ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Zawsze jesienią w końcu nadchodzi niepohamowana fala czarnej herbaty (w przypadku chińskiej delikatnie zmieniamy kolor na czerwony). W tym roku pojawiła się wyjątkowo wcześnie i w pierwszej fazie rzuciła mnie w objęcia herbat hinduskich, jednak po kilku próbach kubki smakowe zwróciły się ku Chinom i trafiłem od razu w „Czarną Chmurę”. Jeśli chcecie spędzić spokojny wieczór w towarzystwie czarnej herbaty, lubicie do tego parzenie w gaiwanie to te liście z Yunnanu będą idealnym towarzyszem.

Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud
Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud

Herbata Yunnan Black – informacje

Suche liście mają nie jednolitą barwę, od bardzo jasnobrązowej do momentami wręcz czarnej. Zwinięte w nieregularne kuleczki o 5mm średnicy. Już sam wygląd suszu zapowiada wiele przyjemnych zaparzeń.

Aromat bardzo przyjemny i słodkawy z  dominującymi  nutami czekolady i brzoskwini. Wszyscy starsi herbaciarze od razu wrócą wspomnieniami do lat osiemdziesiątych, kiedy to herbaty z tej chińskiej prowincji dominowały na naszym rynku.

Tekstura gładka i lekko ściągająca. Smak wyraźny z nutą czekolady, brzoskwini i przypalonego karmelu.

Kraj pochodzenia: Chiny, prowincja Yunnan

Składniki: czarna herbata (czerwona w podziale chińskim).

Wygląd liści: zrolowane, całe liście i tipsy.

Kolor naparu: mocny brąz, kasztanowy.

Parzenie herbaty Yunnan Black Cloud

Metoda parzenia: 3g na 120 ml.

Czas parzenia: 1. 1,5 minuty. 2. 1 min, 3. 1,5 min, 4. 2 min.

Temperatura wody: 92 stopnie.

Cena: 15 za 50g / 300 za 1kg

Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud liście po parzeniu
Czarna Chmura. China Yunnan Black Cloud liście po parzeniu

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Yerba mate Aguantadora. Przegląd marek yerba mate

Na pytanie o to, czym jest dla Argentyńczyka yerba matę Cristha Arnzten odpowiada, że mate[...]

Herbata zielona koreańska Hyunmicha-Garucha, porównanie z ekspresówkami koreańskimi

Sejak (Se-jak) to nie nazwa herbaty, a grupy herbat, która mówi nam, że herbatę zebrano[...]

Czy herbata to roślina?

Czy herbata to roślina? Zdecydowanie tak. Słowem herbata nazywa się także susz wykonany z liści[...]

Herbata Si Ji Chun Oolong

Nazwa Cztery Pory Roku - wiosna, choć dość poetyczna, pochodzi od tego, że krzewy herbaciane[...]

Herbata koreańska. Zielona herbata z Korei, produkcja, zbiory, parzenie

Efektem tych licznych przygód jakie w Korei przeżyła herbata jest dzisiejszy jej smak. Jest to[...]

Curado matero do yerba mate za pomocą ognia

Jest sporo metod przeprowadzenia curado, czyli przygotowania naczynia do mate do pierwszego użycia. Jedną z[...]

Co wpływa na jakość parzenia herbaty?

Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]

4 wskazówki jak odróżnić wysokiej jakości herbatę zieloną Matcha od niskiej jakości

Kupując zieloną herbatę Matcha, warto wiedzieć czym różni się wysokiej jakości Matcha od tej niskiej[...]

1 Comments

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.