ZAŁÓŻ KONTO, ZBIERAJ PUNKTY I WYMIENIAJ NA RABATY

Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)

W tym roku mogłam spróbować aż trzech herbat z Darjeeling z pierwszego zbioru – First Flush. Okazały się bardzo smaczne i doskonałe do przygotowania domowych herbat na zimno.

Herbata Darjeeling Phoobsering, liście
Herbata Darjeeling Phoobsering, liście

Herbata Darjeeling: Phoobsering, Singell oraz Seeyok

Phoobsering, Singell, Seeyok to nazwy ogrodów, z których pochodzą moje herbaty. Zbiór to tegoroczny First Flush. Wszystkie trzy herbaty zakwalifikowane są jako SFTGFOP1, czyli Special Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe 1. Tak określa się specjalnie wyselekcjonowane herbaty najwyższej jakości. Możemy się po nich spodziewać dobrze wybranych i dość jednolitych liści.

Herbata Darjeeling Seeyok FF Cold Brew
Herbata Darjeeling Seeyok FF Cold Brew

Każda z herbat pochodzi z innego ogrodu herbacianego (w Darjeeling jest ich ponad 80).

Pierwsza z nich to Darjeeling Phoobsering. Ogród ten został założony na północy okręgu Darjeeling w 1864 roku, na wysokości od 910 do 1830 m nad poziomem morza. Od 2010 roku zaczął produkcję ekologiczną.

Mrożona herbata Darjeeling z owocami
Mrożona herbata Darjeeling z owocami

Druga z herbat – Singell, została zebrana w ogrodzie o tej samej nazwie, który jest położony w centralnej części Darjeeling i został założony w 1861 roku na wysokości od 1000 do 1400 m nad poziomem morza.

Ostatnią jest herbata Seeyok z ogrodu założonego w 1869 roku w zachodniej części Darjeeling na granicy z Nepalem. Wysokość ogrodu to 1100-1800 metrów nad poziomem morza. Od roku 1995 zajmuje się produkcją organiczną.

Herbata Darjeeling Singell FF Cold Brew, parzenie
Herbata Darjeeling Singell FF Cold Brew, parzenie

Choć wszystkie z herbat to Darjeelingi FF, to jednak można dostrzec subtelne różnice nie tylko w wyglądzie ale i smaku między nimi.

Wszystkie herbaty najpierw przygotowałam tradycyjnie na gorąco, używając 2 g herbaty na 200 ml wody o temperaturze 95 stopni. Pierwsze parzenie to 1,5 minuty, drugie to 3 minuty. Według mnie najsmaczniejsza okazała się ta z ogrodu Singell. Wszystkie herbaty były bardzo świeże i “darjeelingowe” w smaku. Ich rześkość podsunęła mi pomysł na przygotowanie ich na zimno.

Mrożona herbata z prowincji Darjeeling
Mrożona herbata z prowincji Darjeeling

Parzenie herbaty Darjeeling metodą Cold Brew

Do tego celu wybrałam metodę zalewania suszu zimną wodą i odstawienie takiego naparu do lodówki. Swoją herbatę parzyłam przez całą noc. Natomiast wykorzystałam do tego 2 g herbaty na 150 ml zimnej wody. Herbaty wyszły podobne w smaku do swojej ciepłej wersji jednak jakby wyraźniejsze no i bardzo orzeźwiające. Darjeelingowe winogrona (Muscat) były bardzo wyraźne – doskonale gasiły pragnienie. I tutaj podobie jak w zwykłym parzeniu Singell był moim faworytem. Choć to jedno z moich pierwszych “Cold brew” jestem bardzo zadowolona z rezultatu. Taką mrożoną herbatę można też lekko osłodzić lub dodać do niej plasterek limonki, brzoskiwnię lub inne owoce by w ten sposób otrzymać zdrowy i “smakowy” napój. Osobiście jestem fanką czystej herbaty, jednak w gorący dzień szklanka limonkowej herbaty z lodem potrafi zdziałać cuda.

Herbata Darjeeling Phoobsering, napar
Herbata Darjeeling Phoobsering, napar

Pyszne rooibosyZobacz wszystkie

Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy

Poznaj produkty Czajnikowy.pl

Przeczytaj również

Poradnik: Jak zrobić dobrą mrożoną herbatę Ice Tea domowym sposobem z Yerba Mate

Yerba Mate na zimno czyli Terrere to napój przygotowany z Yerby, tyle że zalany lodowato[...]

Yerba mate Pajaro Azul, recenzja, opis

Wśród popularnych i szeroko rozpoznawalnych marek yerba mate, na sklepowych półkach znajdziemy także takie, których[...]

Herbata zielona a infekcje wirusowe i bakteryjne

Zielona herbata jest cennym źródłem flawonoidów, które pozytywnie działają na nasz organizm. Właściwości antyoksydacyjne pozwalają[...]

Dlaczego herbata jest gorzka?

Zawartość substancji gorzkich w herbacie zależy od wielu czynników, ponieważ wynika z różnej ilości kofeiny[...]

Kawa po turecku z tygielka, porady, przepis

Tygielek, dżezwa, ibrik – pod tymi nazwami kryje się jedna z najstarszych technik parzenia kawy.[...]

Ile czarnej herbaty można pić w ciąży?

Brytyjski NHS (National Health Service) zaleca kobietom brzemiennym nie przekraczać dawki kofeiny równej 200mg na[...]

Yerba mate Chimarrao. Parzenie i picie Yerba Mate po Brazylijsku

Yerba Mate po brazylijsku, czyli Chimarrao to Yerba Mate bardzo drobna, bardzo pylasta. Może się[...]

Herbata zielona Aracha

Aracha to rodzaj japońskiej zielonej herbaty, której smak najbardziej zbliżony jest smaku surowych liści. Jedynej[...]

Dodaj komentarz

Powiadom o dostępności Proszę podać adres e-mail, który zostanie użyty tylko do poinformowania, że produkt wrócił do naszego magazynu.