcze jeden dzień. Warto nastawić jej nieco mniej i robić to częściej niż ogromną ilość przechowywać dłuższy czas.

Po więcej szczegółów zapraszamy do: Tea: a nerd’s eye view – Virginia Untermohlen Lovelace MD, National Restaurant News – The 3 things you need to know about cold brew tea right now

Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Jak wyczyścić dzbanek zaparzacz IngenuiTEA?

Czyszczenie zaparzacza IgenuiTEA jest bardzo proste. Można bez problemu myć go w zmywarce: wystarczy zdjąć[...]

Przepis na Yerba Mate Shake Kawowy z syropem Karmelowym

Przedstawiamy Wam prosty sposób na wyśmienity kawowy shake na bazie Yerba Mate CBSe. Wystarczy szejker,[...]

Skąd się biorą aromaty w herbacie? Chemia produkcji herbaty

Różne aromaty w herbacie czystej pochodzą, jak w przypadku wszystkiego co pachnie, ze związków chemicznych[...]

Zielona kawa: parzenie zielonej kawy

Jak zaparzyć zieloną kawę? Parzenie zielonej kawy jest bardzo proste, ale czasochłonne. Niestety ziarna zielonej[...]

Herbata z melisy poprawia zdolność koncentracji. Melisa dobra na opryszczkę

Melisa uważana przez Greków za leczniczą już 2000 lat temu. W średniowieczu używano jej, żeby[...]

Prawdziwa herbata po indyjsku zrobiona przez Hinduskę

Kto z nas nie zna Masala Chai? Narodowa herbata z Indii nie od dziś podbija[...]

Kava kava: jak przygotować, działanie, efekty, skutki uboczne, aktualny stan prawny

Napar z pieprzu metystynowego uspokaja, powoduje delikatną senność, ułatwia zasypianie. Pozwala także zachować jasność umysłu oraz[...]

7 Comments

Yerba mate green

Zielona mate, czyli mate green to dość popularny u nas rodzaj yerby. Generalnie pamiętać trzeba[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.