Zawsze jesienią w końcu nadchodzi niepohamowana fala czarnej herbaty (w przypadku chińskiej delikatnie zmieniamy kolor na czerwony). W tym roku pojawiła się wyjątkowo wcześnie i w pierwszej fazie rzuciła mnie w objęcia herbat hinduskich, jednak po kilku próbach kubki smakowe zwróciły się ku Chinom i trafiłem od razu w „Czarną Chmurę”. Jeśli chcecie spędzić spokojny wieczór w towarzystwie czarnej herbaty, lubicie do tego parzenie w gaiwanie to te liście z Yunnanu będą idealnym towarzyszem.
Herbata Yunnan Black – informacje
Suche liście mają nie jednolitą barwę, od bardzo jasnobrązowej do momentami wręcz czarnej. Zwinięte w nieregularne kuleczki o 5mm średnicy. Już sam wygląd suszu zapowiada wiele przyjemnych zaparzeń.
Aromat bardzo przyjemny i słodkawy z dominującymi nutami czekolady i brzoskwini. Wszyscy starsi herbaciarze od razu wrócą wspomnieniami do lat osiemdziesiątych, kiedy to herbaty z tej chińskiej prowincji dominowały na naszym rynku.
Tekstura gładka i lekko ściągająca. Smak wyraźny z nutą czekolady, brzoskwini i przypalonego karmelu.
Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Yunnan
Składniki: czarna herbata (czerwona w podziale chińskim).
Wygląd liści: zrolowane, całe liście i tipsy.
Kolor naparu: mocny brąz, kasztanowy.
Parzenie herbaty Yunnan Black Cloud
Metoda parzenia: 3g na 120 ml.
Czas parzenia: 1. 1,5 minuty. 2. 1 min, 3. 1,5 min, 4. 2 min.
Temperatura wody: 92 stopnie.
Cena: 15 za 50g / 300 za 1kg
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos Funky Lemon naturalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
179 Produkty
Herbata aromatyzowana
73 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
7 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Irlandzka herbata śniadaniowa: Irish Breakfast Tea
Irish Breakfast Tea czyli irlandzka mieszanka śniadaniowa, jest nieco mniej popularną „siostrą” English Breakfast Tea.[...]
paź
Parzenie kawy a temperatura wody
Dobranie odpowiedniej temperatury wody jest istotnym czynnikiem wpływającym na smak i jakość naparu. Powszechnym błędem[...]
2 Comments
paź
W poszukiwaniu herbaty: Maroko
Jesteśmy w Maroko, aby napić się tradycyjnej marokańskiej zielonej herbaty z miętą. To herbata, która[...]
paź
Herbata Ahmad Tea Green Tea, opinie
Zielona herbata Ahmad Tea z dodatkiem Chun Me. Napar pachnie bardzo przyjemnie zieloną herbatą i[...]
sie
Nice Tea by Fitella Black Tea Peach (FoodCare), opinie
Nice Tea to nowy produkt z linii Fitella (Gellwe). Produkty Fitella mają w zamyśle być[...]
sie
Czy można mieszać bombillą podczas picia Yerba Mate?
Wiele źródeł podaje, że zdecydowanie nie wolno mieszać bombillą, kiedy pijemy Yerba Mate. Tym samym[...]
lip
Koronawirus z Wuhan (2019-nCoV) a herbata. Czy herbata jest bezpieczna?
Przez ostatnie tygodnie media żyją nowym groźnym wirusem, który pojawił się w Wuhan (Chiny). Obecnie[...]
1 Comments
sty
Przegląd yerba mate: Ruvicha (ostrokrzew paragwajski), opinie
Warto czasem spojrzeć na marki nowe i mało znane w świecie yerba mate. Jak łatwo[...]
kwi