Cold brew to metoda parzenia polegająca na zalaniu suszu herbacianego zimną wodą i macerowania jej w ten sposób do uzyskania odpowiednio intensywnego naparu.
Parzenie herbaty to rozpuszczanie we wrzątku substancji rozpuszczalnych w wodzie. Wpływ na to jak substancje te przedostają się do naparu mają parametry parzenia, czyli stosunek ilości suszu herbacianego do objętości wody, temperatura wody oraz czas parzenia. Po za tym nie bez znaczenia jest jakość wody, zwłaszcza jej mineralizacja oraz wielkość liści. Podstawowymi trzema parametrami możemy z łatwością manipulować.
Na zwiększenie mocy naparu, czyli na większą ilość rozpuszczonych w wodzie substancji wpływ ma większa ilość suszu, wyższa temperatura oraz dłuższy czas parzenia. Czynniki zmniejszające moc naparu to odwrotnie, zmniejszenie ilości suszu, niższa temperatura parzenia i krótszy czas parzenia.
Jak łatwo zauważyć, jeśli zwiększymy ilość suszu powinniśmy parzyć krócej. Jeśli obniżymy temperaturę parzenia powinniśmy wydłużyć czas. Ta właśnie zależność powoduje, że parzenie na zimno wymaga całych godzin maceracji, ponieważ woda nie była wcale podgrzana.
Herbata cold brew – długość parzenia
Wszystko to jest kwestia gustu. Powinniśmy dobrać długość parzenia do naszych osobistych preferencji smakowych. Generalnie przepis zaleca macerować herbatę od 2 godzin do maksymalnie 10 w lodówce. Można także pozostawić herbatę w temperaturze pokojowej i po przecedzeniu schłodzić. Wtedy powinna być gotowa nawet po godzinie. Najkrócej parzyć powinno się herbaty zielone, najdłużej zaś można potrzymać oolongi i białe.
Świeżość herbaty cold brew
Całkiem inną kwestią jest jak długo można pozostawić zaparzone cold brew po przygotowaniu. Należy je wypić na świeżo. Tak samo jak zaparzona na ciepło herbata traci na smaku i aromacie, gdy ostygnie i postoi kilka godzin, tak samo domowe cold brew najsmaczniejsze będzie na świeżo. Herbata trzymana w lodówce nie powinna się bardzo szybko psuć, ale tracić na smaku i właściwościach, jak najbardziej, zwłaszcza, że chyba każdy trzyma w lodówce inne rzeczy poza herbatą. Ta łatwo łapie obce zapachy.
Najlepiej jest nastawić herbatę wieczorem na noc, by od rana cieszyć się naparem. Jeśli jednak nie wypijemy jej do kolejnego wieczora, lepiej jest nastawić na kolejną noc świeżą, niż przechowywać ją jeszcze jeden dzień. Warto nastawić jej nieco mniej i robić to częściej niż ogromną ilość przechowywać dłuższy czas.
Po więcej szczegółów zapraszamy do: Tea: a nerd’s eye view – Virginia Untermohlen Lovelace MD, National Restaurant News – The 3 things you need to know about cold brew tea right now
Autorem tekstu jest Rafał Przybylok
Fot. główna: Jadwiga Janowska
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
VSS, Fair trade, organic – certyfikowane uprawy w rynku herbacianym?
W Szwajcarii istnieje projekt, który nosi nazwę VSS czyli Global Survey on Voluntary Sustainability Standards.[...]
sty
Duża czy mała fajka wodna: co wybrać?
Jeśli nie mamy w planach zabierać fajki w plener, kiedy zdecydowanie potrzebne jest nam miejsce[...]
lip
Cybuch do fajki wodnej
Cybuch do fajki wodnej to część fajki wodnej, do której wkładamy tytoń. Najczęściej wykonany z[...]
mar
Konkurs Blog Roku 2013
Czajnikowy.pl bierze udział w konkursie na Blog Roku 2013. Jeśli podoba Wam się to co[...]
sty
Międzynarodowy dzień herbaty
Co powinniśmy robić by pomóc realizować idee dnia herbaty? Przede wszystkim pić herbatę. Jeśli robimy[...]
gru
Herbata we Francji
Przeciętnego Polaka pijącego herbatkę do śniadania i kolacji czeka we Francji nieco przykra niespodzianka. Bo[...]
mar
Herbata dla Sportowców Jiao Gu Lan, zioło długowieczności: parzenie, właściwości
Jiao Gu Lan, zioło długowieczności lub zioło nieśmiertelności to roślina z grupy dyniowatych. Rośnie w[...]
kwi
Moja Bombilla zatyka się! Porady
Często zdarza się, że Bombilla zatyka się, podczas picia naszej ulubionej Yerba Mate. Wtedy zastanawiamy[...]
cze