Autorką tekstu jest Ewa (herbatniczek.wordpress.com)
Wiosną wszyscy herbaciarze oczekują na pierwsze herbaty z Darjeeling. Jednak jak już wspominałam, herbata darjeeling to cała dość spora grupa, a “First Flushe” to tylko jej część. Dlatego zanim dotrą do nas najświeższe tegoroczne darjeelingi zapraszam na herbatę ze zbioru jesiennego – Darjeeling FTGFOP1 Bannockburn.
Co to za herbata?
Pochodzi ona z Indii, z regionu Darjeeling, z ogrodu Bannockburn. Jej klasa opisana jest jako FTGFOP1 czyli Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe o najwyższej jakości. Możemy się w niej więc spodziewać długich poskręcanych liści i sporej ilości “tipsów”. Herbata którą dzisiaj przedstawiam pochodzi z czwartego, jesiennego zbioru.
Ogród Bannockburn
Nazwa tego ogrodu herbacianego wcale nie brzmi “z indyjska”. Jest tak za sprawą jego założycieli – Szkotów, którzy to na pamiątkę zwycięstwa Szkotów nad królem Edwardem II w 1314 roku, nazwali ogród właśnie od miejsca sławetnej bitwy- Bannockburn. Możemy teraz jedynie domyślać się, czy wzgórza Darjeeling przywiodły Szkotom na myśl wzgórza ich ojczyzny skoro wybrali właśnie tą nazwę. Tak czy inaczej, Bannockburn jest jednym z pierwszych ogrodów herbacianych w Darjeeling, bo został założony już w 1850 roku.
Obecnie ogród znajduje się pod zarządem Chamong Group. Z 300 ha ogrodu pod uprawą znajduje się około 143 ha. Oprócz krzewów herbacianych w okolicy znajdziemy też fabrykę herbaty, miejscowość w której mieszkają pracownicy ogrodu, las oraz górską rzekę. Na terenie Bannockburn pracuje około 500 osób. Średnio wytwarza się tam około 75 000 kilogramów herbaty w tym herbaty czarne, zielone oraz białe.
O herbacie z Bannockburn mówi się, że jest ulubionym darjeelingiem Brytyjczyków. W 2003 wygrał on nawet Great Taste Gold Award.
Parzenie Darjeeling FTGFOP1 Bannockburn
Parzenie przygotowałam według zaleceń: 3 g herbaty na 120 ml wody w temperaturze 95 stopni Celsjusza. Czas to 2 minuty. Parzenie takie jednak niezbyt przypadło mi do gustu. Według mnie herbata zgorzkniała bardzo szybko. Spróbowałam ponownie jednak z 1,5 g herbaty i czasem 1 minuty. Taki napar bardziej mi smakował. Przygotowałam jeszcze dwa parzenia, z których to ostatnie było najsmaczniejsze. Wszystkie esencjonalne i o pięknym kolorze, jednak to trzecie oprócz słodyczy i smaku suszonych owoców pokazało też swoją bardziej kwiatową stronę.
Dajreeling FTGFOP1 Bannockburn okazał się smaczną herbatą, różniącą się od tych najświeższych First Flushowych. Warto poświęcić mu chwilę uwagi i przygotować we własnym czajniku.
Pyszne rooibosyZobacz wszystkie
Herbata rooibos eggnog 50g
Herbata rooibos banan z czekoladą 50g
Herbata rooibos ananasowo cytrynowy sorbet 50g
Herbata rooibos Rooibos zielona 50g
Herbata rooibos pomarańcza naturalna 50g
Herbata rooibos tropikalna 50g
Youtube Czajnikowy.plWszystkie filmy
Poznaj produkty Czajnikowy.pl
Herbata czysta
180 Produkty
Herbata aromatyzowana
71 Produkty
Herbata zielona matcha
15 Produkty
Herbata czerwona pu-erh
6 Produkty
Herbata owocowa i ziołowa
85 Produkty
Yerba mate aromatyzowana
34 Produkty
Przeczytaj również
Chińska Legenda o Wodnym Smoku na Dzień Dziecka 2013
Chińska Legenda o Wodnym Smoku na Dzień Dziecka 2013
cze
Co wpływa na jakość parzenia herbaty?
Parzenie to proces rozpuszczania zawartych w herbacianych liściach substancji rozpuszczalnych w wodzie. Jak w wielu[...]
lip
Cold brew coffee – kawa na zimno: działanie, właściwości, przepis
Jak przygotować litr zimnej, orzeźwiającej kawy na letnie upalne dni? Będziemy potrzebowali dużego, czystego naczynia.[...]
cze
Herbata biała, Biała Piwonia czyli Bai Mudan (Pai Mu Tan, Pai Mutan)
Nazwa Bai Mudan (Pai Mu Tan/ Pai Mutan/ Baimudan/ White Peony) oznacza białą piwonię. Dlaczego[...]
sie
5 sposobów na herbatę, o których najprawdopodobniej nie słyszeliście
5 sposobów na użycie herbaty w nietypowych zastosowaniach: herbata jako odświeżacz powietrza, herbaciany barometr, płyn[...]
wrz
Przepis na Yeti. Yerba mate na mleku. Yerba prażona z mlekiem.
Yeti, bo tak nazwaliśmy napój na bazie Yerba mate prażonej miodowo-karmelowej i mleka, od lat[...]
1 Comments
sie
Prowincja Yunnan: historia herbaty w Chinach
Dziś w Yunnanie herbaty typu Pu-Erh stanowią niemal połowę produkcji. Druga połowa zajęta jest przez[...]
maj
Palo santo do yerba mate
Bezsprzeczną zaletą naczyń z palo santo jest niezwykle współgrający z aromatem yerba mate zapach żywicy.[...]
kwi