ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zawsze jesienią w końcu nadchodzi niepohamowana fala czarnej herbaty (w przypadku chińskiej delikatnie zmieniamy kolor na czerwony). W tym roku pojawiła się wyjątkowo wcześnie i w pierwszej fazie rzuciła mnie w objęcia herbat hinduskich, jednak po kilku próbach kubki smakowe zwróciły się ku Chinom i trafiłem od razu w „Czarną Chmurę”. Jeśli chcecie spędzić spokojny wieczór w towarzystwie czarnej herbaty, lubicie do tego parzenie w gaiwanie to te liście z Yunnanu będą idealnym towarzyszem.

Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud
Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud

Herbata Yunnan Black – informacje

Suche liście mają nie jednolitą barwę, od bardzo jasnobrązowej do momentami wręcz czarnej. Zwinięte w nieregularne kuleczki o 5mm średnicy. Już sam wygląd suszu zapowiada wiele przyjemnych zaparzeń.

Aromat bardzo przyjemny i słodkawy z  dominującymi  nutami czekolady i brzoskwini. Wszyscy starsi herbaciarze od razu wrócą wspomnieniami do lat osiemdziesiątych, kiedy to herbaty z tej chińskiej prowincji dominowały na naszym rynku.

Tekstura gładka i lekko ściągająca. Smak wyraźny z nutą czekolady, brzoskwini i przypalonego karmelu.

Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Yunnan

Składniki: czarna herbata (czerwona w podziale chińskim).

Wygląd liści: zrolowane, całe liście i tipsy.

Kolor naparu: mocny brąz, kasztanowy.

Parzenie herbaty Yunnan Black Cloud

Metoda parzenia: 3g na 120 ml.

Czas parzenia: 1. 1,5 minuty. 2. 1 min, 3. 1,5 min, 4. 2 min.

Temperatura wody: 92 stopnie.

Cena: 15 za 50g / 300 za 1kg

Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud liście po parzeniu
Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud liście po parzeniu

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

W czym parzyć herbatę? Graty do herbaty

Na rynku dostępne są dziesiątki czajników, czarek, filiżanek, ale także bardziej zaawansowane sprzęty do parzenia,[...]

1 Comments

Wanilia: właściwości. Wanilia przyprawa do herbaty

Laski wanilii wszyscy znamy. Znamy też jej charakterystyczny aromat, który znajduje szerokie zastosowanie nie tylko[...]

Gorzka herbata. Chiński ostrokrzew. Herbata Kuding Cha

Kuding to napar ziołowy, który zwyczajowo w Chinach nazywa się herbatą i do nich zalicza[...]

Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę z Yerba Mate Instant domowym sposobem, porady

Yerba Mate Pajarito Instant zgodnie z przepisem powinno się parzyć na ciepło, ale z naszych[...]

Picie herbaty – co daje? Wydłuża życie?

Wyniki badań były jeszcze lepsze, ponieważ na choroby serca zapadało nawet 31% mniej badanych, zaś[...]

Jak wybrać dobrą kawę? Czy dobra kawa musi być droga?

Jeśli cenimy sobie jakość kawy, powinniśmy szukać na jej paczkach trzech podstawowych informacji: daty palenia,[...]

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Hibiskusem

Hibiskus to bardzo kwaśna i zdrowa roślina, prosto z Egiptu, gdzie jest narodowym napojem. Parzenie[...]

Wąż do fajki wodnej: co wybrać

Jednym z bardzo ważnych elementów wpływających na jakość palenia fajki jest wąż. Potrafi na przykład[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.